DRIVR

Kort Getest: Alfa Romeo Giulietta QV

SPECIFICATIE:

Een GTA-versie van Alfa’s gloednieuwe Giulietta schittert voorlopig door afwezigheid, maar staat vooralsnog wel gepland. Gelukkig kan de ongeduldige Alfist in tussentijd soelaas vinden bij de Quadrifoglio Verde (QV) met opgewaardeerde 1750TB – goed voor 235 wild om zich heen schoppende turbo-pk’s. De voorwielen moeten het evenwel zonder mechanisch Q2-sperdifferentieel rooien, want in de plaats daarvan heeft de QV een elektronische equivalent. Benieuwd of dat goed afloopt…

100413_ar_giulietta_17

RIJGEDRAG:

Blikvanger bij de nieuwe Giulietta is het C-Evo platform. Dat maakt zowel voor-, vier- als achterwielaandrijving mogelijk (zelfs met transaxle!), en zal onder tal van toekomstige FIAT-producten dienst doen. In de praktijk zorgt het voor een rijgedrag waar weinig op aan te merken valt. Voor het eerst sinds lang is de zithouding voldoende laag en het stuurgevoel op peil; de QV ligt als een plank op de weg en voelt in zowat alle omstandigheden erg solide aan. Het vertrouwen ligt dan ook hoog, temeer daar het 225/18 rubber zich niet makkelijk van de wijs laat brengen – toch niet zolang de auto in zijn Normal-stand staat en het vermogen over de lange (maar op zich niet onaangename) pedaalslag verspreid wordt. Switch je naar Dynamic, dan wordt het stuurgevoel zwaarder, pedaalrespons & motormanagement scherper en gaat de turbo in overboost. Het ESP en de tractiecontrole treden wat meer naar de achtergrond en tenslotte activeert de zogenaamde pre-fill (dat zorgt voor een verbeterde remrespons) samen met het elektronisch Q2-diff. Dat laatste vervangt het mechanische sperdifferentieel en remt bij slip enkel het binnenste wiel af. Maar wat het spijtig genoeg niet kan, is het koppelstuur neutraliseren bij vol gas in Dynamic – vooral in vergelijking met de beste van de klas. En toch is dat torque steer niet het voornaamste gebrek van de QV, evenmin het weinig intuïtieve infotainmentsysteem of het feit dat het hele QV-pakket ook op een 1.6 diesel te verkrijgen valt. Het is de 1750 turbomotor die gewoon te gepolijst is voor dit geheel. Die klinkt even enthousiast als een vertaler in het Europees Parlement en is van nature gewoon niet sportief georiënteerd; de elektronische begrenzer gaat er bij 5800 toeren zelfs al onverbiddelijk in.

100413_ar_giulietta_42

VERLEIDINGSKRACHT:

De QV valt mede door zijn motorkarakter in het clubje hatches dat meer GT dan GTI is, en mag het daarom binnenkort tegen een andere GT opnemen die zijn I de afgelopen jaren is kwijtgespeeld. Niet dat de snelste Giulietta daarom een slechte auto is, integendeel zelfs. Het is alleen niet de Alfa waar menig DRIVR op aan het hopen was. Want je ziet zijn looks, het smakelijke QV-pakket, de groene klavertjes en de – wat ons betreft bloedmooie – Compétizione Rosso-lak (2.700 euro) en hoopt op een gelijkaardige rij-ervaring… die jammer genoeg uitblijft. De Giulietta ziet er goed uit, is competitief geprijsd en volledig uitgerust, maar mist voorlopig ballen. Of de 1.4 MultiAir 170 uit een volgende ShootOut die wel heeft?

kortgetestalfagiuliettaqv3

Alfa Romeo Giulietta QV

Plus Min
+ Schitterende looks – Motor mis-match

Weggecijferd

Motor 1742cc 4-in-lijn turbo
Aandrijving Voorwielen
Vermogen 235 pk
Koppel 340 Nm
Gewicht 1320 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 6,8 s
Topsnelheid 240 km/h
Gem. testverbruik (niet gemeten)
Prijs 28.503 euro
Fiscale PK 9

Verdict
7 op tien

Share Button

4 Responses

 1. Ken Divjak says:

  Eminence grise-lid John Simister van evo slaat de nagel op de kop:

  You might be better off saving a little and going for the 170ps 1.4 MultiAir. Why?
  Because it’s lighter in the nose, keener to turn, more playful on the throttle and ultimately more fun.

  Drie keer raden wat hier voor de deur staat, in’t zwart met Chaussée d’amour leder…

  En toch baart deze uitspraak me op dit late uur zorgen:

  The Giulietta’s chassis engineers rate the Audi A3 highly, and think a Focus poor.

  Err, ché?

 2. 3000 says:

  “Drie keer raden wat hier voor de deur staat, in’t zwart met Chaussée d’amour leder…”

  Mooie keuze Ken, foto/columnpje van?

 3. Ken Divjak says:

  Ziehier een wat -eeuh- gehandicapte iPhone-foto:

  alfaromeogiulietta170

  Maar wel prachtig in dat zwart metallic met bruinpaarse tint en rood leder!

 4. 3000 says:

  Nice!

Leave a Reply