DRIVR

Vraag: Wat is jouw Eerste Autoherinnering ?

De familielegende wil dat ik als tweejarige koter naar buiten glipte om de handrem van onze Opel Rekord te lossen en daarna doodleuk te gaan melden dat de “tractor kapot” was. Dertig jaar na datum moeilijk te verifiëren, ook al doet die verhakkelde factuur nog altijd de ronde op familiefeesten… Mijn eerste eigen autoherinnering dateert evenwel van een paar jaar later, toen ik clandestien vooraan mocht zitten en een deal met La Mamma sloot. Een octaandeal dan nog.

geleasdestoefkonten

Hoe we er exact op gekomen zijn, weet ik niet meer. Maar vanaf een jaar of zes had ik er een serieuze autotaak bij: gangwissels. In het begin op duidelijk commando van de mama, maar gaandeweg autonomer met een stilzwijgende vastberadenheid die Loeb en Elena niet zou misstaan. Short-shiften van één naar drie, motorremmen in tweede en toeren maken in de vier – ik draaide mijn (linker)hand er niet voor om. Net als onze Fiesta Rossa trouwens, want die was immers ontworpen om langs de foute kant bediend te worden.

Of jullie ook van die vroege autoherinneringen hebben?

[Thumb: Anthony Nex]

Share Button

8 Responses

 1. Tom says:

  Op een leeftijd van 4-6j op de schoot bij de papa.
  Ik mocht toen aan het stuur draaien 🙂

  We hadden toen een Honda Integra mk1.
  Was een toffe wagen met een vinnig 1.4 naftje.

 2. Kevin says:

  De correcte vraag is: wat is jou eerste autoherinnering. Vroegste klinkt niet zo mooi.

  Om toch te antwoorden: altijd al met auto’s bezig geweest, men vader had vroeger garage en ik zou me zo geen eerste herinnering kunnen herinneren. :p

 3. saab 9000 turbo says:

  ook met men vader op de schoot, hij gaf gas en ik mocht sturen, het was een toyota land cruiser bj begin ’80 ofzo
  en dit op de openbare weg, ik was ongeveer 4 jaar denk ik.
  Nu moet je dat niet meer proberen, te druk, politie op elke hoek en veel van die irritante wielrenners

 4. Jeroenp says:

  Overstuur in een Nissan Vanette op natte kasseien richting bomen. Zeer beangstigend vermits er maar enkele centimeters koetswerk en dashboard je scheidden van de buitenwereld. Mijn broer kon het busje toch nog net op tijd tot stilstand brengen, maar het filmpje speelt nog helder af in mijn geheugen. Ik was toen een jaar of 5.

 5. Benny Herdewyn says:

  Eerste levendige herinnering: de witte Simca-Chrysler 180 van mijn ouders met zwart dak en donkere (gladde) simili lederen achterbank die lekkend in de garage stond na een stevige opdoffer van een Lada.
  Fijnere herinnering: het VW T2 busje van grootvader waarin de kleinkinderen achterin rechtstonden en moesten opspringen als we door een plas reden, hilarisch!
  Eveneens fijne en prille herinnering: de knalrode, piekfijn verzorgde tweedeurs Ascona 1 van een familielid/mechanieker en de daarbijhorende ‘reservewagen’ in het veld waarin ik (stilstaand) met veel verbeelding ‘autorijden’ speelde. Af en toe mocht ik hierin ook mee op schoot om echt aan het stuur te draaien als hij het wrak de sporen gaf in het veld. FUN!

 6. Pieter Fret says:

  De eerste auto die ik me herinner moet de donkerblauwe Renault R4 van mijn ouders zijn. En vooral dat die tijdens verjaardagsfeestjes werd ingezet om een tiental joelende kindjes te transporteren. Achterbank plat, volladen met kussens en hopla, iedereen kon mee. Veilig is anders, maar dat waren andere tijden…

Leave a Reply