DRIVR

Future Classic: Audi A2 (1999 – 2005, incl. Video)

Wie herinnert zich de zoektocht naar La Mamma’s Macchina nog? Ondertussen afgerond genoot die veel bijval (waarvoor dank trouwens) wat het gezin Divjak motiveerde om voor de radicale Nissan Juke te gaan. Alleen… klopt die conclusie niet, en heeft La Mamma zich ondertussen bedacht. Blame it on misleidende reclamefoto’s en een amechtige 1.6, wat ondergetekende de hele zaak heeft doen overdenken om met een nieuw voorstel te komen: de tweedehands Audi A2 van 1999 die op het punt staat om cultstatus te verwerven. Serieus.

audia2a

Het is lang stil geweest rond de aluminium A2, niet in het minst toen Audi er in 2005 de stekker uit trok na 175.000 exemplaren. Een heuse tegenvaller voor de Vier Ringen, zeker in het licht van de ‘manke’ Mercedes A die ruim een miljoen keer over de toonbank ging ondanks die elktest-blammage. Maar sinds er opnieuw een kleine Audi is, begint de oude eindelijk geapprecieerd te worden voor zijn laag gewicht (980kg), dito verbruik (3l/100km voor de zuinigste versie) en Bauhaus-cool die een decennium later nog altijd fris oogt.

Bedenk daarbij dat de A2 zijn tijd ver vooruit was, en de revival waarvan sprake lijkt 2011 op het lijf geschreven. Vandaag tellen compacte dimensie, een hoge zitpositie en groene geloofsbrieven immers wel waardoor de A2 stilaan weer opduikt in columns, tests en vergelijkingen van journalisten die verder kijken dan de persberichtenbox. Blijft alleen de vraag of je 12.000€ en meer wil neertellen voor een exemplaar van 2005 met 100.000km, terwijl een spliksplinternieuwe Juke maar 4.000€ (min een slooppremie) meer kost!? Ik ga het La Mamma in ieder geval eens voorstellen, want mijns inziens is de A2 eindelijk aan zijn 15 Minutes of Fame toe!

Share Button

17 Responses

 1. Stijn says:

  Een (intelligente) wagen waar ik ook steeds een zwak voor heb gehad. Evenwel zou ik er nooit zoveel centjes (tweedehands) voor kunnen ophoesten.

  • Stijn says:

   Trouwens Toyota heeft nu ook de Verso S als alternatief. Niet hyperfunky (Juke) nog übercool (A2) maar wel relatief aantrekkelijk en (waarschijnlijk) oerdegelijk.

 2. swies says:

  blijkbaar is die nog veilig ook
  http://www.euroncap.com/viewcomparable.aspx?car=1f54989c-ebe1-43d9-911e-072d7233d562

  Ik sluit mij aan bij Stijn, duur voor een 2de handswagen.

 3. Stijn V says:

  Laat iets weten als de mama de sproeivloeistof moet vervangen van haar audi a2 🙂
  Toch geen 12000 euro voor een polo met 4 ringen op? komaan…

 4. Gideon says:

  Een polo met 4 ringen? Hoe durf je! Ga eens in een A2 rijden, je zult positief verrast zijn. Mijn ouders hebben ook een A2 gehad, een 1.4, maar dat komt prima vooruit en door het lage gewicht wil het best aardig de hoek om. Toen (we spreken over een jaar of 6 terug) stond de A2 nog niet echt in de belangstelling, en waren ze nog redelijk betaalbaar. Ik heb dan ook het idee dat als mijn ouders geen andere auto hadden gekocht, en de A2 gehouden hadden ze nu geen afschrijving hadden. Het feit dat er hier in Nederland al talloze geïmporteerde A2’s rondrijden geeft al wel aan hoe groot de belangstelling is.

 5. JDM says:

  Honda Jazz. get a life.

 6. Christophe says:

  Als namen en associaties je ding zijn, dan heb je er wss wel iets aan wetende dat dit grappige autootje ontworpen is door dezelfde Belgische ontwerper die ook z’n deel deed aan de Murciélago. 😉

 7. Jeroen Thys says:

  ‘Gewone’ gebruikswagens hebben niet de neiging heel populair te blijven in hun oude dag. Future Classic? Long shot, DRIVRs… Maar idd, helemaal vergeten zullen we de A2 wellicht niet.

 8. car-nut says:

  Je moet knettergek zijn om dit aan een A2 te geven! Wat een draak van een rijmachine! Je moet geen drivr zijn om te onderkennen dat de ophaning oneindig veel te hard is, dat het revolutionaire spaceframechassis en alu koetswerk handenvol geld kosten als er eens iets aan hersteld moet worden en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Voor dat geld koop je een 1-Reeks van hetzelfde jaar met evenveel kilometers, een Toyota Celica van toen of zelfs een heuse MX-5! Als een Jazz niet kan overtuigen, misschien een Yaris (de oude Sport met onverwoestbare 1.5 of de moderne 1.8) of – waarom niet? – een 207 (1.6 turbo van 150 pk. Komaan, het lijstje kan toch niet eindigen met een zielepoot als de A2.

