DRIVR

Video: Porsche 917 – Archiefmateriaal & Test

Eén van de meest indrukwekkende producten die de autoracerij ooit heeft voortgebracht, is onmiskenbaar de Porsche 917. Een aluminium chassis, koolstofvezel carrosserie en een Flat 12 oftewel twee gecombineerde zescilinder Porschemotoren die exact tegenover elkaar opereerden en 520 pk produceerden. Tot iemand dat bij Porsche dat een beetje tam vond, de 917K bouwde en deze van een turbo voorzag. Resultaat: 1580pk in kwalificatietrim.

gulfporsche500

De 917 won tweemaal de 24 uur van Le Mans, eenmaal in 1970 en andermaal in 1971. Die laatste overwinning was met de Nederlandse coureur Gijs van Lennep achter het stuur. Sindsdien is er nooit meer een winnaar geweest die meer dan de toen afgelegde 5335 kilometer (gemiddeld 222 kilometer per uur) wist te overbruggen. In onderstaande video zie je wat fraaie anekdotes en wordt de verraderlijke 917 nog eens aan de tand gevoeld…

Fotocredit

Share Button

5 Responses

 1. Mee says:

  Ik heb een tijdje geleden daar nog een filmpje van geupload: http://www.vimeo.com/5712119

  Komt uit “Victory By Design”, de kwaliteit is jammer genoeg niet denderend.

 2. Ride says:

  Machtige machine in mijn favoriete Gulf uitvoering.

  Heb het geluk gehad de 917 reeds een paar keer aan het werk te zien (en horen) op circuit. Dit beestje doet denk ik velen onder ons -na al die jaren- nog steeds rillingen krijgen.

 3. Hesp says:

  Koolstofvezel in 1970? Respect.

 4. Anthony says:

  Ik ben meer fan van de Martini-Longtail versie.

 5. Stijn says:

  Koolstofvezel ik denk het niet. Zich vergist tussen carbon fiber en fiberglass?

Leave a Reply