DRIVR

Bizar Ongeluk velt Henry Surtees (1991 – 2009)

Een bizarre samenloop van omstandigheden heeft het leven gekost aan Henry Surtees, zoon van racelegende John Surtees, tijdens een eenzitterrace op Brands Hatch. Nadat Jack Clarke zijn F2-bolide bij het uitkomen van Westfield Bend hard in de banden parkeerde, ging zijn linker achterwiel een eigen leven leiden. Het stuiterde terug de baan op alwaar Henry Surtees het projectiel vol op zijn helm kreeg…

Op de videobeelden is te zien dat hij door de klap vrijwel direct buiten bewustzijn raakt waarop zijn verder ongehavende wagen rechtdoor de baan afrijdt, de bandenstapels van Sheene Curve in. Door de klap van het wiel is zijn vizier opengesprongen. Reddingswerkers hem nog naar het ziekenhuis gebracht, maar helaas overleed hij daar aan ernstig hoofdletsel.

johnsurteescrash2

Henry Surtees was net in de voetsporen van zijn vader aan het treden – de enige man die zowel op de motor als in de Formule 1 wereldkampioen wist te worden. In zijn eerste jaar in de Formule BMW eindigde Surtees Jr. als zevende overall en als tweede rookie. Na wat uitstapjes naar de Formule Renault (12e overall en tweede in de wintercompetitie) en twee races in de nationale F3 (eerste en tweede) ging hij fulltime Formule 2 racen. Hij finishte eerder dit jaar nog op het podium van het circuit waar hij dit weekend de Man met de Zeis trof, Brands Hatch.

Henry Surtees is achttien jaar oud geworden.

[Foto: JohnSurtees.com]

Share Button

5 Responses

 1. Duckie 'RS says:

  Godspeed Henry.

  How unfortunate can you be…

 2. saab 9000 turbo says:

  waarom zetten ze ook geen rolkooi boven de helm, dat beetje minder aerodynamisch zijn zou nu zijn leven gered hebben.
  hoofd is bijna onbeschermd buiten de helm dat je aanhebt.
  zeer droevig beeld 🙁

 3. bart says:

  such a shame

 4. Ken Divjak says:

  What are the chances…

  Ferrari F1-piloot Felipe Massa heeft net een gelijkaardig ongeval gehad tijdens de kwalificaties op de Hungaroring:

  Zoals te zien op de beelden, verliest hij het bewustzijn door een rondvliegend projectiel dat hem buiten westen slaat waarna hij volgas de banden in gaat.

  Volgens F1.Com gaat het al bij al goed met de Braziliaanse piloot:

  “After initial examinations at the medical centre, Massa, who was eighth fastest in Q2, was transferred by helicopter to hospital for further checks. He is not believed to have sustained serious injury.”

Leave a Reply