DRIVR

Docu: VW Golf I GTI – The Car’s the Star

Doorgaans schrikken mensen als ik zeg dat Top Gear al sinds 1977 bestaat. De lijst presentatoren is bijgevolg veel langer dan De Gekende Drie (het zijn er negentien om exact te zijn), net als de opsomming autoprogramma’s die de BBC sindsdien gemaakt heeft. Eén van mijn favoriete niet-Top Gear-reeksen blijft dan ook The Car’s the Star zoals gepresenteerd door Quentin Wilson; een echte cool cat die het van tweedehands Ferrari-verkoper tot Motoring Writer of the Year schopte in 2004. Hier illustreert hij de onstaangeschiedenis van de eerste Golf GTI in zijn gekende understatement-stijl: “I had six of these in a row…” Geniet ervan.

Share Button

4 Responses

 1. Sven says:

  “Doorgaans verschieten mensen zich…”
  Ik geloof dat je te lang bij uw bomma op de koffie bent gegaan 😉

  Die getunede versies op 5:40 zijn trouwens over the top. Jammer dat er zoveel worden bijgewerkt. Doe mij maar de originele. Al was mijn Golf I 1.6D ook al een beleving op zich, ondanks de slechts 54 pk.

  Onlangs hebben ze drie designers van verschillende generaties Golf bij elkaar gezet voor een interview, met als gevolg dat ze elkaar de hele tijd bewierrookten.:s

 2. Ken Divjak says:

  Ziehier het persbericht waarvan sprake:

  giorgetto-giugiaro-hartmut-warkuss-and-walter-de-silva

  Summit Meeting of the Golf-Designers:

  Wolfsburg, 21 October 2010 – These three men have had a decisive influence on automotive history: Giorgetto Giugiaro, Hartmut Warkuß and Walter de Silva. Designers of world renown. Each of them has designed icons that will stand the test of time. One thing unites these men: the Golf. Because the Golf generations that were most important in terms of style—I, IV and VI—evolved under their aegis. Now the three top designers got together in a kind of summit meeting of design to analyse the “Golf” phenomenon.

  Giorgetto Giugiaro (72), who was head of Italdesign and designed the first Golf generation (debut in 1974), casts a glance back on the design of the Golf: “From my vantage point back then, it was not difficult to make the transition from the Beetle to a new vehicle type.” The fact that Giugiaro was always true to his own rules might have had something to do with that. Giugiaro: “When it comes to criteria for fine design, the proportions top the list. It is always somewhat of a mathematical game.” And his ideas were a winner: The proportions of the Golf I were right; 6.78 million units of the first generation were sold up till 1983.

  Just how much the head of Italdesign, a company belonging to Volkswagen AG since 2010, influenced the “Golf” product brand is emphasized by Hartmut Warkuß (70). The ardent amateur pilot was chief designer of Volkswagen AG until his retirement in 2003; Hartmut Warkuß and his team created the Golf of the fourth and fifth generation. Warkuß: “We began with the Golf IV in 1993. I asked myself at the time how Giorgetto Giugiaro would design it.” What a compliment.

  Warkuß: “And so we created a timeless form again and intensified the character of the Golf through the distinctive C-pillars, among other things.” What was of overriding importance to Hartmut Warkuß: “Design has to be balanced. Its proportions have to be right. It has to suit the time in which such a design is to be valid.” For many experts, the Golf IV, which has been built 4.3 million times, is already today a classic of tomorrow.

  Walter de Silva (59) is also one of these experts. He has been Head of Volkswagen Group Design since 2007. “Messrs. Giugiaro and Warkuß have given the fundamental design to the Golf as a Volkswagen.” With a view to the Golf VI, yet also to future generations, he outlines why he has preserved these genes and will continue to perpetuate them:

  “Basically, Giorgetto Giugiaro and Hartmut Warkuß have written the score, a beautiful piece of music. And with my team, with Klaus Bischoff—Head of Design for the Volkswagen brand—and naturally all the others, we try to give a proper interpretation of this music. The basic score of the ‛Golf music’ has been written. What we’re carrying forward here is a further development.”

  The sixth generation of the Golf shows what potential this music still has. De Silva himself is living in the future; he is already on the road driving the next Golf in his thoughts. And that Golf will—some day—follow the score defined by Giugiaro and yet remain one-of-a-kind. This is part of the secret of success of the Volkswagen brand and the “Golf” phenomenon alike. Walter de Silva: “Volkswagen will remain unique in the future and therefore universal. Constant changes make for unreliability for customers.” The latest figures prove him right: During the first eight months of this year alone, Volkswagen was able to convince around 250,000 more customers to buy a car bearing the label of Volkswagen, in a year-on-year comparison with the previous period. People seem to have been entranced by the music on a lasting basis.

  The auto motor und sport trade journal has just published a discussion between the designers Giorgetto Giugiaro, Hartmut Warkuß and Walter de Silva about the Golf—recorded within the framework of the Schloss Bensberg Classics 2010.

 3. Benny Herdewyn says:

  Als Jan Modaal én de concurrentie het hebben over ‘het segment van de Golf’, dan weet je wie de bakens uitzet.
  Een Golf is universeel: iedereen kan/wil/mag er in gezien worden. En ik blijf herhalen dat het aartsmoeilijk is om in een ontwerp lijnen weg te laten en toch karakter te distilleren: daar zijn deze 3 heren duidelijk in geslaagd.
  Ook vandaag nog is een Golf (GTI bij voorkeur…) alles wat je nodig hebt en een van de meest complete auto’s: ‘uitgepuurd’ heet dat dan.

 4. AnthonyG says:

  Als je die gebruikers hoort spreken over hun ervaringen op de baan met een GTI… zou je dat nu doen, dan ben je’n moordenaar en roekeloze chaufeur.

Leave a Reply