DRIVR

New Lancia Stratos: Het Mysterie Onthuld!

Als er één wagen is die de autowereld de afgelopen weken in zijn greep heeft gehouden, dan is het wel de Lancia Stratos. Het begon met enkele spyshots op Fiats testcircuit in Balocco en mondde uit in de grootste geruchten- en speculatiestroom van de zomer. Maar vandaag kunnen we eindelijk met zekerheid bevestigen hoe de vork in de steel zit.

New Lancia Stratos

Het is de projectleider zelf die met het nieuws naar buiten is gekomen. Via de website New-Stratos.com geeft hij meer uitleg bij zijn plannen met de Lancia-reïncarnatie. Uitsluitend in het Duits, want de naam van de bezieler luidt Michael Stoschek, CEO van toeleveringsbedrijf Brose KG en notoir verzamelaar van historische racewagens.

a2_4_b

In 2008 gaf Stoschek Pininfarina de opdracht om een nieuwe Stratos voor hem te ontwerpen én te bouwen. Jason Castriota kreeg er de leiding over het project, zoals we eerder al berichtten. Toen die echter naar Bertone (en later Saab) verkaste, nam Luca Borgogno de fakkel over.

a4_1_b

De Stratos staat, zoals eveneens al vermoed, op het chassis van de Ferrari 430 Scuderia en zou door een V8 van het Steigerende Paard aangedreven worden. De centrale ligging van die krachtbron levert hem een perfecte 50/50-gewichtsverdeling op, terwijl de gewicht-vermogensverhouding 2,25 kg/pk bedraagt dankzij onder meer een carrosserie uit koolstofvezel. Met de 4.3 van de F430 zou dat 490 pk voor zo’n 1100 kg betekenen.

a3_2_b

Hoewel dus aanvankelijk bedoeld als een one-off, zouden er inmiddels zeker vijf rijklare prototypes bestaan. De geruchten blijven dus de ronde doen dat de eigenaar, eventueel samen met Fiat, van plan zou zijn de New Stratos in beperkte oplage te gaan produceren. Op de officiële website zijn enkele pagina’s veelbetekend zwart gecamoufleerd; later volgt dus ongetwijfeld meer info. Stay tuned…

a3_3_b

a3_4_b

[Foto’s & info: New-Stratos.com]

Share Button

14 Responses

 1. saab 9000 turbo says:

  vreselijk mooi en serieus snel ook zo te zien, prijskaartje zal wel navenant zijn

 2. BART! says:

  Ohlala……..Dat wordt sparen zeker, huis verkopen, vrouw inruilen.
  Iemand nog een nier nodig? ZGAN……..

 3. Benny Herdewyn says:

  Genomineerd voor de coolste deurklink in jaren.
  En de rest van de auto lijkt me ook wel ok…

 4. PieterA says:

  Geen dwarsgeplaatste motor dus(?), jammer. Ik weet niet echt wat ik hier moet van vinden. Aan de ene kant is het prachtig, aan de andere kant een wel erg dure replica/kit car. Maar ik klaag niet met dit soort projecten. Lancia kan het maar al te goed gebruiken om op deze manier in de kijker te komen.

 5. heidekonijn says:

  Ligt het nu aan mij, of is de originele matoranje stratos prototype oneindig mooier dan deze re-hash?

  Als het dan toch een herhaling moet zijn, waarom niet van de meester zelf?

 6. Ken Divjak says:

  Evo suggereert 25 mogelijke exemplaren:

  Stoschek has given Pininfarina the go-ahead to explore the opportunity of building up to 25 examples of this new Stratos, so if you fancy one too, then you’ll need very deep pockets as we hear the expected price will run well into hundreds of thousands of pounds. It’s very pretty though…

  stratosinterior

  stratosbalocco

 7. Pieter Fret says:

  Nu ook bewegend beeld!

 8. Pieter Fret says:

  Nieuwe video’s van het ontwikkelings- en testwerk (dat trouwens door ex-F1-piloot Tiago Monteiro wordt uitgevoerd):

 9. Pieter Fret says:

  De (eerste?) Stratos is af, en Ferrari-capo Di Montezemolo geeft zijn goedkeuring:

  • Pieter Ameye says:

   Ik ben er niet wild van. Eerst en vooral zijn donkere kleuren gewoon fout op het design van de Stratos, daarbij klinkt dit ding teveel als een Ferrari (ergens logisch) maar dat geeft de auto niet echt een eigen karakter.

 10. Hilbert says:

  Ze moeten er minimaal 500 en max 1000 van bouwen, kopers voldoende wereldwijd…….

 11. Pieter Fret says:

  Fijn om te zien dat de nieuwe Stratos gebruikt wordt zoals het hoort: om rally’s te rijden.

Leave a Reply