DRIVR

Autosport kiest 40 beste F1-piloten aller tijden

Eigenlijk klopt bovenstaande titel niet. Want hoewel het Britse Autosport inderdaad de resultaten publiceerde, waren het 217 (ex-)F1-rijders die de koppen bij elkaar staken om de ultieme rangschikking op te stellen. Onder hen Jose Froilan Gonzalez, de eerste nog levende GP-winnaar; Paul Pietsch (98), de oudste ex-piloot; en Michael Schumacher, statistisch gezien de meest succesvolle van allen. Dat die laatste het lijstje niét aanvoert, mag nochtans niet verbazen.

Juan Manuel Fangio

Het is immers de legendarische Braziliaan Ayrton Senna die volgens zijn collega’s het felbegeerde kroontje verdient. Met “slechts” drie wereldtitels en 41 overwinningen heeft hij misschien niet het allerindrukwekkendste palmares bijeen gereden, maar het is vooral de manier waarop die iedereen bijblijft. De charismatische Latino bracht emotie en vuur in de sport, in zijn titanenstrijd met ploegmaat Alain Prost, en is daarmee het exacte tegenbeeld van de koele, beredeneerde en misschien zelfs wat antipathieke Schumacher. Na Senna’s fatale crash in Imola ging de F1-wereld en bij uitbreiding zowat heel Brazilië massaal in rouw en had hij voorgoed de heldenstatus vergaard.

Maar maakt het feit dat hij de sympathiekste, meest charismatische en uiteindelijk meest tragische kampioen was hem ook de beste? Of bewijzen de cijfers dat Schumacher die titel verdient? Wat met oude iconen als Jim Clark, Graham Hill en Gilles Villeneuve? Of nieuwer bloed als tweevoudig wereldkampioen Mika Hakkinen, een van de weinigen die Schumacher in een rechtstreeks duel kon verslaan? Aan jou het woord – na het volledige lijstje volgens Autosport.

 1. Ayrton Senna (BRA)
 2. Michael Schumacher (DEU)
 3. Juan Manuel Fangio (ARG)
 4. Alain Prost (FRA)
 5. Jim Clark (GBR)
 6. Jackie Stewart (GBR)
 7. Niki Lauda (AUT)
 8. Sterling Moss (GBR)
 9. Fernando Alonso (ESP)
 10. Gilles Villeneuve (CAN)
 11. Nigel Mansell (GBR)
 12. Emerson Fittipaldi (BRA)
 13. Nelson Piquet Sr. (BRA)
 14. Jochen Rindt (AUT)
 15. Mika Hakkinen (FIN)
 16. Alberto Ascari (ITA)
 17. Lewis Hamilton (GBR)
 18. Jack Brabham (AUS)
 19. Ronnie Peterson (SWE)
 20. Mario Andretti (USA)
 21. Graham Hill (GBR)
 22. Kimi Raïkkönen (FIN)
 23. John Surtees (GBR)
 24. James Hunt (GBR)
 25. Keke Rosberg (FIN)
 26. Sebastian Vettel (DEU)
 27. Jose Froilan Gonzalez (ARG)
 28. Dan Gurney (USA)
 29. François Cevert (FRA)
 30. Jenson Button (GBR)
 31. Alan Jones (AUS)
 32. Guiseppe Farina (ITA)
 33. Phil Hill (USA)
 34. Carlos Reutemann (ARG)
 35. Stefan Bellof (DEU)
 36. Clay Regazzoni (CHE)
 37. Gerhard Berger (AUT)
 38. Jean Behra (FRA)
 39. Riccardo Patrese (ITA)
 40. Jacky Ickx (BEL)

[Volledige lijst met uitleg: Autosport]

Share Button

4 Responses

 1. Fastflupke says:

  Senna para siempre …

 2. Ken Divjak says:

  Van mijn part mocht zelfs Eddy Irvine in deze lijst figureren,
  al was het maar omdat hij de sport even hard kleurde als Clark & Hill.

  Enkele anekdotes:

  There are anecdotes of Eddie, the grand prix prankster, breaking off live trackside interviews to chat up passing women; Eddie grabbing Mika Hakkinen by the testicles during a a photo shoot; Eddie pouring iced water down a TV interviewer’s trousers during their live interview; Eddie being refused entry to Lillie’s Bordello because the bouncers refused to believe who he was (”That never happened in Lillies. That was somewhere else”). And there’s Eddie the corporate diplomat, meeting the head of Ferrari for the first time and asking him about cheap spares for his beloved GTO.

 3. Jacky Ickx the best allround racing driver of all times is way to low in this ranking!!!
  Just see how many times his ferrari broke down in his ferrari years!!
  This was not his fault, ferrari was unreliable and arrogant in those years
  Ickx would have been worldchampion in those years in the tyrrel team
  Without a doubt!!!

 4. renzo says:

  Nelson Piquet staat echt te laag, hij was zeker beter da Fittipaldi en Mansell, Piquet hoort in de top 7 thuis.

Leave a Reply