DRIVR

Kort Getest: Abarth 500C

In de marge van onze Circuittest met de Punto Evo reden we kort met de cabrio-Abarth:

SPECIFICATIE

Als er überhaupt een stadscabrio met DRIVR-ambities bestaat, dan moet het wel de 500C van Abarth zijn. Die gaat in tegenstelling tot aartsrivaal MINI niet topless, maar houdt het bij een panoramisch schuifdak om de structurele stijfheid van de gewone 500 te vrijwaren. Doe daar nog vijf extra paarden en een gerobotiseerde versnellingsbak met schakellepels achter het stuur bij, en je hebt een nieuwe Abarth waar vooral zij zal naar uitkijken – zeker nu er tweekleurige lak (€ 700) en cognac leder (€ 1000) in de prijslijst staat die bij 21.200 euro start.

abarth500c1

RIJGEDRAG

Met een identiek gewicht van 980kg verschilt het weggedrag nauwelijks van dat van de gesloten 500. Logisch dus dat hier dezelfde pro’s en contra’s opduiken: prima blokje (dat zijn 206Nm nu al bij 2.000t/m produceert), puike Brembo-stoppers en rijkelijk grip aan de pluskant – een niet in de diepte verstelbaar (en eerder zwijgzaam) stuur, een niet-schakelbaar ESP en een te hoge zitpositie bij de minpunten. Het automatische canvasdak beperkt de hoofdruimte trouwens nog meer, waardoor chauffeurs van 1m90+ enkel open kunnen rijden, met alle hoongelach vandien… Van de beperkte zichtbaarheid achteruit heeft dan weer iedereen last, net als van de gerobotiseerde automaat die niet mee kan met het dubbele koppelingsgeweld van de concurrentie. Beterschap is op komst (en nu al beschikbaar in de Alfa MiTo), maar voorlopig bestaat de 500C enkel met een automatische vijfbak die sloom is in D en schokkerig in S. En daar lijden zowel de chrono’s als het verbruik fractioneel onder.

abarth500c

VERLEIDINGSKRACHT

De goede bedoelingen van Abarth om de 500C zo stijf mogelijk te houden, worden dus gedwarsboomd door de twijfelachtige beslissing om enkel een verouderde automaat (diens flippers trouwens met het stuur meedraaien) te monteren. Daarmee breiden ze ongetwijfeld hun vrouwelijk klantenbestand uit, maar raken ze ook aan de essentie van deze Schorpioen – namelijk zijn inzetbaarheid van in Monaco tot op de ‘Ring. Van Monaco tot in Rome lijkt ons bij deze poseur eerder van toepassing, ook al blijft er nog net voldoende rijplezier over om hem voor de eega’s aan te raden. Net als de Ford Fiesta 1.6 Sport dus, maar dan om andere redenen.

abarth500c2

ABARTH 500C

Plus Min
+ Wind Vliegen in de haren – Verouderde gerobotiseerde vijfbak

Weggecijferd

Motor 1.4 4-in-lijn turbo
Aandrijving Voorwielen
Vermogen 140 pk
Koppel 206 Nm in overboost
Gewicht 980 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 8,1 s
Topsnelheid 205 km/h
Gem. normverbruik 6,5 l/100km
Prijs testwagen € 21.200
Fiscale PK 8
Verdict 6 op 10
Share Button

One Response

  1. Joep says:

    Gekke Italiaanse-marketing onzin ook weer. Waarom die bak niet als optie?

Leave a Reply