DRIVR

Video: Hoe werkt de Automatische Wöhr Multiparker?

Er zijn er nog maar vijf in de wereld: twee in Madrid, eentje in Mumbai, een andere in München en de laatste waar ik mij momenteel bevind: in Budapest. Als ons reistraject het enigszins toelaat, dan rij ik er even langs voor wat proefondervindelijk onderzoek. Want volautomatisch parkeren dankzij de ingenieuze systemen van garageproducent Wöhr, dat doe je niet elke dag. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat?

[Via Duckie ‘RS]

Share Button

5 Responses

 1. Pieter Fret says:

  Geniaal!

  Al stel ik me vragen bij de kostprijs van dit alles (die hoe dan ook doorgerekend moet worden aan de klant). SUV’s mogen een plaatsje trouwens wel vergeten – en andere wagens hun dakantenne, want die parkeerplaatsen zijn echt wel laag… Al kan daar in het ontwerp wel gemakkelijk een mouw aan gepast worden.

 2. B4 says:

  Het systeem van Wöhr kan dan misschien nog zeldzaam; soortgelijke technieken worden al jaar en dag gebruikt over heel de wereld, zelfs in ons eigen landje.

  @ Pieter: het is iets duurder dan een normale garage maar er kunnen veel meer wagens in. Er wordt gevraagd om de antenne in te schuiven en anders voorziet de computer meer ruimte. De computer scant de afmetingen van de wagen want sommige verdiepingen zijn minder hoog (voor o.a. sportwagens) en andere weer hoger (voor o.a. SUV’s, 4×4’s, bestelwagens, …)

 3. Benny Herdewyn says:

  Zeer logische ruimtebenutting en het verlost de carrossier van heel wat werk. Parkeergarages zijn meestal niet voorzien op wagens groter dan een Golf en aan de ‘afdrukken’ te zien, heeft menig bezoeker het moeilijk om de afmetingen van zijn/haar vehikel in te schatten. Ook een goeie zaak voor wie wel voorzichtig is, maar bij terugkomst merkt dat zijn buur minder oplet bij het parkeren of bij het openen van de deur.
  Anderzijds, die polybeton piepte zo leuk in een klassieke garage en het geluid van een fijnbesnaarde motor was er in stereo te beluisteren.

 4. puhpuh says:

  Nog maar 5 in de wereld? In Japan vind je toch van die “multiparkers” op nagenoeg iedere straathoek?
  http://www.youtube.com/watch?v=bV_Bw8HWMis

 5. Frexy says:

  Bij ons op het (architectuur)bureau zijn we al vaker in discussie getreden om een van dergelijke garages in grotere projecten in te werken.
  Al is het duurder dan een gewone (ondergrondse) garage, de kost haal je eruit als je bedenkt dat je meer plaats spaart op die manier: de tussenliggende rijruimtes worden totaal geëlimineerd, geen grote inritten meer, geen rotzooi met brandtrappen, liften, lange circuits in verluchtingsbuizen of brandsystemen, enzovoorts.

  Uiteindelijk krijg je meer plaats, voor meer auto’s of voor andere technische installaties, wat op zich weer extra oppervlakte op de begane grond vrijmaakt.

  De kost van die multiparkers (niet die Wöhr, neem ik aan) begint ook aanneembaar te worden, dus ik neem aan dat je van dat soort garages steeds meer te zien zult krijgen in de toekomst.

Leave a Reply