DRIVR

Column: Blik op de Weg ²

De zon was haar hoogtepunt voorbij toen we de autosnelweg weer opdraaiden. Het was een hete midzomerdag geweest in Hasselt, maar in de wagen bleef de stemming onderkoeld – gevuld met het stille verdriet dat hoort bij de begrafenis van een familielid. Het afscheid was genomen; ieder probeerde nu voor zich een berustend einde te breien aan een emotionele week. Het laatste wat je op zo’n moment nodig hebt, is een onverlaat die met gevaarlijk weggedrag de sereniteit abrupt komt verstoren…

Blik op de weg

Nochtans verliep de trip grotendeels vrij van de incidenten waaraan ik tijdens mijn pendelritten naar Brussel gewend ben geraakt. Geen uitwijkmanoeuvres zonder richtingaanwijzers, geen bumperkleverij; we werden zelfs niet de pas afgesneden. Wat er gebeurde, zouden velen dan ook onterecht afdoen als volkomen onschuldig.

Ik bevond mij op het linkerrijvak van een tweevakssnelweg, naast een rij vrachtwagens en ander traag verkeer. Voor mij leidde de familie van mijn vriendin ons tweewagenconvooi. Plots zag ik een unidentified flying object onder hun auto verdwijnen, om luttele ogenblikken later door een achterband omhoog geslingerd te worden – recht in mijn baan. Voor ik goed en wel besefte wat er gebeurde, hoorde ik een luide knal en botste het voorwerp pal in mijn gezichtsveld tegen de voorruit.

Danig geschrokken werd er snel heen en weer getelefoneerd door de passagiers van beide auto’s. Wat bleek? Twee wagens voor ons had iemand iets – een leeg drankblikje, waarschijnlijk – uit zijn raam gekeild. Wellicht met de bedoeling het in de middenberm te deponeren (wat sluikstorten heet en strafbaar is), maar aan 120 km/h geraakt het daar natuurlijk nooit. De luchtstroom had het vrijwel meteen gevangen en richting achterliggers gekatapulteerd.

Het mag een mirakel heten dat ik van het schrikken niet naast mijn baanvak beland ben door een plotse ruk aan het stuur – met alle catastrofale gevolgen van dien. Maar stel eens dat er in mijn plaats een moto had gereden? We hebben vorig jaar in de Formule 1 allemaal gezien wat voor schade een klein voorwerp aan hoge snelheid kan aanrichten. Vraag dat maar aan Felipe Massa

felipemassacrash

Eenmaal thuis kon de balans opgemaakt worden: een dikke kras in de motorkap, waar het projectiel eerst is ingeslagen, en een stukje afgebroken plastic aan de A-stijl. Ik heb inmiddels klacht ingediend bij de politie, met dank aan een alerte vriendin die de nummerplaat van de afvalgooier genoteerd had. En dat doe ik niet om strikt financiële redenen, maar vooral uit principe: dit incident getuigt van een totaal gebrek aan besef van de gevolgen van acties. Hopelijk leert er iemand een les in verkeersveiligheid uit.

Share Button

7 Responses

 1. ElmoTheElk says:

  Gelukkig nog nooit meegemaakt maar als je ziet wat een kiezeltje en bijbehorende schikreactie al kan doen, valt die kras gelukkig nog mee.

  Mooi ook dat er nu een Drivr URL is met ² erin. :p

  • Frexy says:

   Heh @ ElmoTheElk

   Maar ik moet toch opbiechten, het enige dat ik als ‘afval’ dump is fruitafval, en dan nog alleen klokhuizen. Wetende dat dat natuurlijk vergaat heb ik daar weinig moeite mee. Klokhuizen zijn de enige dingen die ver genoeg vliegen zonder veel weerstand. Bananenschillen niet bijvoorbeeld.

   Maar ik vermoed dat zelfs klokhuizen serieuze schrikreacties kunnen veroorzaken, zeker bij motorrijders. Moet die gewoonte dus eens aanpassen, al dan niet afleren..

 2. KyRoo says:

  Het is echt verschrikkelijk wat mensen soms uit hun raam gooien.

  Zelfs op het wegwerpen van de opgerookte stinkstokpeukjes zouden ze zware boetes moeten zetten vind ik. Dergelijke filters zijn niet alleen slecht voor het milieu, stel je voor dat je zoiets in je nieuwe cabrio belandt.
  Als ik mij niet vergis heb ik ook een documentaire gezien over een brand in een of andere tunnel die ontstaan was door een peuk die ongelukkig in de motor van een vrachtwagen terecht gekomen was.

  Over schrikreacties gesproken.
  Vorige zomer reed ik de E19 toen een vrachtwagen een paar isomo platen verloor. De meeste werden stuk-gereden, maar een van deze platen vloog over mijn raam.
  Ik moet zeggen dat dit toch ook redelijk schrikken was.

 3. Andries says:

  En dan maar afvragen waarom we zoveel belastingen moeten betalen om al die tonnen vuilnis op te laten ruimen.

  Zouden die beter een week de middenberm laten schoonmaken dan 50 euro te vragen…

  btw, sigaretten uit het raam smijten is ook niet zo leuk als motorrijder.

 4. Sven says:

  Blij dat je de nummerplaat van de veroorzaker hebt. Het blok hout waar ik overknalde had geen adreskaartje en de eigenaar was al lang verdwenen. 1 kapotte velg (een BBS begot!) en een lachende agent uit Lubbeek toen ik het wilde aangeven, was het resultaat.

  Nog op de E314 eens een voorligger gehad die zijn sigaret naar buiten wierp. Plots kwam een heel veld ‘vuurvliegjes’ op me af, ik schrok me rot. In een reactie heb ik met de grootlichten geknipperd -dom van me- waarna ie me uitdaagde om de afrit te nemen en een conversatie te houden. Dat heb ik wijselijk niet gedaan.

  waarom houden mensen hun sigaretten en ander afval niet gewoon binnen?

 5. Thibaut says:

  Even geleden ook over ‘iets’ geknald op het derde rijvak. Dat iets sloeg precies tegen de onderkant van de wagen naar het linkerachterwiel toe. ‘t Klonk allesbehalve gezond. Bij thuiskomst even gecheckt, maar niet meteen iets gezien. Nu reed ik gisteren naar de keuring, afgekeurd. Van de linkerachterveer blijkt een stuk afgebroken…

 6. Benny Herdewyn says:

  Ik haast me altijd zo snel mogelijk voorbij een vrachtwagen met open laadbak, werfafval of kraan (met brokken grond of steen), vooral als ze over dwarsnaden dreunen…
  Op een snelweg bewust iets uit het raam gooien, is een egoïstische en ronduit gevaarlijke daad. Je zal inderdaad maar motorrijder zijn. Probleem is dat je de daders zelden te pakken krijgt.

Leave a Reply