DRIVR

MINI USA begaat MAXI Marketingblunder (+ video)

In een notendop: begin juni daagt Mini USA Porsche uit tot een ShootOut. De Amerikanen zwieren er een heuse marketingcampagne tegenaan om na zeven epistels een “Nein Danke” van Zuffenhausen te krijgen; Porsche heeft immers niets meer te bewijzen op het circuit, en al zeker niet op het Micky Mouse-traject dat Mini op Road Atlanta heeft uitgelegd. Tot daar wat onze concullega’s er massaal over berichtten, ook al was dat lang niet het einde van de Mini/Porsche-saga…

minivsporsche

Mini zou namelijk kost wat kost bewijzen dat zijn Cooper S een 911 aankan op een kartcircuit. Vreemde uitdaging als je het ons vraagt, maar reden genoeg voor de Amerikanen om zelf een 911 te kopen en het duel hoedanook te laten doorgaan – met alle gevolgen vandien. Gevolgen die in de beste marektingtraditie nauwelijks gecommuniceerd zijn omdat de Cooper twee volle seconden aan zijn broek kreeg…

Een fameuze blamage dus, maar die doet niets af aan de kwaliteiten van de Mini. We zijn absoluut fan van de Cooper S (die onze recente triotest met verve op zijn naam schreef), alleen niet van overijverige reclamejongens die de omstandigheden zo lang kneden tot ze er zelf niet meer uit geraken. Nog gezwegen van de “in the end Porsche beat Mini by 2 seconds or 38.000$ per second”-slogan die ze in extremis moesten verzinnen. Gelukkig zijn de échte Mini-mannen al maanden bezig met de WRC-deelname die de Crossover tegenover Citroën, Ford en misschien zelfs VW plaatst. Want dat is tenminste marketing waar DRIVRs iets aan hebben.

Share Button

7 Responses

 1. STxN says:

  en toch zal in een paar Amerikaanse hoofden MINI nu eerder geassocieerd worden met Porsche, dan met die andere kleine Europese inwijkeling Smart.

  Laat het ons op het oude content maar houden bij die tongue-in-cheek promo (http://www.toxel.com/inspiration/2010/02/16/creative-mini-cooper-advertising/)

 2. Pieter Fret says:

  Hiervoor is de term ‘FAIL’ uitgevonden. Het opzet was al ridicuul (“een MINI is sneller dan een Porsche?!”), het resultaat nog meer. De Cooper S is een retesnelle hot hatch en een fijne rijdersmachine – daarom heb ik er zelf één – maar hem op circuit meten met een supersporter is al even gedoemd als naast de kwestie. Appelen met appelen, mensen.

  Het verlies op zich zie ik dan ook niet als een blamage voor MINI; maar wel het feit dat ze zo’n wedstrijd organiseren in de eerste plaats.

  En inderdaad, volgend jaar MINI vs. DS3 in het WRC, een duel om naar uit te kijken!

  @ STxN: Heerlijke ads!

 3. Christophe says:

  Gevolgen die in de beste marektingtraditie nauwelijks gecommuniceerd zijn omdat de Cooper twee volle seconden aan zijn broek kreeg…

  Detailtje.. 😉

 4. Christophe says:

  Btw om je ziek te lachen idd, hoe wanhopig en kleinzielig etcetera etcetera die reclamejongens wel zijn hé.. Ik had hier al op gehoopt toen ik het “trying too hard”-filmpje zag.

 5. W0ut says:

  Maar 2 seconden?

  Top model Mini tegen een middenklasser van Porsche. GT3 of RS was meer op zijn plaats geweest. 🙂

 6. Svenius says:

  nounou, ik geloof dat wij wél gevolgd hebben ‘tot aan het gaatje’ :). of we zijn geen concullega’s, dat kan ook.

  apart from that: het was een beetje te denken dat de porsche de Mini zou omverblazen, al leek t me wel moeilijk toen ik ‘t parcours zag. En Mini heeft de promo die ze wou, getuige de soaps op verschillende blogs.

 7. stijn says:

  Op de facebook: “We went. We raced. We almost beat frickin’ Porsche”
  Mag ik deze slogan ook voorstellen aan de marketeers van Dacia? Ze zouden evenmin liegen…
  Wat een dikke Fail…

Leave a Reply