DRIVR

Elektrische VW Golf: 30 Jaar in de Maak

“Volkswagen komt in 2013 met de elektrische E-Golf”. Het staat op zowat elke autosite te lezen en wordt door velen als the next big thing aanzien. Want als een wereldmerk als VW het archetype stadswagen van een batterijpakket voorziet, dan moet de tijd technologie toch echt wel productierijp zijn!? Wel laat mij jullie een geheim vertellen, beste collega’s – dat is ze al meer dan 30 jaar…

vwgolfcitystromers

Na geslaagde hybrideproeven op de Golf I nam VW diens opvolger onder handen om de Golf II CitySTROMer te construeren; een voleketrische stadswagen met een 18,5 KW sterke elektromotor, een topsnelheid van 100km/u en een reikwijdte van 50 km. Exacte productie-aantallen zijn er niet, maar de loodzuurbatterijen presteerden dermate goed dat VW de proeven op de Golf III verderzette. Daarvan werden er tussen 1995 en 1998 zomaar even 200 geproduceerd met de hulp van elektronicagigant Siemens. De III had een actieradius van maximaal 80 kilometer en haalde 100km/u met een kleinere 17,5 KW-motor. De zestien accu’s werden varankerd onder motorkap en koffervloer om de 1.500 kilo ietwat evenredig te verdelen. Maar het werkte wél.

vwgolfiicitystromer

In een geheim gedeelte van de VW-fabriek te Wolfsburg staat zelfs een perfect geconserveerde CitySTROMER II (compleet met KITT-achtige digitacho) die jaren door een werknemer als pendelvoertuig gebruikt werd – in 1985. En dat is exact 25 jaar geleden. De kritiek dat Volkswagen elektrische wagens stiefmoederlijk behandelt, is dus je reinste quatch. De technologie is immers al decennia in huis, maar de wil om de almachtige olielobby tegen de schenen te schoppen (nog altijd) niet. We blijven er trouwens bij dat de E-Up – de verwachte instapper naar Lupo-formaat – een betere optie is om als pendelmus in te zetten. Maar zoals in de inleiding gesteld, heeft het merk ‘Golf’ zoveel meer impact. Voor een onwetend publiek althans.

[Copyright 2de Foto: Evo Magazine]

Share Button

3 Responses

  1. JDM says:

    Ik vind de titel van je artikel perfect gekozen: …al 30 jaar in de maak.

  2. saab 9000 turbo says:

    100 meter van bij mij thuis heeft er iemand een tesla roadster, toch altijd vreemd als je hem ziet optrekken, binnenkort eens gaan vragen voor een ritje
    Waarom hij nooit in productie is gegaan is, (mijn mening erover) kan gewoon te weinig stuk gaan aan de mechaniek en zo verdiend het auto merk (vw,…….)er weinig tot niets aan.
    Nu kunnen ze niet anders meer elk merk moet hun CO2 omlaag halen.

Leave a Reply