DRIVR

Jaguar XK180 Concept herleeft als KitCar (+ video)

Zoals een wijze Clarkson ooit luidkeels verkondigde: alles uit Coventry is gedoemd om vroegtijdig kapot te gaan en in blauwe rookgordijnen door de stadskern te pruttelen. Of Jaguar zijn XK180 Concept daarom prenataal richting doofpot versaste, laten wij knipogend in het midden. Feit is dat de bloedmooie Roadster nooit in productie werd genomen edoch al jaren als Maisto miniatuurmodel in mijn die-cast collectie prijkt. En blijkbaar zijn er nog anderen die hem nooit uit het oog hebben verloren…

a_jaguar_xk_180_5

Uiteraard zou een model als dit een meerwaarde voor ons autolandschap betekenen: bloedmooi lijnenspel, een best selling retro-knipoog naar de D-type én een vierliter V8 met compressor en 450 pk. Jammer genoeg moest Jaguar’s Special Vehicle Operations net voor de eeuwwisseling de stekker uit het project halen en verdween deze hartendief in één of ander archief. Of toch niet?

a_jaguar_xk180_7

Naast de Britse kitcar-specialist Paul Banham gaan nu ook onze Noorderburen deze kat nabouwen. Donorwagen is steeds een oude Jag XJS (of de duurdere XK8) waarop de kunststof bodykit van de XK180 wordt bevestigd. Niet alleen uiterlijk een nagenoeg perfecte match met het origineel, ook motorisch wordt een 450 pk sterke 3996 cc V8 met supercharger ingebouwd. Goed voor het betere machowerk, want met 4,5 seconden tot honderd heb je wel degelijk ballen nodig om hiermee voluit te gaan.

xk180_press_3_l

Zelf ben ik alleszins nog geen zo’n replica tegengekomen, maar het is er alvast eentje om te klasseren onder “als mijn garage ooit groot genoeg is en mijn portemonnee wat beter gevuld…” Enjoy!

[Via Klassiekerrally.nl]

Share Button

8 Responses

 1. herdewyn says:

  Ik heb ook een plaatsje gereserveerd in mijn ultieme garage, die zoals het een goede Vlaming betaamt steeds verder uitbreidt (een kot achter een kot achter een kot…).
  En een onderonsje met de heer Needell aub.

 2. de vlaeminck says:

  Hou dan vooral de website http://www.klassiekerrally.nl in de gaten… 😉

 3. de vlaeminck says:

  Gelukkig, mijn domste reactie ooit staat in het spamfilter. 😛 (over dat je de site Klassiekerrally.nl daaromtrent moet in de gaten houden)

 4. Nicolas says:

  De collega’s van klassiekerrally.nl zijn ook net begonnen met een serie derrond:

  http://www.klassiekerrally.nl/nieuwe-serie-de-bouw-van-een-xk180-replica/

  mvg,
  Nicolas

 5. Nicolas says:

  Sorry, had de vorige post niet gelezen,
  wel blij te zien dat er zo nog mensen zijn die bepaalde websites op de voet volgen 😉

 6. de vlaeminck says:

  Heh. 😛 In feite ben ik één van de auteurs. :mrgreen:

 7. Hallo beste Zuiderburen,

  Leuk dat jullie het ook al hebben opgepikt! De auto wordt thans bij Fokkens in Apeldoorn afgebouwd en is aldus te volgen op http://www.klassiekerrally.nl. Bij deze van harte welkom om de auto te komen bekijken!

  Vriendelijke XK groet,
  De bouwers van de XK180 replica.

 8. In 2010 schreven we er al over! Nu is het zo ver. De XK180 staat op 23 en 24 juni 2012 op het Concours d’Elegance op paleis ‘t Loo!!!!!

  Allemaal van harte welkom. Hopen op mooi weer. Kleine kans dat er tijdens het Concours ook met de auto kan worden gereden!

  Vriendelijke groet,
  Eric

Leave a Reply