DRIVR

Peel maakt Comeback met elektrische Microcars

Iedereen kent de Peel P50 sinds Clarkson er een Top Gear-item aan wijdde. Het beeld van dat kleine, blauwe autootje in de lift van de BBC-gebouwen ging de wereld rond en moet ook Gary Hillman en Faizal Khan aan het denken hebben gezet. Want zij zijn het die nu met hulp van dragon James Caan – één van de vijf ervaren ondernemers uit het BBC-programma Dragon’s Den – het merk nieuw leven inblazen.

peelp50andtrident2

Maar vooraleer we in de specs duiken, een streepje geschiedenis:

Contemporaine reclames kopten “almost cheaper than walking” terwijl autotesters een maaltijd oversloegen om hogere snelheden te halen. Het zogenaamde “transport for one adult and a shopping bag” woog dan ook amper 60 kilo terwijl de afmetingen aan Felice Damiano herinneren: 134cm lang, 99cm breed en 120cm hoog. Vermogen – of beter: aandrijving – kwam van een 49cc ééncilinder getekend DKW terwijl de driebak geen achteruit had zoals door Clarkson gedemonstreerd.

Na de P50 kwam de Jetson-achtige Peel Trident die het concept verdubbelde – althans qua binnenruimte – en naar het einde van de productie zelfs met een 12-volt elektromotor te hebben was, goed voor een radius van 65km en het etiket van coolste ecowagen aller tijden.

En daarmee is bijna alles gezegd, want Hillman & Khan pikken gewoon op waar Peel eind 1964 strandde: bij de elektrische versies van de op het eiland Man gebouwde microcars. Die zouden opnieuw 50 keer in productie gaan (exact evenveel als de originele P50-oplage) maar net iets meer dan destijds kosten – 12.499£ beter dan de 199£ die bedenker Cyril Cannell er een halve eeuw geleden voor vroeg. En toch wil ik er nog één!

Share Button

5 Responses

 1. STxN says:

  een bericht over het kleinste voertuig, geschreven door de langste van de bende, hèhè

 2. Ken Divjak says:

  Nog een fijne Tribute to Cyril Cannell, Designer of the Peel P50 & Trident op de kop getikt:

 3. Johnnyboy says:

  Voor homo’s… en dwergen

  • ElmoTheElk says:

   Wat? Ben ik op YouTube beland of is dit een overblijfsel van de hackerspoging van gisteren?

   Grow up.

 4. Benny Herdewyn says:

  Gordon Murray heeft blijkbaar goed naar de Trident gekeken voor de deur van de T25.

  De Trident doet me wat denken aan een bokaal voor een goudvis…

  Wel zeer fijne mobiliteit (als extraatje).

Leave a Reply