DRIVR

Video: Renault 5 Turbo & Maxi blazen 30 Kaarsen uit

De meeste constructeurs hebben tegenwoordig een YouTube-kanaal. En de meeste slagen er met verve in om daar een hoop marketingrommel op te stockeren. Begrijp dan ook onze verbazing toen we deze parel van en door Renault binnenkregen: “The Renault 5 Turbo 30th Anniversary”. Denk ongezien archiefmateriaal van de Turbo 1 (de originele homologatiespecial met 160pk), de Turbo 2 (die de productie na 400 Turbo 1’s verderzette) en de Maxi (de rally-special waarom het allemaal te doen was). Oh ja, levende legende Jean Ragnotti komt ook even gedag zeggen. Meer van dat!

Share Button

10 Responses

 1. dieter says:

  Destijds als jonge kerel nog een R5 Alpine (niet turbo) gehad. Dat was toen een erg fel karretje met toch behoorlijk wat “luxe” aan boord (electrische ramen, optionele servo, getinte ruiten, …)! En in de snelle bochten “op één oor” hangen was best wel dwaas.
  Nadien had ik de 205 GTI ; deze was zeker nog een fractie feller, maar had dan ook aardig wat extra pk’s.

  Al bij al zie ik in m’n huidige Clio RS (gaat binnenkort waarschijnlijk de deur uit…!) zeker een waardige opvolger voor de toenmalige R5 Alpine/Turbo.

  Als ik zo terugblik, gaat de tijd toch véél te snel voorbij…

 2. Pieter Fret says:

  Wow, indrukwekkend autoverleden, Dieter! Wat wordt de volgende?

  • dieter says:

   Dank je, Pieter! ;o)

   Ik heb vooral een zwak voor kleinere snelle franse wagens.
   Ze geven je enorm veel waar voor je geld en als je ze in de juiste “configuratie” koopt, is de afschrijving zeker niet om van te beginnen huilen.

   Momenteel heb ik ‘n beetje een haat-liefde voor de Peugeot RCZ, maar twijfel of ik niet een jaartje ga wachten (het blijven franse auto’s hé!).

 3. Benny Herdewyn says:

  Zoals Patrick Landon zegt: ” Er was een context, we wilden de beste rallywagen maken.”
  Dat soort ideëen maakt grote auto’s, zelfs al zijn ze zo klein als deze Turbo-Praline.

 4. Pieter Fret says:

  Trouwens ook leuk om nog eens te (her)bekijken: de R5 GT Turbo-crashcompilatie. Toont nog maar eens aan wat voor een lef de rallypiloten moeten gehad hebben die er voluit in durfden te gaan.

 5. frédéric says:

  Mja, als kind van de jaren ’80 was ik ook fan van de geelwitte duivel die zo breed als lang was. Maar feitelijk viel het ding niet te besturen: er is geen piloot die er niet mee gecrasht is door de gigantische turbolag. Kreeg je die boost in een bocht met gladde ondergrond, was het ding simpelweg niet meer op de baan te houden.
  En de straatversie van de GT Turbo was in hetzelfde bedje ziek.
  Nee, geef mij dan toch maar de Integrale… die blijft vandaag nog overeind.

 6. saab 9000 turbo says:

  was gisteren in oostende en er reed een oude man voorbij in een gerestaureerde r5 maxi, is serieus breed, 1 ste keer dat ik er één zie

  • Jimster says:

   Was Jeannot in vakantie in oostende ? 🙂

   Trouwens mooie ervaringen met R5 reeks, mijn ouders hadden een R5 alpine (met cuponderstel van deCarbon) waarmee ik ben opgegroeid.
   Daarna service gedaan voor piloot met R5 Turbo, eerst een geel zwarte, daarna nog eentje in Crack kleuren( toen al 🙂 Maar die is in vlammen opgegaan…
   Na de Groep B dan de nodige GT Turbo jaren nog gedaan met een Groep N.
   Regelmatig de verkenningen mee gedaan, oh those memories..

   Ik beklaag me eigenlijk dat ik toen niet 5 jaar ouder was en een rijbewijs had 🙂

Leave a Reply