DRIVR

Reportage: Goodwood Revival Meeting 2009 (UK)

Nieuwsflash: voorlopige data Goodwood Revival 2010 – 17 tot 19 september!

3999919519_ed8e89fa4e_o

Ook mij sloeg de paniek om het hart toen de luidsprekers van Radio Couloir daags voor de Spa Six Hours schalden dat het afgelopen was met het mooie maar naar verluidt luide circuit tussen de heuvels. Hier en daar een telefoontje nam de angstaanval weg en even later kwam het verlossende bericht dat alvast het klassieke koersgebeuren van dat weekend zou doorgaan. Ik heb Aston Martins en GT40’en gezien, V8’en hun testosteron horen wegbrullen, Jaguars zien driften, historische F1’s alles zien geven dat weekend. En weet je? Het deed me weinig… Omdat rondjes zien draaien zélfs op Spa-Francorchamps doet geeuwen in vergelijking met de sublieme Goodwood Revival Meeting een week eerder!

3999917305_823f357fb2_o

Ik heb gewacht tot de bekendmaking van de data voor jaar 2010 om een indruk te schetsen van de Goodwood Revival. Was het feit of fictie? Onwezenlijk en enkel te vatten in superlatieven kan de nazomerse driedaagse van 18, 19 en 20 september nabij Chichester evengoed een uitstap naar de maan zijn geweest. Voor volgend jaar zijn 17, 18 en 19 september al aangestipt in mijn agenda. Moet dus feit geweest zijn als de volgende editie wordt aangekondigd. Maar ongelooflijk op z’n minst.

gwf5

De landschapsdepressie waarin het Goodwood circuit gebed ligt, helpt de indruk dat de rest van de wereld niet bestaat. Tel daarbij dat zowat alles vijftiger en zestiger jaren ademt en je hebt een verlengd weekend met dé essentie van het klassiekerleven. Het publiek wordt geacht zich in period dressing te hullen en meer dan tweederde van de Revivalgangers doet dat ook. Natuurlijk. You’re missing the point met dagelijkse outfit die pas zou opvallen tussen de authentieke aankleding van het circuit. Gebouwen, dienstvoertuigen en randanimatie zijn allen van toen. Geen bekertje te bespeuren op de grond, Engelse discipline aan wachtrijen en doorgangen. Attracties, stands met automobilia, met klassieke lingerie (heus!), bars, authentieke paddocks, live bandjes – een dorp zó weggelopen uit (groot)ouders’ tijd… Ongezien tot je ‘t meemaakt. En ik prijs mezelf gelukkig dat ik dat weeral kon.

3999919689_dd6087ef01_o

Hoogtepunten op de Goodwood Revival Meeting 2009 waren legio. ‘s Werelds kruim van historische voertuigen in actie lieten een ononderbroken klassiekerorgasme voelen. Eigen favoriet was ondermeer het raceveld van een dertigtal pre-1966 FIA-spec Austin en Morris Mini’s die driftend de 50ste verjaardag van het Britse icoontje vierden. Rowan Atkinson is een fervent bezoeker en rijder in Goodwood en maakte ter gelegenheid van de Mini-viering zijn eerste publieke live-optreden als Mr Bean, tijdens een showrondje in de fauteuil op het dak van de gele Mini zwalpend over het raceasfalt (de verzekeringspremie zal navenant zijn geweest). Legende Sir Stirling Moss mocht dan weer 80 kaarsjes uitblazen. Zijn carrière werd geëerd in een circuitvullend defilé. Dat goeie ouwe Stirling ook op respectabele leeftijd niet vies is van het rechterpedaal, heeft hij meermaals geïllustreerd. Gastrijder of eigenaar, niemand zit überhaupt verlegen om Ferrari 250 GTO’s of Aston-Martin DBR’s de welgemeende sporen te geven. Geen museumgezever in Goodwood: met sportwagens rij je hard en deuken zijn slechts battle scars om fier over te zijn. Machtige Spitfires, Hurricanes en Mustangs geven de lucht boven het circuit ondertussen in duikvlucht die extra historische tint. De lokale UFO-vereniging kreeg oproepen bij de weekenddagelijkse fly by van de enige luchtwaardige Aero Vulcan bommenwerper.

gwf3

All is well in Goodwood en iedereen is goedlachs. De praatjes met teams en rijders zijn luchtig en gemeend. De grote namen lopen samen met de kleine man. De (pers)sfeer op de grid is gezellig en zou het Frans in plaats van Engels geweest zijn, werd er getutoyeerd. En… nee, stop.

