DRIVR

Hyundai Veloster: Koreaanse Hot Hatch

We moeten het Hyundai nageven: de Koreanen zijn niet slecht bezig de laatste tijd. Het budgetmerk van weleer wil zich transformeren tot maker van moderne, hippe compacts. De driftgrage Genesis Coupé effende het pad, de zopas in Detroit voorgestelde Veloster moet komende lente de Grote Doorbraak forceren – en lijkt daar nog de benodigde kwaliteiten voor in huis te hebben ook.

Hyundai Veloster

Eerst het meest opvallende: het design. Ongelooflijk extravert en dus gedoemd om de meningen te verdelen, maar de Nissan Juke heeft onlangs nog bewezen dat er ruimte is voor flamboyante ontwerpen in het B-segment. Denk trouwens niet dat de hier afgebeelde Veloster een concept is – die zagen we drie jaar geleden immers al. Deze knalgroene of -oranje kemphaan, met (op onze markt) twee deuren aan de passagierszijde en één lange voor de bestuurder, is zo goed als klaar om het Hyundai-gamma een broodnodige injectie loco te geven.

Hyundai Veloster

Behoorlijk snel, zelfs. In mei moeten de eerste Velosters al bij de dealers staan, uitgerust met een atmosferische 1.6 die 140 pk naar de voorwielen sluist. Dankzij directe injectie, continu variabele kleppentiming en een (later optionele) gerobotiseerde zesbak met dubbele koppeling blijft het normverbruik beperkt tot minder dan 6 l/100km. Niet bijster veel hoger dan de hybride Honda CR-Z dus, die de krachtigere en lichtere (1172 kg) Veloster wellicht zal moeten lossen in de sprint. Dat Hyundai daarop in de eerste plaats zijn pijlen richt, mag blijken uit de omschrijving van de Veloster door John Krafcik, CEO van Hyundai Motor America: “Think of it as a four-passenger Honda CRX” – toevallig precies waar de CR-Z zijn doel miste.

Hyundai Veloster

Naast die benzine komt er voorlopig geen diesel of hybridevariant, maar op termijn gelukkig wel een turbobenzine met 208 pk die de MINI Cooper S en Volkswagen Scirocco 2.0 TSi het vuur aan de schenen moet kunnen leggen. Doe gerust, Hyundai – wij boeken de sparring partners alvast.

Share Button

2 Responses

  1. JDM says:

    You just sold your soul.

  2. VishnuSixDix says:

    Heeft hij zijn KIA verkocht dan? 🙂

Leave a Reply