DRIVR

VRAAG: iPhone/iPad Apps of Aparte Accessoires ?

TIP: Deel je ervaring met GPS-, Radar-, Prestatie- en Gaming-apps in de comments!

Automannen zijn gadgetmannen. Nadeel daarvan is dat je dashboard er als een ontplofte Vandenborre gaat uitzien, en dat het zoeken wordt om een vrij stukje voorruit te vinden. De iPhone & iPad bieden dan misschien een oplossing; hun minimalistische uiterlijk steekt alvast schril af tegenover het aftermarket-slagveld, maar zijn ze ook beter? Hoog tijd voor een overzicht van de belangrijkste Apple-applicaties voor octaanliefhebbers.

GPS

gps1

Voor de goedkoopste GPS van TomTom met Europese kaarten betaal je 139,95€. De mobiele variant voor iPhone of iPad kost 69,99€. Hiervoor heb je geen gsm-signaal of data-abonnement nodig. Leuk snufje is dat de app je naar een locatie navigeert die je in de iPhone gallery hebt opgeslagen. De foto’s worden namelijk gemarkeerd door geotags. Google maps is dan weer de meest budgetvriendelijke oplossing voor iPhone of iPad, kostprijs: 0€. En bovendien, een iPod nano van 8 gig kost je 159€. Bij beide producten van Apple zit deze functionaliteit al in het toestel, dus kostprijs: 0€.

RADARVERKLIKKER

radarverklikker

De Coyote is een legale radarverklikker die volgens het community-principe werkt. Eigenaars van het systeem melden een mobiele flitscontrole door een druk op de knop, en via een combinatie van een gps-systeem en gsm-technologie wordt dit doorgegeven aan alle andere Coyote-gebruikers. De kostprijs van toestel begint bij 149€. Een abonnement kost per jaar 144€. De app Avertinoo baseert zich op precies hetzelfde principe. Het grote verschil is de prijs; je betaalt slechts 4,99€ en het systeem vereist geen abonnement.

PRESTATIEMETER

prestatiemeter

De PerformanceBox en DriftBox zijn toestellen die de prestaties van je wagen analyseren. Deze apparaten registreren de sprint van 0 tot 100, rondetijden en G-krachten via GPS-technologie. De DriftBox begint bij 578,50€ en de PerformanceBox bij 388,70 €. De app Dynolicious doet hetzelfde – al is het wat minder uitgebreid -, maar voor heel wat minder geld: 10,49€.

GAMES

games

Ook voor racegames kan je bij Apple terecht. Need For Speed Shift bijvoorbeeld, kan je gratis via iTunes downloaden. Een PSP met datzelfde spel kost je 188,98 €. Op papier lijkt Apple’s iPhone of iPad dus lang niet zo gek en onvoordelig voor autogerelateerde toepassingen – zeker naarmate je meer apps gebruikt en dus het nadeel van één duur stuk hardware uitbuit. En van de vele adapters, datakabels en houders ben je ook af. Of de applicaties in de realiteit even nuttig zijn als de producten die apart worden verkocht, blijft evenwel een vraag die we graag in de groep goeien.

Share Button

13 Responses

 1. BenR. says:

  Ik denk dat de Track & Trace ook nog een belangrijke categorie is. Bedrijven zoals http://www.globespot.com zorgen voor een service waar je altijd kan zien waar je bent geweest, hoe snel je op een bepaalde route of tijdstip reed en d.m.v. tracking je je(gestolen) voertuig kan terugvinden.
  Ze stonden overigens ook op het Autosalon in Brussel.

 2. M says:

  Ik meen dat de Wikango app (gratis!) meer gebruikers heeft dan Avertinoo. Misschien nog een waardevolle toevoeging?

 3. ElmoTheElk says:

  Ben geen iPhone maar Android gebruiker en even wat tips.

  Torque kan ODB data uitlezen (toeren, snelheid, benzineverbuik, etc.) direct uit de auto via een bluetooth ODB stekker. Erg nerdy en leuk.

  Google Maps is op Android nog beter geintegreerd en er zijn ook vele andere navigtieoplossingen. Van de betaalde zijn Navigon en CoPilot mooie programma’s met offline maps.

