DRIVR

Duel: Ferrari 458 Italia of McLaren MP4-12C?

EDIT: TV-Tip toegevoegd in de comments!

Het pleit mag dan al min of meer beslecht zijn op de internationale circuits, vanaf volgend jaar zullen McLaren en Ferrari mekaar ook buiten het afgebakende speelterrein meer dan ooit beconcurreren. Ron Dennis’ nieuwste – die de naam MP4-12C meekreeg – zal met slechts één voorgeprogrammeerde missie op de supercar-Bühne verschijnen: gehakt maken van de 458 Italia, zowel op als naast het circuit.

001ferrari458italia_mclarenmp4-12c

Van Gordon Murray’s F1 (1994) is het geleden dat het automotive departement bij McLaren nog eens op zelfstandige basis een auto in elkaar schroefde. Eerst en vooral is de nieuweling geen rechtstreekse opvolger van zijn onaantastbare voorvader (die komt naar verluidt later nog). Want met een richtprijs van om en bij de €200.000 komt de neofiet in het welgemanierde kransje exoten terecht à la Porsche 911 Turbo S, Lamborghini Gallardo LP560-4 maar bovenal Ferrari 458 Italia. De twee tellen dan ook een pak gelijkenissen en zetten hoog in op technologische innovaties.

ferrari-458-italia-2011-710-10

Waar Ferrari de kaart trekt van atmosferisch achtcilindergeweld (tot 9000 toeren zelfs) en een ongekende vermogens-per-liter prestatie, maakt de MP4-12C gebruik van een in-huis ontwikkelde 3,8 liter V8 met twee turbo’s, variabele kleppensturing, flat-plane krukas en droge smering. Resultaat is een piekvermogen van 600pk en 600Nm koppel waarvan 80% al beschikbaar is bij 1900 toeren. De rode naald stopt echter pas bij 8500 toeren wat net zoals bij de Italia voor de nodige sensaties moet zorgen. Vooral de ongekend lage plaatsing van de V8 is indrukwekkend. De eerder complexe naam van de McLaren is net zoals de auto het distillaat van pure functionaliteit. ‘MP4’ is de code die alle chassis’ bij McLaren’s sinds 1981 meekrijgen. De 12 staat voor een indexnummer met variabelen zoals vermogen, gewicht, uitstoot en aërodynamische efficiëntie waaraan ook de concurrentie onderworpen is geweest en waarop de McLaren 12 punten scoort. De ‘C’ tenslotte staat voor carbon dat een sleutelrol heeft gespeeld in het ontwikkelingsproces en waarin het 80kg(!) lichte en ultra stijve carbon ‘MonoCell’ monocoque frame de blikvanger is.

mclarenmp4-12c_1

De 458 Italia hoeft minder introductie en kan net zoals zijn Engelse tegenstander enkel met 7 bak van het dubbele koppelingsprincipe besteld worden. De Ferrari is met een zijn kleine 1450kg niet alleen 100kg zwaarder, maar heeft ook nog eens een vermogensdeficit van 30pk en 60Nm. Het ‘nerdgehalte‘ mag bij de McLaren dan wel absurd hoog liggen, ergens is de focus op efficiëntie (zelfs het logo werd in de instrumentencluster gegraveerd om 2,4 gram te besparen) een welgekomen herinnering aan hetgeen de F1 zo typeerde. Dus welke zou bij jou op de oprit terecht komen. Italiaanse engineering uit Maranello getooid in Pininfarina kleed, of toch eerder de Britse kijk op de zaken?

[Foto: CAR]

Share Button

9 Responses

 1. AnthonyG says:

  Ik kies auto’s meer op hun uiterlijk dan prestaties. Tenslotte zal je bij de ferrari noch bij de mclaren teleurgesteld zijn.

  De Mclaren dus voor mij, mooi geballanceerd ontwerp zonder veel franjes. En ook gemakkelijk dat de Mclaren de betere is op prestaties, 480nm beschikbaar vanaf 1800rpm, dat ding moet hard doorsleuren.

 2. Ken Divjak says:

  Om het kiezen te vergemakkelijken – 21u10 op CANVAS:

  http://programmas.canvas.be/category/vormgevers/

  Dat terzijde doet de Macca mij stilistisch minder;
  maar het achterwerk van de door Pinnifarina getekende 458 zit evenmin snor…

  Geen van beide postermateriaal dus.

 3. Stijn says:

  @ Ken
  Klopt geen van beide zijn schoonheden. Maar zet een 458 naast een F430 en plots ziet het oude model er echt oud uit. De 458 ziet er eigentijds, met ook knipogen naar het verleden, uit. De McLaren ‘I will always forget its name’ doet me erg jaren ’90 aan (snuifje Mercedes C112). Nog het meest lijkt hij (in zijaanzicht) op een grotere lotus Evora.

  @ AnthonyG
  Ben eigenlijk nog het minste kapot van de motor. Porsche trekt 700 Nm uit de nieuwe GT2 RS bij 2.200 rpm. Bovendien horen Turbo’s niet bij supercars. Zelf bij Porsche (die een lange geschiedenis met Turbo’s hebben) vind ik het nog steeds misstaan, en geef ik de voorkeur aan een GT3 (RS). In mijn opinie hadden ze wederom beroep moeten doen op een motorbouwer met faam (misschien wou Honda deze keer wel meewerken?) en er een magistraal atmosferisch blok in lepellen.

 4. Pieter Ameye says:

  Tough one. Ook ik ben niet meteen gecharmeerd door het uiterlijk van de ene, noch de andere. Vooral de Ferrari vind ik absoluut niet de tijdloze Berlinetta waarvoor Clarkson en co ’em verslijten. De McLaren is gewoon ok. Op motorisch vlak geef ik de voorkeur aan atmosferisch geweld, dus dat is een punt voor de Ferrari, maar de McLaren heeft dan weer geen last van de typische associaties met Fezza fanboys.

  Ik neig naar de McLaren.

Leave a Reply