DRIVR

Gastbijdrage: Column – CO2 haalt zijn Gram

OPGELET: Aan deze gastbijdrage hangt een disclaimer vast!

Lang vervlogen is de tijd dat alles simpel was. Ooit was een biefstuk gewoon een lekker stuk vlees. Dat plezier is ons vandaag niet meer gegund. Een beetje bewuste consument voelt zich vandaag bijzonder schuldig over zijn ecologische voetafdruk en, bij uitbreiding, zijn hele bestaan. Recent dieptepunt is de reclamecampagne van Alpro voor sojaburgers. Lees even mee:

“Wist je dat als je 1 dag per week vegetarisch eet en 1 stuk rundvlees vervangt door 1 sojaburger dit een CO2-besparing oplevert die equivalent is aan 1.031 km autorijden per jaar?” Fijn zo! Als we dit jaar op vakantie willen naar Marseille, dan moeten we dus als straf twee jaar lang elke week een sojaburger opkniezen. En volgend jaar niet op vakantie gaan. Let’s face it: we zijn van volwaardige mensen gedegradeerd tot milieurampen, uitstoters van gas. Het loopt allemaal zo’n vaart niet? Dat dacht je maar. In dezelfde Alpro-campagne lezen we: “Join The Movement Now!”. Klinkt net een tikje te religieus naar mijn smaak.

CO2

Sta me toe niet in te gaan op het ganse klimaatdebat. Als capabele wetenschappers het onderling al niet eens raken, wat kan ik er dan als leek nog aan toevoegen? Een kleine vergelijking, misschien, met de farce rond de Mexicaanse griep. Hier was de World Health Organization aan het woord, een gezaghebbende internationale organisatie die de wereld overtuigde dat een pandemie de halve wereldbevolking zou uitroeien. Wat gebeurde? Iedereen sprong mee in bad, paniek alom. De belastingbetaler mocht diep in de buidel tasten voor miljoenen vaccins. Enkele maanden later kwam aan het licht dat de beslissingen van onze verlichte leiders op niets gebaseerd waren, of in het beste geval op foute gegevens. Vergelijk dan even met het CO2-beleid. Dat heeft ook verregaande gevolgen voor onze portemonnee, en als het al gefundeerd is op betrouwbare wetenschappelijke inzichten, dan nog is het hoogst twijfelachtig of het enige impact zal hebben op het klimaat.

Maar voor autobouwers maakt dat allemaal weinig uit. Het beleid is de realiteit waarmee zij moeten leven. Als uitstoot fiscaal wordt afgestraft, dan bouw je auto’s die minder uitstoten. Maar wat met de arme autorecensent? Vroeger kon die ongestraft schrijven dat een auto je deed dromen van een weekendje cruisen op de Autobahn of van bochtjes maken in de Eifel. Maar hoe kan je de lofzang afsteken over rijplezier als je weet dat de lezer elke duizend kilometer gaat moeten bekopen met een jaar sojaburger vreten? Dat wil niemand op zijn geweten hebben. Nee, voortaan is de beste auto die met de laagste uitstoot. Daarvoor hebben we geen recensenten nodig, enkel het lijstje van de Green Car Awards 2009 van What Car?. Niemand wil aan vrienden en buren moeten uitleggen waarom hij niet de auto met de laagste uitstoot gekozen heeft. Het is dus het fijnste voor iedereen als je gewoon de auto kiest die bovenaan het lijstje staat, de Volvo S40 DRIVe 1.6 diesel. Maar dat was 2009. Het vetste statussymbool van 2010 is een uitstoot van minder dan 100 gram CO2 per km, en daarvoor schiet de Volvo met zijn 104 grammen net te kort!

Afronden met een ode aan de biefstuk. Natuurlijk valt het alleen toe te juichen als auto’s meer rijplezier leveren en toch minder vervuilen. Maar de keuze van autobouwers vandaag voor kleinere, makke motoren lijkt eerder een gemakkelijkheidsoplossing. En levert bovendien eenheidsworst op! Nu deze alinea toch al klinkt als de koeltoog van de beenhouwer, ga ik even door met de vleesanalogie. Ik pleit niet voor een bescherming van de industriële hormonenbiefstuk als hoogste goed van onze beschaving. Maar er moet plaats blijven voor diversiteit. Mensen die een eerlijk geteeld en gekweekt raspaardje in de garage willen, mogen hiervoor niet tot de brandstapel veroordeeld worden. Sportwagens doen dromen, hopen, lachen en genieten. Ze strooien vreugde uit (en een tikje afgunst), overal waar ze passeren. Voor de prijs van een paar grammetjes CO2 lijkt mij dat geen slechte deal.

