DRIVR

EVO kiest beste driver’s cars, DRIVR de goedkoopste

Nu weet ik waarom Evo Magazine de laatste maanden niet meer je dat is: ze hebben te lang over de 100 beste Driver’s Cars gediscussieerd. Want als wij hier op de redactie nog maar twee wagens met elkaar moeten vergelijken, dan stijgt het Leffe-misbruik even sterk als de productiviteit daalt. Kan je nagaan hoeveel alcohol er in een Top 100 kruipt en hoeveel depressies er dreigen wanneer 95% van het geselecteerde metaal irrelevant blijkt voor normale stervelingen. Edoch, een nadere inspectie leert dat er tussen al die Loti & Ferrari zomaar even acht auto’s staan die je gemakkelijk voor 5.000€ in huis haalt. De beste van die bargains figureert zelfs op de negende plaats tussen de Lancer Evo VI Mäkkinen en Ferrari F50… Read ’em & weap rejoice!

evodriverscars3

100 TOYOTA MR2 MK1 Go on, let your imagination rip. it’s a baby Ferrari 328. Well, no it isn’t. But if you like the feel of a well-sorted mid-engined chassis and the sound of an urgent multi-cam engine less than a foot from your head, the first generation MR2 is just the ticket. It’s zippy, economical, comfortable, fairly refined and loves to go sideways in the wet. What’s not to like? Two little-known facts about the MR2. The chassis development team included racing god Dan Gurney. And in France they dropped the ‘2’ because MR2 sounded like ‘merde’. Layout: Mid-engine, rear-drive Engine: In-line 4-cyl, 1587cc Power: 124bhp Top speed: 121mph 0-60mph: 8.9sec Years: 1984 -89

evodriverscars4

99 FORD PUMA 1.7 Forget the hairdresser associations and Fiesta underpinnings (actually a big plus). Plain fact is, the Puma is one of the world’s most underrated drivers’ cars, delivering seat-of-the-pants finesse and drivetrain sweetness that are usually the preserve of far more exotic machinery. If you can’t have fun on a twisty road in this car see a doctor. The only Ford coupe that ever really nailed it. Layout: Front-engine, front-drive Engine: In-line 4-cyl, 1679cc Power: 123bhp Top speed: 122mph 0-60: 8.6sec Years: 1997-02

evodriverscars1

89 VW GOLF GTI (MK1 & 2) The mk1 GTI changed our world in the late-70s, and the mk2 of 1984 simply refined the concept (alas, the lardier mk3 rather lost the plot). It’s not really quick, but it’s a perfectly judged package: punchy, rev-happy 16-valve engine; a chassis that blends keenness and agility with a degree of suppleness, and all wrapped up in a timeless and perfectly proportioned hatchback body. The definitive GTI. Layout: Front-engine, front-drive Engine: In-line 4-cyl, 1781cc Power: 112bhp Top speed: 112mph 0-60: 8.1sec Years: 1979-84

evodriverscars2

75 PEUGEOT 106 RALLYE God, what a laugh… a tiny terror with a manically revvy 1.3, seemingly no weight, absolutely no luxuries and a tail waggier than a puppy-dog’s. Aim at bend, brake, chuck at corner, catch tail in an instant, revel in the sheer immediacy of the thing. Every learner driver should have a lesson in a Rallye, preferably a mk1 because it’s lighter. Makes today’s 500 Abarth seem stolid. Layout: Front-engine, front-drive Engine: In-line 4-cyl, 1294cc Power: 100bhp Top speed: 118mph 0-60: 9.3sec Years: 1994-96

evodriverscars5

57 ALFA ROMEO ALFASUD A sea-change for Alfa, the ’Sud made a splash for being front-wheel drive, styled by Giugiaro and powered by a small boxer engine. Not especially quick in a straight line, it’s nevertheless mesmerising to drive with a smooth, free-spinning sewing machine of an engine, exquisite steering and miraculous levels of grip for something with such skinny tyres. Raised the bar for all subsequent front-drivers. Layout: Front-engine, front-drive Engine: Flat-4, 1286cc Power: 75bhp Top speed: 105mph 0-60: 13sec Years: 1971-89

evodriverscars6

30 RENAULT CLIO WILLIAMS Great to drive for at least two important reasons: one, it has a 2-litre engine that’s lusty, revvy and sounds good; two, the chassis is the fully-rounded product and gives the driver just about every option save full-blooded oversteer when pressing on. Not only does the Clio Willy make gold wheels and decals look good (no mean achievement), it delivers a steer crammed with memorable moments – from a lusty thump in the back to considerable on-the-limit finesse. Layout: Front-engine, front-drive Engine: In-line 4-cyl, 1988cc Power: 150bhp Top speed: 121mph 0-60: 7.6sec Years: 1993-96

