DRIVR

Rijtest: Fiat 500 Abarth

Vergeet al die traumatische bedrijfspresentaties en luister hiernaar: een zaal voor 50 genodigden, simultaantolken in vijf talen, plasmaschermen aan de muur en een driekoppige TV-crew in hoogste staat van paraatheid. Dat is de setting voor één van de meest geanticipeerde autopresentaties in jaren – exact een halve eeuw na de introductie van Carlo Abarth’s tuningkits voor de oude Fiat Cinquecento. Welkom op het Circuito Sperimentale te Ballocco voor de lancering van de nieuwe 500 Abarth.

En die begint uitzonderlijk niet met Benvenuto maar met een livestream vanop het sprintcircuit. Daar geniet topman Di Meo van de blakende ochtendzon terwijl hij de circuitgids – niemand minder dan rallykrak Umberto Scandola – aan ons voorstelt. Italianen houden hoegenaamd niet van treintjerijden en hebben een camerawagen voorzien om het traject aan te leren, inclusief rijdend verslag. Op een close-up van de nieuwe turbodrukmeter na is de Top Gear-impressie dan ook compleet, zeker wanneer onze gids meldt dat de laatste linkse voluit in vijfde kan… aan 190+.

Net wanneer Scandola de start/finish kruist, wandelt De Meo binnen met de details. En dat zijn er heel wat, dus let goed op. Beter dan een onderaanneming van FIAT wil Abarth een zelfstandig merk zijn met eigen concessies in Europa en Japan (België volgt eind 2008). Die worden onderverdeeld in Sales voor de verkoop, Tuners voor upgrades en Workshops voor het onderhoud van zowel Cinquecenti als Grande Punto Abarths. Wist je trouwens dat die laatste al 3.000 keer over de toonbank ging voor exact evenveel als de 500 Abarth, namelijk 18.500€? En nu we het toch over cijfers hebben: zomaar even 1.500 tifosi hebben onmiddellijk één van de 5.000 exemplaren voor 2008 besteld. Zij die bij de eerste geruchten een aanbetaling deden, hebben daarenboven recht op een speciale Opening Edition met 160pk (199 exemplaren). En dat terwijl de gepeperde esse-esse eigenlijk pas op het Salon van Parijs demareert. Zei ik al dat er ook een gestripte Assetto Corse komt met 200pk en een eigen racereeks in het voorprogramma van de Ferrari 430 Challenge? Maar daarover later meer.

Nu is het woord aan de circuitchef die ons bijna smeekt om zijn vloot Abarth 135’s te misbruiken. “Tenzij er nog vragen zijn?” “Ja”, klinkt het vanuit de zaal, “hoeveel weegt de standaard Abarth?” “Ongeveer 1035 kilo” luidt het antwoord, en dat geeft de 135pk sterke 500 een vermogenbalans gelijk aan die van de Suzuki Swift Sport en toekomstige Renault Twingo RS. Ziet u het triootje al voor u? Dat de Abarth de hoogste ogen zal gooien, is nu al zeker – vooral dankzij de hertekende bumpers, lagere ophanging, agressieve zestienduimers, smaakvolle bestickering en het handelsmerk van wijlen Carlo Abarth: twee vette pijpen. Start de clevere viercilinder en er lijkt wel een zwerm bijen ontsnapt, zo diep resoneert het opzichtige systeem. En we zitten nog altijd stil in de cockpit die alleen een kleiner en in de diepte verstelbaar stuur mist. En misschien wat beter steunende stoelen.

Eenmaal op de piste verveel je je geen seconde. Enerzijds omdat de 1.4 dankzij een turbo met variabele geometrie (net als de Porsche 911) nooit kortademig wordt, anderzijds omdat 7,9 tot 100 en 210 voluit perfect bij het prestatieniveau van een instap-Abarth passen. En dat valt perfect als homogeen te omschrijven; het vermogen rijmt moeiteloos met de remmen, de Brembo’s bij de speelse balans en het weggedrag bij een allesdoener die ook op circuit zijn mannetje staat. Dankzij de input van Ford (die de volgende Ka met FIAT ontwikkelt) kreeg de Abarth trouwens een dikkere stabilisatorstang achter die komaf maakt met het pogoënde weggedrag van de gelijkaardige Panda en standaard 500. Voeg er nog een (overbodig) elektronisch differentieel en (dito) onschakelbaar ESP bij en je hebt een hatchback die zelfs in onervaren handen onderhoudend presteert en tegelijkertijd ruimte laat voor de kart-achtige esse-esse met – tussen ons gezegd en gezwegen – zeker 180 cavalli en ge-update hardware.

