DRIVR

Documentaire: The Belgrade Phantom

1979. Joegoslavië kreunt onder het dictatoriale regime van Tito. Niemand durft een vuist te maken tegen het schrikbewind, tot er op een nacht een witte Porsche 911 S Targa opduikt in de straten van Belgrado – schijnbaar doelloos rondscheurend, spookrijdend, de politie uitdagend. Ze krijgen hem niet te pakken. Gedurende twee weken keert ‘het Spook’ elke nacht terug, onder het bewonderende oog van steeds meer wakker geschudde inwoners. De mysterieuze bestuurder van de gestolen sportwagen wordt een ware volksheld; de enige die de politieke leiders openlijk de vinger durft te geven.

De vijftiende nacht slaat het noodlot echter toe voor de gemotoriseerde guerillera. De regering, die de toestand als een gevaar voor de staatsveiligheid beschouwt, heeft de politie bevolen om het Spook te vangen – levend of dood. Een wegversperring met bussen wordt opgericht op de gebruikelijke route, de witte bolide kan hem niet meer ontwijken. Het lijkt game over voor de oproerkraaier, maar op het moment dat de politie de man wil overmeesteren, schermen 10.000 op straat gekomen bewoners hun held af van de arm der wet. Het Spook van Belgrado weet te ontsnappen en zou naar verluidt wel eens naar het Westen gevlucht kunnen zijn, waar hij zich misschien nog altijd schuil houdt. Een geïmmigreerde Joegoslaaf met een uitgesproken liefde voor snelle wagens en een anarchistisch kantje… Ligt het aan mij, of klinkt dat net iets té bekend in de oren?

[Hat Tip: Sjoerd Ten Kate]

Share Button

5 Responses

 1. Casper Heij says:

  Sommige “misdadigers” (volksheld of niet) schijnen zo nu en dan terug te keren naar de plek des onheils. Als je de oude republiek Joegoslavië als zodanig mag aanduiden…

 2. Pieter Fret says:

  ‘s Mans capriolen zijn onlangs trouwens verfilmd, al is de kans klein dat je deze Servische productie hier ooit te zien krijgt.

  http://www.imdb.com/title/tt0810089/

 3. Casper Heij says:

  *kuch*torrent*kuch*is*kuch*beschikbaar*kuch*

 4. Ken Divjak says:

  Docu is vanavond op Ned3 te bekijken!

  Nederland 2 | 04-11-2009 | 23:35 – 00:45
  VPRO’s Import: De spookrijder

  Documentaire uit 2008 van Jovan B Todorovic. Terwijl de Joegoslavische dictator Tito zijn tijd in Cuba besteedt aan internationale zaken, houdt men zich in de hoofdstad Belgrado bezig met een mysterieuze spookrijder. In 1979 haalt deze onbekende chauffeur met zijn witte Porsche 911 Targa de meest spectaculaire manoeuvres uit. De man wordt snel populair, omdat hij een van de weinige is die een lange neus durft te maken tegen het bewind van Tito. In zijn 911 Targa daagt de spookrijder de politie via de radio uit om te proberen hem te op te pakken. De politie gelooft eerst niet dat iemand zo onbezonnen kan zijn om hen uit te dagen. En wanneer ze eindelijk inzien dat dit precies is wat de spookrijder doet, is het al te laat. Meer dan 10.000 mensen komen de straat op om hun held te steunen en het wordt steeds moeilijker om de spookrijder in het openbaar op te pakken. Daarmee wordt de populaire coureur een politieke bedreiging van formaat en de man dient uitgeschakeld te worden. Voor het zover is, weet de onbekende held vijftien nachten lang de inwoners van Belgrado in zijn – wat later blijkt – gestolen Porsche 911 Targa te vermaken en hij werd een legendarisch figuur in Belgrado en ver daarbuiten.

 5. ElmoTheElk says:

  Mooi dat hij wordt uitgezonden; hopelijk gaan er veel mensen kijken. Ikzelf kan deze tijd niet maar Casper’s ‘tip’ heb ik al opgevolgd. Ben erg benieuwd.

Leave a Reply