 9. dieter says:

  Ik deel eveneens jouw mening, car-nut.

  Je spaarcenten stukslaan op zo’n wagentje als de A2 (ook al was hij destijds z’n tijd vooruit) is gewoonweg zonde.
  Ik heb ooit een week met zo’n A2 gereden (vervangwagen) en kan me jammer genoeg eigenlijk alleen maar negatieve zaken voor de geest halen (zelfs bij lage snelheden zijwindgevoeligheid en stroomlijngeluiden, stugge ophanging, die domme enkele ruitenwiser, …).
  Er zijn meer dan een dozijn andere (nieuwe) wagens die aan de criteria voldoen en zeker qua budget.

 10. Bart Aerts says:

  Ik kan de voornoemde negatieve commentaren niet echt ontkrachten wat betreft de ophanging, de prijs, één grote ruitenwisser, zijwindgevoelig. MAAR er zijn toch wel een hoop voordelen aan deze wagen die ik zelf heb mogen ervaren. Ik heb een okkazie A2 1.4i gekocht in 2001 voor €13000 met 19800 km op de teller. Een mooi afgewerkte versie met 16″ velgen, auto. airco, enz. Na bijna 10 jaar ondervind ik dat dit een echte Audi is. Zowel van buiten als binnenin ziet hij er nog even mooi uit als nieuw (dixit een vriendin die onlangs met me meereed). Wat vaak vergeten wordt is de zuinigheid van deze auto en daarmee bedoel ik niet alleen de brandstof. Door zijn licht gewicht heb ik pas banden vervangen na 90000km vooraan en 120000km achteraan, zijn de remblokken/-schijven nog altijd de eerste met nauwelijks merken van slijtage na 150000 km! Batterij vervangen na 9 jaar. Ik doe er enkel benzine, olie en ruitenwisservloeistof in. Het enige wat ik te veel naar mijn zin moet vervangen is die ruitenwisser die eigenlijk op een vrachtwagen thuishoort 🙂

  • Frexy says:

   Ik snap dat van die ruitenwissers niet goed. Ik geloof toch dat er meer auto’s zijn met 1 wisser op de voorruit? Ik ken er maar een, de Mercedes E W210. Ik vind dat persoonlijk niet storen, zoiets. Vind die zelfs goed: ik heb de indruk dat hij beter en meer van de ruit wegveegt dan de 2 conventionele wissers.

 11. Niels says:

  Dus. In 2001 kreeg je voor 12 a 13k een A2 van 2 jaar oud met 20k km, in 2011 ééntje van 6 jaar oud met 100000 km?! Avant-garde misschien, maar die prijsstelling lijkt me er wat over.

  Overigens lijkt ook de Avantime terug hip, ik zie er precies meer rondrijden dan bij de introductie 🙂

 12. swies says:

  Tijdens ‘the news’ van top gear werd er eens verteld dat de A2 op z’n zijkant valt bij het gebruik van de ruitenwisser… :-p
  Blijkbaar toch:
  http://forums.finalgear.com/top-gear/topgear-epsiode-with-audis-a2-12476/

 13. En wat was er tegen een Kia Soul? Hoge instap, binnen de prijs en eigenzinnig uiterlijk.

  Buurmeisje rijdt ermee rond en doet nog meer hoofden draaien.

 14. Ken Divjak says:

  Dringend tijd voor een update over La Mamma‘s wielen,
  want daar valt eindelijk verandering in te melden.

  Had het aan mij gelegen,
  dan had ik haar – bovenstaande (terechte) afraders ten spijt – een A2 gezocht.

  Maar daar heeft een joint de culasse cassé abrupt een einde aan gemaakt.

  Ze moest en zou dus binnen de dag een nieuwe auto hebben.

  En die vond ze in bij de Honda-concessie in het midden van de stad,
  waar een Jazz 1.2 90 in stock op haar stond te wachten.

  Eerste indrukken: redelijk gulzig tijdens de inrijperiode (7,3l voor een dame met een fluwelen voet), onderin eerder 75pk naar gevoel dan 90 (maar dat moet ongetwijfeld nog loskomen/zit eerder bovenin), eerder hard dan comfortabel afgeveerd en een afwerking die ‘om het hoekje’ niet altijd 100% is.

  Maar wat een praktische stadsmus,
  met die opklapbare zetels achteraan en meer hoofdruimte dan een olietanker.

  La Mamma is dus even blij als ze zeker is dat er niet snel iets aan zal schelen.
  “Het is per slot van rekening een Honda”, zei de verkoper zelfverzekerd.

  Ik ben eens benieuwd.

Leave a Reply