  Prestaties via GPS en bewegingssensor meten kan gratis met aDyno. Vind deze zelf wel wat onbetrouwbaar maar anderen zijn er lyrisch over.

  Favoriete racegame is Rackless Racing (ook voor iPhone). Niet realistisch, maar deze top down racer is erg leuk en ziet er tof uit.

 4. Frexy says:

  Mja, ik vind dat de prijs voor een iPhone of eender welke andere ‘smartphone’ er ook telkens bij mag staan. Dan kom je telkens toch op een stuk duurder uit als de alternatieven. Behalve dan Coyote, op lange termijn.
  Nu, je kan altijd discussiëren over het feit dat veel mensen al zo’n smartphone hebben en dus niet extra betalen voor de functies die ze nu al hebben. Dus mijn bovenstaand verhaal gaat misschien niet helemaal op.

  Wat wel is: gamen op een full-touch device is niet echt gamen. Daar heb je nog steeds knopjes en andere ‘tactiele input’ voor nodig. De spelletjes op zo’n smartphone zijn gewoon te afgezwakt ten opzichte van het origineel, vreten batterijen en zijn gewoon lastig of te gemakkelijk te besturen.

  Gamen op een full-touch smartphone is alleen als gaan voor een kleine snelle hap, niet voor het hoofdgerecht. Better stick to handhelds.
  Neem dat aan van een semi-core gamer 🙂

 5. Ken Divjak says:

  Betrap mezelf er toch op van ondertussen met:

  – een gewone gsm
  – een iPod
  – een TomTom
  – en een digitaal cameraatje

  rond te lopen, terwijl die allemaal in één iPhone zitten.

  Dat Apple’s producten mits apps een heleboel lichter (zij het niet speciaal goedkoper) uitvallen, is dus zeker een plus.

  Maar welke constructeurs bieden eigenlijk al OEM iPhone/iPad-houders aan!?

  Want dat zal toch bepalen hoe auto-vriendelijk ze zijn, niet?

 6. Duckie 'RS says:

  • FrX says:

   Heh. Dat ik daar zelf niet ben opgekomen.

   Toen ik leerde rijden, nu zo’n 7 jaar (of was het 8?) geleden, vertelde mijn moeder me: “Bij goede chauffeurs zou je een kopje koffie kunnen drinken zonder dat het hete goedje eruit vliegt.”

   Hoewel ze niet al te veel van auto’s af weet, durf ik toch zeggen dat ze een van de beste chauffeurs is die ik ken (ook onder mannen!).
   In alle geval, die tip heb ik altijd onthouden en sinds die dag probeer ik zo te rijden. Tenzij ik alleen in de auto zit, dan durf ik wel eens wat minder zacht door het verkeer te gaan. 😉

   Ik moet die app downloaden om te zien of ik wel degelijk zo ‘smooth’ rijd!

 7. swies says:

  Goed om te weten wat er in dit artikel beschreven staat!
  Dit is mooie onderzoeksjournalistiek, en daarmee Basta! :-p

  Nadeel ervan; geen iphone meer en je bent alles kwijt…

 8. Pieter says:

  GPS Stone. Een gratis app waarmee je je route kan tracken en sharen via mail om in google maps te importeren. Handig om ritten te tracken.

 9. Milly says:

  Misschien toch even wat meer info over Coyote.

  Ik heb zelf een Coyote Mini Plus sinds 3 maanden.
  Werkt zeer goed moet ik zeggen. Door het systeem van ‘verkenners’ meet het toestel welke andere gebruikers er binnen het half uur voor jou voorbijkwamen op dezelfde plaats. De meetresultaten zijn echt wel representatief want op de snelweg haal je al vlug 70 medegebruikers wat je telkens een betrouwbaarheid van 3 sterren oplevert.
  Elke dag worden nieuwe vaste flitspalen automatisch opgeslagen.
  Het kost meer dan een occasionele flitsboete en garandeert nooit 100% betrouwbaarhied natuurlijk. Maar je rijdt er wel met een relaxter gevoel mee rond. Aan iedereen voor zich om te beslissen of ze het de moiete waard vinden of niet want t’is niet echt goedkoop natuurlijk.

Leave a Reply