evodriverscars7

23 Peugeot 205 GTI If you appreciate the niceties of lift-off oversteer, this is the hot hatch that keeps on giving. Just one word of warning – the wheelbase is very short, so better not let the situation develop unless you’re ready for it! When you are, the steering and engine are so quick to respond that you can indulge with confidence. Lightning gearchange and meaty steering feel add to the already high involvement factor. Extraordinarily agile, too. Not for the faint-hearted in the wet but little else from this era can claim to be a more challenging/rewarding steer, though the more composed Clio Williams runs it close. The little Pug is an all-time great and fabulous fun. Layout: Front-engine, front-drive Engine: In-line 4-cyl, 1905cc Power: 130bhp Top speed: 124mph 0-60: 7.9sec Years: 1988-91

evodriverscars8

9 Mazda MX-5 Ninth is the Mazda MX-5. Everyone admired the balance and accessibility of the Mazda. ‘Light, delicate, agile, adjustable, comfortable. A car that sets itself realistic targets and hits every one plumb in the middle,’ says Vivian. But as Metcalfe comments, ‘There isn’t enough fire in its belly,’ so you enjoy it rather than get excited about it.

En vooraleer iemand het vraagt: neen, ik zou niet voor de MX-5 gaan. Op één of andere (irrationele) manier heb ik het niet op cabrio’s en de zonneslag die er onvermijdelijk bijhoort. Ook niet op de MR2 omdat mijn ying & yang permanent in de knoop zitten, niet op de Puma omdat die – ondanks een Steve McQueen-campagne – nog altijd verwijfd aandoet en evenmin op de Clio die teveel naar de parking van een house-discotheek neigt.

Blijven er over: de AlfaSud die misschien wel knap is maar gewoonweg te oud, de Golf GTI die eerder een icoon is dan een driver’s car en de 205GTI die feller overstuurt dan een kapot winkelkarretje. Neen, voor 5.000€ mag het voor mij een zeldzame Peugeot 106 Rallye van de eerste generatie zijn – tenminste wanneer de ingreep om mijn benen twintig centimeter te verkorten achter de rug is…

De volledige lijst met bijhorende topfotografie staat hieronder opgetekend:

[Photos & Quotes: Evo Magazine]

Share Button

14 Responses

 1. herdewyn says:

  Ik vermoed (?) dat ik hier niet de enige ben met de volgende afwijking: men stelt een maximumbedrag in van bv 5000€ (altijd beperkt budget,dan is de verlokking nog groter), speurt op tweedehands sites allerhande en zoekt het leukste speelgoed voor dit bedrag. Het werkt verslavend en niet geheel zonder risico op een onvoorziene aankoop…
  Een MX5 zit er default bij, maar beperkt met slechts 2 zitplaatsen zijn dagelijkse inzetbaarheid. De Puma bulkt van de onderhuidse kwaliteiten en geniet mijn volle sympathie, en in dit geval kan ik wel leven met de geur van hairspray. Misschien ontbreekt een oude Honda CRX: de eerste en de targa opvolger? Of een Alfa 75 als praktisch alternatief? Oude BMW’s mogen ook, maar onder het (zeer grote!) voorbehoud dat ze volledig origineel zijn, zonder ‘sjonnie’ addenda. Momenteel stelt mijn oude (originele) E36 zescilinder me perfect tevreden, al blijft dit eerder een compromis tussen comfort en sportiviteit en past hij hier niet echt in het lijstje.

 2. Thomas says:

  Heb mij pas die van plaats 9 aangeschaft 🙂

 3. Duckie 'RS says:

  Cool! En welke kleur is “ze” Thomas?

  (Zanzibar Red would brighten my day…)

 4. PJDQ says:

  Heb zelf in 2003-2005 twee jaar met een MX-5 mk1 rondgereden, en het was heerlijk. Mijn driving skills waren te beperkt om alles eruit te wringen, maar iedere rit was een plezier.

 5. Ken Divjak says:

  @Herdewyn:

  Er ontbreken inderdaad heel wat youngtimers en klassiekers in de EVO-lijst (er zijn dan ook maar 100 plaatsen), maar de bedoeling van dit bericht was om niet alleen de betaalbare exemplaren eruit te halen – maar bovenal auto’s die ook na aankoop betaalbaar blijven qua verzekering, benzine etc.