Hoe die gaat rijden, ontdek ik (gelukkig) voor de lunch in de geprepareerde Assetto Corse. Geïntimideerd door de helm, het vijfpuntsharnas en de benauwende kooi word ik over de intercom gerustgesteld door onze tv-gids van vanochtend: “Vanwaar ben je?” kraakt het (vertaald) in mijn oren. “Van België” antwoord ik met nationale trots. “Dan ken je de Rally van Ieper ongetwijfeld!?” “Tuurlijk ken ik die”, antwoord ik enthousiast – “waarom”? “Omdat ik de Grande Punto daar twee jaar geleden in een vijver geparkeerd heb…”. Wat volgt is een aaneenschakeling van angst (voor de hallucinant late remmanoeuvres), euforie (voor de immense grip van de gesneden straatslicks) en het besef dat de 500 Abarth de perfecte basis is voor al het geweld dat nog volgt. De wereld is weldegelijk een oude bekende rijker.

Zodra FIAT Belgio een eigen testmodel in zijn aquarium heeft, buigen we ons dieper over de rij-eigenschappen van deze Scorpione aangezien het biljartvlakke Balocco de reputatie heeft om deficieten in een charmerende wolk Pirelli te hullen – ook al wijzen de eerste indicaties op een hebbeding dat zich dynamisch vlak onder de Mini Cooper S en Renault Clio RS positioneert.

[Foto’s: Ken Divjak – Meer info op Abarth.it]

Share Button

7 Responses

 1. JDM says:

  Ik vind dit allemaal prachtig, zeker die foto van dat wijf en dat stro!
  Alleen geraak ik in de tekst de draad volledig kwijt.

  Welke auto’s werden er nu voorgesteld? De 500 Abarth toch? Zijn er hier ook twee versies van? En waarom zou een auto 180 paardjes hebben in plaats van de opgegeven 135? Of ging het dan weer over de punto die voor mij alles in de war stuurde?

  P.S.: mocht deze comment ooit via een flashback terug opduiken, dan ga ik me waarschijnlijk de vraag stellen wat me destijds bezielde…

 2. Djivy says:

  Inderdaad complex:
  – de normale 500 Abarth (van de test) heeft 135pk
  – de Opening Edition (199 exemplaren) heeft er 160
  – de 500 Abarth esse-esse (kit beschikbaar vanaf oktober) krijgt er +-180
  – de Assetto Corse (49 race-exemplaren) heeft er 200+

  De Grande Punto Abarth heeft er 155 en 180 in esse-esse-versie.
  En dan zijn zwijg ik nog over de toekomstige tweezitter op Elise-basis…

 3. Carmeleon says:

  Zwijg daar vooral niet over, want die interesseert me nog meer dan de andere Abarths 🙂 Heb je daar nog nieuwtjes over gehoord?

 4. ElmoTheElk says:

  Met veel inetresse gelezen, want deze wagens zijn reele opties om aan te gaan schaffen. En daarbij komt een opmerking ‘ook al wijzen de eerste indicaties op een hebbeding dat zich dynamisch vlak onder de Mini Cooper S en Renault Clio RS positioneert’ wel hard aan. Dit zijn immers momenteel mijn 1 en 2 op de lijst. En die 180pk versies zullen wel te laat komen. Of gaat die het ook dan afleggen tegen de hete eigenschappen van de S en RS?
  Ze zien er wel heerlijk uit en ben verheugd dat Fiat de moeite neemt het Abarth logo weer op serieuze modellen te plakken. (Dus geen Stilo Abarth…)

 5. Little Viper says:

  De kans is groot dat ik deze wagen koop (ziezo chippen 😉

  Er is maar 1 ding dat mij tegenhoud…

  Ze maken dezelfde stomme fout als met de abarth punto:
  Het ESP is niet uitschakelbaar :-s

  Zodra iemand nieuws heeft over de Belgische invoerder,
  Mail het mij 

  Greets!

  Fiesta ST 170
   youtube

 6. Gino Benoodt says:

  de invoerder is Fiat Auto Belgio
  de ENIGE oficiele DEALER is Buga NV in Berchem Antwerpen
  daar staan de abarten en kan je de nodige informatie krijgen ivm de verschillende optionele kit’s ( eeseesee en corse )

  kom gerust langs en we geven de nodige uitleg alsook de rijervaring

 7. Dennis says:

  In zaventem is er ook 1 bijgekomen(kroymans site recht over lambo en bentley 😀
  groot winkel waar ook de oude abarth staan 🙂 .
  Gisteren stond er op de parking 3 abarth.

Leave a Reply