DRIVR

GTO Magazine verdwijnt, online GPS-routes blijven

thumb_gtoSlecht nieuws voor de fans van GTO Magazine: uitgever Sanoma trekt de stekker definitief uit de octaanpublicatie wegens tegenvallende advertentie-inkomsten. Daarmee verliezen (niet lachen) tweeënhalf redacteurs hun job terwijl de rest weer voltijds bij Autoweek aan de slag kan. En dat moet ongetwijfeld knagen. GTO is/was immers het enige Nederlandstalige blad dat qua automix in de buurt komt/kwam van Britse monumenten als Evo, Car en Performance Car.

Wel moet ik in één adem bekennen nooit GTO-abonnee geweest te zijn. De trage frequentie – eerst vier kier en later zes keer per jaar – gecombineerd met de kracht van hyperkinetische autoblogs zorgde ervoor dat GTO ondanks sterke fotografie nooit onder mijn vel kroop. Ideaal om bij de krantenboer te beduimelen, minder om letter voor letter af te schuimen. Maar dat is eerder een sneer naar Sanoma’s geldpolitiek dan naar GTO’s autojournalistiek. Want die slaagde er als geen ander in om exclusieve ritten uit hun oranje mouw te schudden; ritten die vooralsnog op hun website staan en stuk voor stuk nagereden kunnen worden.

gtoroutes

Voorbeeld van een geïllustreerde PDF-route (klik voor hi-res)

Concreet gaat het om bekende routes die samen met RouteYou digitaal aangeboden worden. De beschikbare formaten zijn GPX, Garmin, Google Earth en TomTom terwijl printen natuurlijk ook kan – als roadbook én geïllustreerde PDF. Een greep uit het aanbod:

… en ga zo nog maar een overzichtspagina door. Als er dus nog een bewijs moet zijn dat GTO van het juiste aluminium gesneden is, dan mag dit het wel wezen. Hoelang de data evenwel nog online staat, is niet bekend – noch of het huidige nummer (met de Aston-cover) dan wel het volgende de eindspurt inluidt. Maar hoedanook: DRIVR wenst de tweeënhalve redacteurs veel sollicitatiesucces en kijkt uit naar een eventuele vervanger.

[Met dank aan car-nut voor de tip]

Share Button

4 Responses

 1. PieterA says:

  Ik had het nieuws al gelezen op Carwoman (Viola) en ik vind het uiterst jammer. Ik las het blad nu al twee jaar met veel plezier. De goede foto’s, dito artikelen, aandacht voor klassiekers en ander exclusief en bijzonder spul konden mij erg bekoren. Iets wat ik nog niet gezien heb in andere (Nederlandstalige) bladen. Dan maar uitwijken naar de Britse bladen?

  Hopelijk verschijnt het volgende nummer nog.

 2. ElmoTheElk says:

  Mooie routes inderdaad. Op routeyou.com (waar deze op staan, dus die blijven ook wel bewaard) kun je erg makkelijk mooie routes vinden trouwens! Leuke tip, jammer van GTO.

 3. PJ says:

  Ik kocht het blad bijna iedere keer, en vond het van de Nederlandstalige automagazines absoluut het leukst om te lezen. Heel spijtig.

 4. Charlo says:

  Allez lap, daar gaat mijn abo! De fotografie was inderdaad subliem, de artikels niet minder.

  Ik heb recentelijk wel iets nieuws gevonden, RS Porsche Magazine. Staan ook mooie dingen in, wel alleen Porsche uiteraard.

Leave a Reply