DRIVR

Peugeot 308 GTI 200 en route ! (met foto’s)

UPDATE²: En nu is het zo goed als zeker dat de 308 GTI er komt!

Ga daar maar eens aanstaan: een half jaar geleden zet Peugeot de hatchbackwereld op zijn kop door te melden dat het GTI’s definitief vaarwel zegt, en vandaag beweert Autoweek.nl dat er een 200pk sterke 308 voor de deur staat!? Dat en het opbeurende feit dat er in 2012 ook een Grand Tourisme Injection van de 208 komt…

peugeot308gti1

De details zijn momenteel even twijfelachtig als de foto’s, maar onze Noorderburen gaan er prat op dat de 308 GTI vijfdeurs helemaal klaar is. De perspresentatie zou zelfs al begin mei doorgaan, terwijl de publiekslancering voor het Salon van Parijs in oktober voorzien is – waarschijnlijk om de GTI-herlancering te doen samenvallen met de facelift die de 308 dit jaar ondergaat. Bovendien viert het Franse merk in 2010 zijn 200ste verjaardag en doen de RC-modellen het niet bepaald schitterend, dus die benaming gaat er ongetwijfeld uit.

peugeot308gti2

De reden voor deze ommezwaai moet bij de RCZ gezocht worden, Peugeot’s radicale 2+2 die als diesel blijkbaar overtuigt maar pas als 200 pk sterke THP schittert. Die laatste onderscheidt zich van mindere varianten door speciaal ontwikkelde Continentals, hardere shocks & veren, 340 mm grote remschijven vooraan en een custom frame onder de 1.6 turbo om het rijgedrag te verscherpen. Ook het stuur en de versnellingspook zijn respectievelijk kleiner en korter, wat ons benieuwd maakt naar de mate waarin de gespeculeerde 308 GTI van die ontwikkelingen zal profiteren. De laatste warme 308 – de 175 THP vijfdeurs – had immers duidelijk potentieel, maar werd genekt door een vreemd huwelijk tussen vermogen en comfort dat meer GT dan GTI was… Of Peugeot zijn mojo binnenkort terugvindt?

PS: De authenticiteit van bovenstaande foto’s is nog niet door Peugeot Belux bevestigd

peugeotrcz

Share Button

14 Responses

 1. Ken Divjak says:

  For the record: Peugeot Benelux heeft geen weet van een dergelijk model, ook al is het even verknocht aan de GTI-badge als wij dat zijn. De prioriteit gaat momenteel naar de RCZ die anders ook niet mis is als 200ste verjaardagscadeau, aldus onze persrelatie.

 2. saab 9000 turbo says:

  vind die downsizing maar niets, een echte gti moet knallen, iets zoals een focus rs of mazda mps dat zijn gti’s, die 1.6’jes turbo geven toch nooit genoeg koppel en pk’s voor de veel te zware auto’s van tegenwoordig

 3. Ken Divjak says:

  Duikt hier toch zeker geen spionagefoto op vandaag!?

  peugeot308gti3

  Dan toch iets van aan!?

  En nog wat giswerk naar de geplande facelift:

  peugeot308gti4

 4. Ken Divjak says:

  Tja, dat ziet er toch geloofwaardig uit!

  peugeot308gti5

 5. Hesp says:

  Ziet er allemaal nogal georchestreerd uit.

 6. Ken Divjak says:

  Door Autoweek, Peugeot of een overijverige fotoshopper?

 7. Hesp says:

  Peugeot. Eerst de aandacht afleiden door te zeggen dat er geen GTI’s meer komen, daarna ‘ah, oei, pardon, hier is er toch nog één’. Mja 🙂

 8. ElmoTheElk says:

  Mooi natuurlijk dat er dan toch een GTI komt, maar vooralsnog zie ik niet hoe het weer een echte GTI zal worden in plaats van de halfbakken RC producten. Met 200 Turbopk’s is het al niet bepaald over the top, maar op deze foto’s is ook niets waar te nemen van een verbetering van het onderstel of de remmen.

 9. PieterA says:

  Indien het toch waar mocht zijn, potje haastwerk? Laten we hopen van niet, maar ik vrees het ergste.

 10. Ken Divjak says:

  Knap gespot door Autoscoops:

  bovenstaande foto’s van de zwarte GTi zijn (pre-facelift) Japanse modellen,
  en dus geen spionage- of geshopte beelden.

  Peugeot België-Luxemburg blijft trouwens alles ontkennen…

 11. Pieter Fret says:

  Het is officieel:

  Peugeot 308 GTI

  Peugeot 308 GTI

  Peugeot 308 GTI

  Onder de motorkap komt zoals voorspeld de bekende BMW-PSA 1.6 THP, met in dit geval 200 pk en 275 Nm koppel. Nul tot honderd kan daarmee in 7,7 s, terwijl het verbruik binnen de perken blijft (6,9 l/100km).

  • Thibaut says:

   Echt sportief ziet het er toch niet uit voor een GTI. Wat badges, vrij onopvallende velgen, dubbele uitlaatpijpjes en sportzetels. O, bijna het dakspoilertje over het hoofd gezien.

  • ElmoTheElk says:

   Precies wat we (ik) al verwachtte. Wel nette prijs maar weinig spannend.

Leave a Reply