DRIVR

Luigi Colani: Een Hoogdringende Kennismaking

Vergeet Franco Sbarro; in Duitstalig Europa loopt er nóg een geniale gek rond: Luigi Colani. Nog nooit van gehoord? Waarschijnlijk, en dat is best vreemd als je overloopt wat de man de voorbije vijftig (!) jaar op de wereld zette. De Canon T90 fotocamera. Het nieuwe uniform van de Hamburgse politie. Een doodskist (jup). Oh, en een hele rist compleet van de pot gerukte “auto’s”.  Hmm? Dat vraagt om verheldering.

“Don’t bet against the professor…” Oorspronkelijk afkomstig uit een Discovery Channel-docu, maar het zou zo een cheesy trailer bij een onbestaande film kunnen zijn. Je zou Colani echter oneer aandoen door hem als gekke professor te bestempelen. Zijn creaties zijn vreemd, maar hebben een doel. De Colani-truck is een perfect voorbeeld. Sommigen zien er een diepzeevis in, Colani noemt het met grote overtuiging de oplossing voor het wegtransport. “Waarom wil niemand inzien dat hiermee dertig procent verbruikswinst te halen valt? Omdat ze niet durven. De grote constructeurs bouwen wagens van gisteren, ik die van overmorgen.” Zijn ‘biodynamische’ stijl heeft hij afgekeken van de natuur, “want alles in het universum is rond, dus waarom zou ik dat in vraag stellen?”.

Colani Truck

Zuinigere vrachtwagens zijn echter niet Luigi’s grote dada. Snelheid, daarvoor mag je de Zwitser altijd uit bed bellen. Opnieuw gooit hij hiervoor alle designclichés overboord. Bewijs: de Colani Ferrari Testa d’Oro. Uiteraard beter dan de Testarossa dus, wiens chassis en boxer-12 hij deelt (maar dan met extra turbo’s). De UFO-voorruit en de surfplank vooraan zijn een geldig excuus voor de topsnelheid die in 1991 werd gehaald: 351 kilometer per uur. Daarmee is het nog steeds de snelste straat-Ferrari ooit.

Colani Ferrari Testa d'Oro

Plots lijkt de recente retrobevlieging (tegen u, MINI en Fiat) een kwade droom; het ontslag van Chris Bangle een verarming van het autolandschap. De toekomst van het voertuigdesign ligt niet in het verleden, aldus Colani.  Maar daar heeft u dus nog nooit iets over gehoord.

Share Button

6 Responses

 1. STxN says:

  hij zou de jongere broer van Einstein kunnen zijn

 2. Benny Herdewyn says:

  Dit is inderdaad een fantastische man, Niels. Hij heeft ook een aantal geweldige boten ontworpen.
  En checkt even de wisser op de truck…
  Fijn dat er zo’n anarchisten rondlopen die de gevestigde/vastgeroeste waarden op regelmatige basis een poepje laten ruiken.

 3. PieterA says:

  Ik had al ooit van de man gehoord, behoorlijk eigenwijs kereltje. Maar dat is in dit geval een pluspunt, niet? Efficiëntie boven esthetiek, het is een keuze die men maakt. Maar dan ga ik toch voor de gulden middenweg. Het oog wil ook wat.

  PS: De Testarossa heeft een V12 van 180°, is geen echte boxer.

 4. Johan says:

  Heb nog een Vobis Colani 486 DX 2-66 gehad.

 5. Ik blijf het vreemd vinden dat je niet meer over hem ziet in de diverse media.

 6. dirk says:

  Geweldige man ! Petje af en diepe buiging !

Leave a Reply