Een literaire insteek volstaat nooit om nog maar een fractie van de Goodwood Revival sfeer te doen overkomen. Dan maar een slideshow van impressies door een amateurtoestelletje:

Maar ook kiekjes zijn zwijgzaam over de Goodwood-roes. Ga er zelf heen, DRIVRs en DRIVRettes. In een leuk pak met cravate en hoed of in een frivool polka dot-kleedje. Met de juiste mindset. Geniet, absorbeer, geniet, beleef, geniet, neem deel en geniet. En dan nog lijkt de Goodwood Revival Meeting enkel in je fantasie te hebben bestaan eenmaal op de ferry richting Calais. Goodwood wordt getipt als hét motorsportevenement van de wereld, een bij wijze van voorbeeld GP van Monaco lichtjaren achter zich latend. Mijn gebruikelijke B&B is nu al geboekt én volzet voor editie 2010. Om maar te zeggen… en om maar te zwijgen van mijn vrees dat de Revival Meeting té mooi is om heel lang waar te zijn. Want zo gaat dat met magie. Onwerelds, zeg ik je.

gwf6

[Foto’s en tekort aan woorden: Jeroen Thys]

Share Button

6 Responses

 1. dieter says:

  Hoi!

  vraagje: wat kost z’n ticketje “Goodwood”?

  Greetz,
  Dieter

 2. Jeroen Thys says:

  Weekendtickets zitten rond een 150 EUR. Snel wezen is de boodschap, maar eerst logies regelen. De meeste B&B’s hebben ‘regulars’ voor het Revival weekend en zitten zelfs nu al vol voor de 2010-editie. Er is tegenwoordig wel kampeergelegenheid voorzien op Goodwood, al is dat misschien wat onhandiger in ‘period outfit’ 🙂

 3. Hesp says:

  Wat is het verschil tussen Goodwood Festival of Speed en Goodwood Revival?

 4. Jeroen Thys says:

  De Revival Meeting is pre-1966 alles: auto’s, kleding, inkleding circuit, … It ‘revives’ the past.

 5. Monteyne Eric says:

  In 2008 deden we het Goodwood revival met onze camper.
  We stonden 3 dagen op de perfect ge-inprofiseerde camping met een 400 plaatsen, stroom, toiletten kortom perfect.
  Het revival zelf is voor auto en zelfs niet autoliefhebbers een schitterend evenement, niet alleen de races met de oude wagens maar het geheel is een meer dan de moeite en zeker zijn geld waard. Wij betaalden; 2 pers. 3 dagen camping en toegang 368 €
  De camping is de beste manier om dicht bij het evenement te verblijven. Wij reserveerden onze plaats en toegangstickets.

 6. Ronald says:

  Hoi Jeroen.Wij(zes man)zijn afgelopen editie van de Revival in Goodwood geweest rijdend in een Austin Healey ,MG B en een MG Spridget.Inderdaad schieten woorden tekort als je daar geweest bent,wij waren óók gekleed in de stijl van de happening.Prettig gevoel dat je niet opvalt,heb jij misschien óók die meneer gezien met zijn Vodafone jasje en sportschoenen,die liep pas echt voor l.. !We hebben ons drie dagen opperbest vermaakt en de kaarten en hotels zijn al weer geboekt!In juni ben ik weer een week in Le Mans,natuurlijk ook onwijs. Groeten en bedankt voor dit mooie verslag.
  Ronald en de rest van The Dirty Five!

Leave a Reply