  Want dat is voor mij de ideale tweede wagen: eentje die je voor een paar duizend euro koopt en er de volgende jaren bijna niets meer aan moet spenderen! (~ eenvoudige, bescheiden mechaniek dus).

  Van mij mag die 106 dan ook vol deuken staan, als hij technisch maar OK is.

 6. herdewyn says:

  @Divjak

  Als je het hebt over een speeltje en geen daily, dan wordt het inderdaad makkelijker leven met een zitplaats minder of geen geluidsisolatie.
  In dat geval blijf ik bij de MX5: fun en betrouwbaar!
  Ik heb enkel met de nieuwe (RC) gereden en die vond ik al geweldig, dus de lichtere originele NA (of NB) kan niet teleurstellen.

  Filmpje via deze link:

  http://video.google.com/videosearch?source=ig&hl=nl&rlz=1G1GGLQ_NLBE352&q=mazda+mx5+fifth+gear&lr=&um=1&ie=UTF-8&ei=5CnxSu-oDILe-Qbrz_HIDQ&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CBMQqwQwAA#

 7. ElmoTheElk says:

  “Van mij mag die 106 dan ook vol deuken staan” verwoord mijn mening precies. Alhoewel ik natuurlijk geen deuk ga staan schoppen in mijn hothatch. 🙂

  Wat ik wel grappig vond: de teaserfoto van deze post op de homepage is een Clio 2 RS en laat die nou net NIET in de lijst staan… (Wel de Clio 1 Willy, Clio 2 V6 en Clio 3 RS 200 Cup). Of zie ik wat over het hoofd?

 8. Ken Divjak says:

  Even toelichten:

  De Clio RS op de foto is een UK only Trophy-reeks met peperdure Sachs-dempers. Die valt dus niet ‘gemakkelijk’ binnen een budget van 5.000€ en gaat je toch een hele hap aan verzekering en taksen kosten.

  Maar dat weet je als eigenaar van zo’n generatie RS maar al te goed zeker, Elmo?;)

 9. dieter says:

  Hoi Makkers,

  de Mazda MX-5 is (eveneens) topper als fun-car “voor d’r bij”.
  Vooral de MK-I is absoluut betaalbaar en zeer betrouwbaar.

  Een waardevaste klassieker in spé!

 10. BertR. says:

  @ Elmo: De Clio 2 phase 2 RS Trophy staat inderdaad niet in deze lijst van de “budgetcars”, maar wel in de lijst van EVO. In de Top 10 zelfs, op een gedeelde 7e plaats met de Ferrari F50. Je hebt zeker iets over het hoofd gezien.

  Het viel me ook op dat er tussen al het brute geweld van de super sportwagens (12 Porsches, 11 Ferraris, 7 Lotus’) relatief veel Renaults (6) staan. Met zelfs 2 in de top 10.

 11. ElmoTheElk says:

  Damn, helemaal over het hoofd gezien! Die Trophy werd toen inderdaad helemaal de hemel in geprezen (terecht, denk ik), dus echt onverwacht is die plaats niet.

  De verzekering voor een Clio 2 RS is overigens goed te doen: hier is (wat de auto betreft) de prijs minstens net zo belangrijk als vermogen. Belastingen (hier de wegenbelasting) wordt dan weer (wat de auto betreft) op gewicht berekend. Aan de andere kan tis de aanschafprijs een stuk hoger. Een tweedehands RS die in Belgie 7000 kost is hier zo maar 2000 euro duurder.

 12. JDM says:

  Ik citeer Ken: “de betaalbare exemplaren eruit te halen – maar bovenal auto’s die ook na aankoop betaalbaar blijven qua verzekering, benzine etc.”

  Wat is betaalbaar? Het volledige lijstje dat je zelf hierboven opsomt, zal kosten (blijven) meebrengen. Ofwel doe je het in een keer ofwel stapsgewijs. Maar de aankoopprijs van een auto van pakweg 20 jaar oud is een begin, geen eindpunt.

  On topic: die lijst is vreemd. Er staan hoogstwaarschijnlijk ongelofelijk goede auto’s in, maar een Ford Puma? Komaan jongens… You’ve been watching to much Top Gear… en trouwens: “What’s a drivers car?” Als die definitie nu eens zou afgebakend worden…

 13. Pieter Fret says:

  JDM: ik denk dat de kernpunten daarin rijplezier en feeling zijn, op de lijst afgaand.

 14. herdewyn says:

  Slecht nieuws voor de liefhebbers van Peugeot Hot Hatches:
  http://www.autoweek.nl/autonieuws/13002/Nooit-meer-Peugeot-GTI
  de oude doos is dicht en zal blijkbaar dichtblijven…

Leave a Reply