DRIVR

Gastbijdrage: Video – BTCC Brands Hatch (1992)

OPGELET: Aan deze gastbijdrage hangt een disclaimer vast!

Met een kersverse boreling op de borst wordt een mens nogal eens tot verticale spierontlasting gedwongen. U interpreteert dat naar eigen goeddunken, maar ondergetekende ploft languit in de zetel. Tijd zat dus om op zondagnamiddag in plaats van die fikse herfstwandeling te maken naar Eurosport te zappen. WTCC in Imola. Ik zal in mijn adolescentiejaren wel verwend zijn, want het zei me niet veel. Toegegeven, het gaat snoeihard en de occasionele koprol en knal op de pace-car kunnen me wel bekoren, maar als ik treintje-rijden wil zien, kijk ik wel naar Nascar. Nee, dit boeide me evenveel als een B-bokswedstrijd tussen twee weltergewichten op retour. Doet u mij maar een sneetje onversneden full-contact, Bare Knuckle Ultimate Mixed Martial Arts Cage Fight alstublieft, en kijk even mee naar de twee openingsrondes van een manche van het BTCC uit 1992.

Peter Baert mag in het WTCC dan wel op uiterste professionele wijze zijn best doen om alles perfect in te kleuren vanaf de zijlijn, Murray Walker is de Rik De Saedeleer van de motorsport. De actie op zich is al bloedstollend, maar ‘s mans enthousiasme is legendarisch. Hele zaterdagvoormiddagen gaapte ik ademloos naar BBC. Zo ook naar de TVR Tuscan Challenge. Een heel veld achterwielaangedreven TVR’s met een dikke V8 van 395 pk (die VROOOOOP!…), stuk voor stuk volgens Wheeler’s richtlijnen tail happy afgesteld, is voor een 12-jarige het ultieme recept voor sensatie. Qua generatiekloof kan dit wel tellen. Blij dat ik tot de oudere behoor. En u?

Share Button

7 Responses

 1. dieter says:

  Leuk!
  Toen werd er tenminste nog geschakeld zoals alleen “echte mannen” doen.
  Da’s tenminste wat anders dan suf tandje wisselen door een mieterig tikje naar voor of naar achteren te geven…! ;op

 2. car-nut says:

  Wat een weergaloze herinneringen! en You Tube staat er vol van. Voor mij was het BTCC toen een even vaste tv-afspraak als Top Gear. Ik heb er zowaar bijna een zwak aan overgehouden voor de Volvo 850 break.

 3. Djivy says:

  Olaaaaa car-nut, nagel op de kop!!

  De T5R heeft – in onze ogen – meer voor Volvo gedaan dan de rest van hun gamma samen.

  En laat ons niet vergeten:
  zonder die 2.5 vijfcilinder was er misschien nooit een Focus RS geweest…

 4. herdewyn says:

  Hoe kan een trio Carina-Vectra-Carina zo’n mooie motorsport opleveren? Fantastische Eurosport jeugdherinneringen (toen kon dat nog gewoon via de kabel dacht ik)!
  Hier kan een heel veld hedendaagse DTM of F1 ‘bolides’ niet aan tippen. Reed een zekere Tiff Needell op een gegeven moment ook niet in dit treintje ‘gezinswagens’?

 5. car-nut says:

  O jawel Herdewyn, en hij tikte Nigel Mansell “in a typical Touring car accident” van de baan. Onvergetelijk.

 6. Ken Divjak says:

  Van Mansell gesproken…

  Deze video stond ooit op Djivy.be maar haalde de verhuis naar DRIVR niet.

  Tijd voor een replay:

 7. herdewyn says:

  Ik word oud vrees ik als ik deze beelden herken met de Snor in een Mondeo (een Mondeo!)… Alleszins een goede zaak dat deze ‘typical Touring Car’ duels vanonder het stof zijn gehaald.

Leave a Reply