DRIVR

2012 Dodge Hornet: Amerikaanse MINI-rivaal?

Sta mij toe mezelf te citeren: “Het moge duidelijk zijn dat het succes van de New MINI andere constructeurs niet onopgemerkt voorbij gegaan is. Nog voor het miljoenste exemplaar na amper zes jaar productie van de band rolde, werd de hippe stadsmus al onder de xerox gelegd.” Daarmee doelde ik op de Fiat 500, die sindsdien gezelschap heeft gekregen van de Alfa Romeo Mito, de Citroën DS3 en de Audi A1 op de boomende markt der ‘premium’ stadswagens. Binnenkort komt daar nog een nieuwe uitdager bij, uit wel zeer onverwachte hoek.

Dodge Hornet Concept

Of toch niet zó onverwacht misschien. Kleine, zuinige autootjes zijn weliswaar grotendeels onbekend terrein voor de Amerikaanse constructeurs, maar toen Fiat Chrysler vorig jaar van het faillissement redde, viel te voorspellen dat de Italiaanse gigant de Yanks de 21ste eeuw zou binnenloodsen. In de eerste plaats met technologische snufjes als MultiAir, Fiats elektronische kleppensysteem, dat Chrysler moet helpen om de Amerikaanse emissie-eisen voor 2011 te halen. En in de tweede plaats met een reeks nieuwe – compacte, en dus zuinige – modellen.

Dodge Hornet Concept

Zo zagen we in Detroit al een Lancia Delta met Chrysler-badge en maakt de Fiat 500 deze week zijn debuut op de LA Auto Show. Daarnaast zou op het platform van de Panda een volledig nieuw model gebouwd worden. Een Amerikaans stadswagentje zowaar, dat volgens Chrysler 40 miles per gallon (5,87 l/100 km) moet halen – het verbruik van een heggenschaar, naar Amerikaanse normen. Bovendien zou het verkocht worden als Dodge; een merk wiens volledige Belgische gamma uit SUV’s bestaat…

Dodge Hornet Concept

Maar die Grote Ommezwaai is precies wat Fiat wil bereiken. Bovendien toonde Dodge in 2006 al plannen in die richting, met het positief onthaalde Hornet-concept dat wellicht als inspiratie voor het nieuwe model zal dienen. Of die Dodge Panda ook bij ons zal verkocht worden, is nog niet bekend. Wij achten de kans klein, aangezien Fiat de Amerikaanse merken vooral ziet als een manier om met haar compacte modellen voet aan grond te krijgen over de Grote Plas. Desalniettemin een gezonde en relatief veilige koerswijziging voor Chrysler, terwijl GM haar weg uit de crisis zoekt in commercieel riskantere en duurdere ontwikkelingen als hybrides en E-REVs. Wie gelijk heeft, zal eens te meer moeten blijken.

Share Button

4 Responses

 1. VishnuSixDix says:

  met cX waarde van een zeecontainer 😀

 2. Ken Divjak says:

  Cadillac volgt met een eigen gedownsized concept voor LA:

  cadillac-concepts-171110101012352991600x1060

  Cadillac has revealed its Urban Luxury Concept ahead of its Los Angeles motor show debut later today.

  It features a 1.0-litre, three cylinder engine with stop-start and “electric assist technology”, while a dry dual-clutch transmission also features. With this, the company estimates fuel economy of up to 78mpg.

  See the official pics of the Cadillac Urban Luxury Concept

  Cadillac has used its ‘Art and Science’ design for the ULC, which features a bold front fascia, scissor doors, and 19-inch alloy wheels.

  Measuring only 3.8 metres long and 1.7 metres wide, the company has managed to squeeze four seats into the cabin, which are clad in leather. Other interior features include multi-touch switches wood trim, and brushed aluminium touches. [Autocar]

  • AnthonyG says:

   Dat is toch veruit de knapste kleine (concept)auto uit de afgelopen jaren.

   • Pieter Fret says:

    Realistisch ook, met die vleugeldeuren en 19-duimers :p Toch een groot verschil met de Dodge, die nagenoeg ongewijzigd in productie zou kunnen. Maar wel positief dat ook GM de weg naar de compacts overweegt.

Leave a Reply