Share Button

12 Responses

 1. Thibaut says:

  Het heeft allemaal weinig zin al die CO2-dreiging. Zelfs als we nu totaal zouden stoppen met het uitstoten ervan, dan nog blijven de effecten 100 à 150 jaar voortduren. En vergeet niet dat CO2-stijging ook natuurlijk gebeurt. Dus zelf gaan we er weinig last van hebben en onze nakomelingen gaan zowiezo een opwarming meemaken. Net zoals voorlopers van ons een kleine ijstijd meemaakten. Eigen fout trouwens, hadden ze maar meer biefstuk moeten eten of meer paarden aan hun kar spannen.

  En wilt u nu graag allemaal stoppen met ademen? Waterdamp is ook een broeikasgas, de belangrijkste dan nog wel…

  • Andries says:

   De groen zouden beter stoppen met poepen dan…

   mensen zijn nu eenmaal egoistische wezens, zelfs op het paaseiland heeft ne pipo de laatste boom omgehakt!

 2. Laurent says:

  Waarom voelt ge u schuldig als ge niet in de “gevolgen” gelooft?

  “Sta me toe niet in te gaan op het ganse klimaatdebat”
  Waarom dan toch een reeks van-de-pot-gerukte vergelijkingen lanceren en uzelf toch proberen voordoen als spreker met kennis terzake?

 3. saab 9000 turbo says:

  en die vulkaan op ijsland dan?? die vervuild mischien even veel als alle mensen op de wereld in 10 jaar, zwavel, co2, roet, enz

 4. Johnnyboy says:

  Laat ons de idd vulkanen verbieden! Dat is een van de betere oplossingen die ik al gehoord heb!

  Het artikel in de Washington Post heeft trouwens als titel ‘Green’ is the new socialisme. Niet communism. Persoonlijk heb ik de neiging mensen die socialisme een scheldwoord vinden niet au sérieux te nemen.

  • saab 9000 turbo says:

   🙂 verbieden kan je ze natuurlijk niet, wil er maar mee zeggen dat niet alles aan de mensheid te danken is, zo zijn er nog 10 tallen natuurfenomenen die vervuilen 😉

   • Thibaut says:

    Je kan wel iedereen met een vulkaan in zijn tuin een bijdrage laten betalen en beboeten als die te veel as uitstoot.

    De maatregel om bij te veel vulkanische uitstoot de uitstoot van vliegtuigen te beperken door ze af te schaffen vind ik wel wat onlogisch. Waarom niet trager laten vliegen? Auto’s moeten wel trager rijden bij te veel smog.

    • Frexy says:

     Vliegtuigen vliegen niet omdat het vulkanisch as nefaste veiligheidsgevolgen kan hebben voor de vliegtuigen die door zo’n wolk vliegen.

     Dus ze nemen (terecht vind ik) liever het zekere voor het onzekere. Zelfs al zijn er nog nooit vliegtuigen door gecrasht.

     En het gaat natuurlijk niet op te zeggen: ‘als vulkanen CO2 uitstoten, mogen wij het ook’. Wij zijn immers de extra factoren op het hele systeem. En net dat kan er teveel aan zijn.

     • Thibaut says:

      ‘k Heb bij voorgaande vergeten een dikke vette 😉 te plaatsen. Bij deze: 😉

      Even serieus:
      Het voorzorgsprincipe. Daar kun je gewoon niet tegen zijn. Maar het wordt te gek als je vegetarisch voedsel gaat promoten, omdat dit tot minder CO2-uitstoot zou leiden.

 5. Frexy says:

  Goh, ik weet het niet. Als we toch allemaal groener moeten worden is het niet slecht te weten dat een biefstuk minder het rechtvaardigt eens wat harder op de gas te mogen duwen om zo terug ‘break-even’ te komen.

  Als we deze lijn doortrekken kan je ook zeggen dat met een x-aantal stukken vlees te laten je jezelf kunt trakteren op een CO2-uitstotend monster.
  Misschien zelfs met het geld dat je niet hebt uitgegeven met het kopen van je portie eiwitten. Want vlees is nog altijd niet goedkoop. 😉

  Uiteindelijk zal je dan natuurlijk niet minder vervuilen dan je deed, maar ook niet meer. En dat is op zich toch niet slecht.
  Als je jezelf er maar goed bij voelt, denk ik dan.

 6. perre says:

  Ooit al eens stilgestaan wat de grootste bron is van co2 op deze planeet? Namelijk de mens,reken maar eens uit dat je telkens je uitademt 1l co2 de lucht in blaast.
  genomen dat we dan om de 5 sec ademen , komt dit neer op 12L co2/minuut/man= 720lco2/uur/man=17280l co2/dag/man
  doe dit dan nog eens maal 365 en dan maal 6.5miljard.

  totaal: 40.996.800miljard l co2 per jaar enkel door de mens…
  Heel tof de bomen en het zeewier dit allemaal opnemen voor ons overdag, maar ohja, snachts spuwen ze het dan ook nog is terug uit ….

  begin dan niet te zeiken over de uitlaat van men auto he 🙂

Leave a Reply