DRIVR

Pikes Peak 2010: Een Recordjaar

20 km, 156 bochten, 4301 m hoogte. En dit jaar 3 km vers asfalt waar ooit gravel lag. Dat is natuurlijk vragen om nieuwe records – precies wat de toeschouwers van Pikes Peak 2010 a plenty te zien kregen. Wij zetten alle recordbrekers én de belangrijkste spelers van de recentste editie van The Race To The Clouds op een rijtje.

Tajima's Suzuki SX4

We beginnen met de grootste verrassing: het absolute tijdsrecord is niet verbroken, ondanks de aanwezigheid van specialist Nobuhiro ‘Monster’ Tajima en een ambitieuze Rhys Millen. Die laatste heeft het afgelopen jaar samen met Hyundai een prototype ontwikkeld met maar één doel voor ogen: geschiedenis schrijven op Pikes Peak. De als een kleine Le Mans-racer ogende bolide vertoonde echter nog wat kinderziektes, wat samen met enkele driver errors van Millen zorgde voor een tijd van 11:06 – ver van de 10:04 die Tajima in 2007 neerzette. Het leverde hem toch nog de derde plaats op.

Millens Hyundai

Tweede werd Paul Dallenbach in een achtervleugel met een autootje eraan vast (10:39), terwijl ‘Monster’ nog het dichtst bij zijn eigen recordtijd kwam – hij klokte af op 10:11. Na 94 jaar hillclimbing blijft de magische tienminutengrens dus nog steeds onaangetast. Wellicht brengt de bijkomende asfaltstrook die nog op de planning staat daar volgend jaar verandering in.

Dallenbachs achtervleugel

Records die wél sneuvelden:

TIME ATTACK 2WD

Jeff Zwart (Porsche 911 GT3 Cup) – 11:31.095

Porsche 911 GT3 Cup

SUPER STOCK

Clint Vahsholtz (Ford Mustang) – 11:33.320

Ford Mustang

PROPANE FUELED

Randy Schranz (Shelby Cobra) – 11:57.098

Shelby Cobra

VINTAGE

Doug Mockett (Oldsmobile Super 88) – 13:05.71

Mocketts Oldsmobile

ELECTRIC

Ikuo Hanawa (EV Sports Concept HER-02) – 13:17.575

Hanawa's EV Sports Concept

En dan nog enkele niet-tijdsgebonden records: Randy Schranz zette niet alleen het record voor propaanaangedreven voertuigen neer; hij evenaarde met 36 deelnames eveneens het record van Louie Unser. Jason Taylor werd de eerste die ooit de finish haalde in een offroadbuggy, terwijl Savannah Rickli zich dankzij haar MINI Cooper S voortaan de jongste vrouw mag noemen die ooit de top van Pikes Peak bereikte.

MINI Cooper S

[Foto’s: Drew Phillips & PPIHC]

Share Button

3 Responses

 1. Pieter Fret says:

  Nog enkele knappe video’s van editie 2010.

  On-board in Jeff Zwarts Porsche GT3 tijdens zijn 2WD-recordrun:

  Rhys Millens “Hun-day” lookin’ mighty:

 2. Ken Divjak says:

  De officiële Red Bull/Rhys Millen video is ook uit:

 3. Pieter Fret says:

  En als kers op de taart nog een heerlijke on-boardvideo van Tamiya’s winnende run:

Leave a Reply