DRIVR

Welke Auto’s depreciëren het Minst/Meest?

Laat ons de week eens met een publiek geheim beginnen: auto’s depreciëren – snel. In die mate zelfs dat de euforie van een nieuwkoop nog op de garageparking in negatieve cijfers omslaat, gewoon omdat jouw naam als eerste op de inschrijvingskaart prijkt en de volgende eigenaar altijd een occasie zal verwerven. De Britse aankoop-/verkoopsite Parker’s heeft er dan ook een erezaak van gemaakt om die depreciatie jaarlijks te quantificeren voor de 300 meest courante modellen. Benieuwd?

highestandlowestdepreciatingcars2009

De cijfers gaan uit van 15.000 gereden kilometers gedurende het eerste jaar waarna de wagen particulier aangeboden wordt. En wat blijkt (maar schijnt Parker’s nog niet door te hebben)? Een Honda Jazz en een Maybach 62 depreciëren ongeveer even sterk: 14% voor de Honda en 15% voor de Maybach. Het enige verschil is dat zo’n percentage op een Jazz net 1.379£ oftewel 4£ per dag uitmaakt terwijl dat voor de 62 zomaar even 127.526 oftewel 350£ per dag is. De titel van dit bericht is dus op zijn minst misleidend te noemen.

Een betere manier om dit lijstje te interpreteren, is vanuit het standpunt van een tweedehandskoper. Ben je dus op zoek naar een compacte stadmus (wat de minst depreciërende volgens Parker’s allemaal zijn), vermijd dan de top-10 en ga voor top-30 of 40-wagens die meer geld verliezen gedurende het eerste jaar. Lig je anderzijds op de loer voor een sportwagen, focus je dan resoluut op de rechterkolom van de depreciatielijst. Want een Aston Martin DBS met net 15.000 kilometer op de klok, die tik je vandaag in Engeland op de kop voor 41.000 pond onder de nieuwprijs!

[Bron: Parker’s]

Share Button

5 Responses

 1. Andries says:

  Vergis ik mij of zijn dit absolute cijfers?
  Wat met percenten? Lijkt mij logisch dat een kleine auto in absolute cijfers minder daalt dan een Maybach.

 2. car-nut says:

  Jammer dat dit niet voor de Belgische markt bestaat, waar imago en andere ‘onvatbare’ waarden meer doen voor je tweedehandsprijs dan bouwkwaliteit of betrouwbaarheid.

 3. Milly says:

  Ja Andries heeft gelijk, deze lijst is volstrekt nietszeggend.
  Je moet deze lijst in % zien, dan zal er een andere rangschikking staan.
  Hiermee ben je striktgenomen niks, dus ik zie er de nieuwswaarde niet van in?

  • Ken Divjak says:

   Exact wat ik in de tekst hierboven zeg:

   En wat blijkt (maar schijnt Parker’s nog niet door te hebben)? Een Honda Jazz en een Maybach 62 depreciëren ongeveer even sterk: 14% voor de Honda en 15% voor de Maybach. De titel van dit bericht is dus op zijn minst misleidend te noemen.

   En dan waarvoor de lijst wel goed is:

   Een betere manier om dit lijstje te interpreteren, is vanuit het standpunt van een tweedehandskoper.

 4. dieter says:

  Tiens-tiens… al die statistieken spreken elkaar behoorlijk tegen… De ADAC had over ‘t laatst ook al zo’n lijst opgemaakt.
  Bleek dat de LaRo Defender de meest waardevaste wagen was, vlak voor runner-up de Boxster en dan de Mini.
  En nu komen deze wagens niét voor in de top-10 van het chauvinistische UK.

  Straf…!

Leave a Reply