DRIVR

Alle Details: BMW M5 F10 (+ video)

Vraagt je deze week iemand wat de decenniumwissel in autotermen betekent, dan kan volgende BMW-metafoor zeker dienen: de uitgaande M5 heeft een Power-knop die het vermogen van 400 naar 500pk brengt, de volgende een Efficient Dynamics-knop die benzine spaart beter dan zijn keel verder open te zetten. Welkom in 2010 dus, het jaar dat een nieuwe 5-Reeks verwelkomt en meteen alle details van de F10 M5 vrijgeeft – ook al heeft die in tegenstelling tot de vorige geen tien cilinders maar een bi-turbo V8 en meer speelgoed dan Q ooit samendroomde. Een overzicht.

carmagazinebmwm5f10

 • Efficiënt Dynamics. R&D-baas Klaus Draeger gaat er prat op dat de nieuwe M5 30% minder zal verbruiken dan de huidige. Daarvoor moet de elektro-hydraulische servo wijken voor een volledig elektrisch exemplaar, krijgt de M5 een start/stop-systeem en zorgt clevere thermo-elektronica voor het af- en aanzetten van hulpsystemen door de hitte van de aandrijflijn te hergebruiken. Enige probleem: er resten BMW slechts vijftien maanden om nog 5% extra besparing te vinden aangezien de teller vandaag op 25% stokt aldus een insider. Geen skivakantie voor de M-virtuosen dus.
 • Adaptieve Aërodynamica. Iedere constructeur streeft naar een lage luchtweerstandscoëfficiënt om brandstof te sparen en neerwaartse druk (oftewel grip) te verhogen. Passieve bodykits en spoilers zorgen daar bij de meeste modellen voor, maar BMW gaat nu een stap verder door technologie te monteren die vooralsnog het exclusieve domein van supercars is: actieve aëro-onderdelen. Zo zitten er air jets in de bumper, grille en koplampen om de luchtstroom rond de neus te dirigeren. Drie openingen in die voorbumper kanaliseren dan weer lucht naar mini-turbines die bij constante gasopeningen drag omzetten in elektriciteit. En tot slot veranderen vier kleppen in elke wielkas de richting van de luchtstroom om ook daar weer drag te minimaliseren en BMW’s zogenaamde Air Curtain af te ronden – doorgedreven windtunneltechnologie om de F10 zo glibberig mogelijk te maken.
 • KERS. In tegenstelling tot de geruchtenmolen ziet het ernaar uit dat het Kinetic Energy Recovery System zijn ingang nog niet vindt op straatwagens. Draegers voorloper, Burkhard Goeschel, had namelijk zo een systeem klaar waarbij twee supercapacitoren elk 50pk extra zouden leveren gedurende tien seconden. Maar meer pk’s staat vandaag in schril contrast met de Kopenhagen-norm waardoor de 3.000€ optie voorlopig naar de achterbank verhuist. Of BMW meer soelaas ziet in een AMG-achtig systeem dat een extra vliegwiel voorziet tussen motor en versnellingsbak voor de stockage van energie?
 • Dubbele Turbo’s. De X5 en X6M bewijzen dat BMW voorgoed van atmosferisch vermogen afstapt en dat is voor de F10 M5 niet anders. Ook al levert die met 585pk nog 25 paarden meer dan de V8 in de SUV’s. Eindresultaat met de zeventraps DKG is een sprint in 4,4s en 310km/h voluit mits de klassieke 250-begrenzer opgeheven wordt. Rest er enkel nog het geluid dat voorlopig het best als een viercilinder met turbo omschreven kan worden, en dat is natuurlijk zonde na het V10-gehuil van de vorige maar ook een must om 258g CO2/km te halen. Benieuwd of de 580pk sterke Audi RS7 Coupé en competente Mercedes E63 AMG daar eind 2010/begin 2011 een antwoord op hebben.

Voorlopig maalt de F10 M5 zijn rondjes nog af op de Nürburgring Nordschleife:

[Bron: Car Magazine]

Share Button

4 Responses

 1. Hesp says:

  Damn, ik was even bang dat ik de F10 uiterlijk saai zou gaan vinden, maar die M-shop bovenaan is wel heel erg slick. Blijkbaar heeft de nieuwe 5 het M-pakket nog meer nodig dan de E60 om goed te smoelen 🙂

 2. Hesp says:

  Wat er mij doet aan denken: hoe vlot de E28-zoektocht? 😉

 3. JQ says:

  jammer van het geluid, gaat ze klanten kosten denk ik

 4. Ken Divjak says:

  @Hesp:

  In België hebben we nog geen E28 M5 gevonden,
  maar we zijn er wel eentje op het spoor in Nederland!

Leave a Reply