DRIVR

Tesla Model S: Te Mooi om Waar te zijn? (+ video’s)

Collega Herdewyn vroeg zich vorige week publiek af of we bereid zijn om elektrisch naar de bakker te rijden. Korte afstanden zijn immers het volgende bedrijf in de switch naar emissieneutraal transport, ook al hebben we daar op DRIVR weinig boodschap(pen) aan. Wat ons beroepsmatig wel boeit, zijn sportieve incarnaties als de Tesla Roadster; een elektrische variant van de Elise die met hulp van Lotus geconcipieerd werd en unaniem positieve kritieken scoorde. Of Tesla de wereld nog eens op zijn kop kan zetten met de zevenzits Model S-limousine?

teslamodels2

teslamodels1teslamodels4

Eén ding is zeker: de Model S is van het mooiste dat het afgelopen jaar getoond werd. Beter nog, het lijnenspel van ex-Mazda ontwerper Fritz Franz van Holzhausen is zo inoffensief dat het gegarandeerd nog jaren fris zal blijven. En dat mag ook aangezien de introductie van de 5-Reeks concurrent pas voor eind 2010 gepland is. Tegen die tijd zullen er al een heleboel elektrovarianten op de markt zijn, maar dat is niet getreurd aldus Tesla dat uitpakt met een praktische vijfdeurs die aan zeven personen plaats biedt (dankzij twee omgekeerde noodzitjes in de koffer) én een autonomie tot maximaal 480 kilometer. Specificaties waar volgend jaar nog niemand aan zal kunnen tippen.

En dat geldt ook voor de prestaties. Afhankelijk van het gekozen batterijpakket – in drie varianten vanaf 260km autonomie – accelereert de Model S tussen de 5,7 en 6,2 seconden naar de honderd. Daarvoor zorgt een elektrische krachtcentrale die 402pk levert en met de grootste batterijen in 45 minuten op te laden valt. Niet mis voor een limousine van 2.222kg met een extra koffer in het vooronder (de motor en li-ions zitten rond de achteras) en plaats voor een mountainbike achterin. Zelfs de prijs valt best mee: 56.400$ oftewel omgerekende 41.700€ waar Amerikanen nog eens 5.500€ Obama-korting op genieten.

Tot zover de goednieuwsshow, tijd voor de bedenkingen. Want ondanks veelbelovende specificaties zit Tesla momenteel niet alleen zonder geld maar ook nog eens zonder fabriek om de beoogde productie van 20.000 exemplaren per jaar aan te kunnen. CEO Elon Musk hoopt dan ook op een gecumuleerde lening van pakweg 500 miljoen dollar om zijn show on the road te krijgen. Maar zelfs dan valt het nog te bekijken hoe Tesla het er zonder Lotus-hulp vanaf brengt. Elektrische driver’s cars samendromen is namelijk één ding, maar ze in de praktijk laten presteren nog een heel ander waar Tesla ‘solo’ nog maar weinig ervaring mee heeft.

Share Button

5 Responses

 1. BertR. says:

  Als ik foto’s van de Tesla Model S zie, moet ik altijd denken aan Maserati. Het design heeft er wel wat van weg met die koplampen in Gran Turismo-stijl, de grill met de punt bovenaan, de coupé-achtige daklijn, de gewelfde vorm van de motorkap en de achterste wielkasten… Het zou een Italiaans model kunnen zijn (qua vormgeving dan toch).

 2. herdewyn says:

  Fritz klinkt nog sympathieker, maar eigenlijk heet de man Franz… 🙂
  Het blijft al gelijk: hij heeft een knap ontwerp neergepend, net zoals toen hij bij Mazda de leiding had over de Furai concept.
  Als (!) Tesla de beloften kan waarmaken, dan kan je niet alleen je koffiekoeken elektrisch halen, je kan meteen doorrijden naar de Ardennen voor fijne rit en een picknick.

 3. car-nut says:

  Ik hou vooral mijn hart vast voor de prijs. Als ik me goed herinner ging de roadster ook niet meer dan 40.000 euro kosten…

 4. tborre says:

  snap persoonlijk niet hoe ze deze aan 42.000 euro aan de man gaan brengen.. de roadster kost net geen 100.000 euro… dat verschil is net iets te groot..

Leave a Reply