DRIVR

Kort Getest: MINI Cooper S Facelift (2010)

SPECIFICATIE

Na ruim vier jaar aan de top van het B-segment kregen de ‘Mark II’ MINI Hatch, Cabrio en Clubman onlangs een opfrisbeurt. Die omvat obligate uiterlijkheden als een vernieuwd kleurenpalet en een uitgebreide velgencatalogus, nieuwe bumpers en led-achterlichten, maar ook een grondige update van het motorengamma. Voor de Cooper S betekent dat meer vermogen (van 175 naar 184 pk) en toch een lager normverbruik, dankzij de introductie van variabele kleppentiming op de direct ingespoten 1.6 turbo.

MINI Cooper S Facelift

RIJGEDRAG

De MINI wordt daardoor een fractie sneller: 0 tot 100 km/h kan nu in zeven seconden rond. In België kiest zo goed als iedereen echter voor de fiscaal voordeligere 163 pk-versie, die het houdt op een – nog steeds meer dan respectabele – 7,2 s. Wel merkbaar is dat BMW’s VVT-technologie de viervoudige ‘International Engine of the Year’ nog geraffineerder doet aanvoelen dan voorheen. Zoet en dociel in normaal verkeer, bruut en explosief wanneer de rechtervoet daarom vraagt. Al is hij er, BMW’s claims ten spijt, niet zuiniger op geworden: wij tekenden een gemiddeld verbruik op van 8,1 l/100km; precies hetzelfde als in de pre-facelift Cooper S. Belangrijker is echter dat dé aantrekkingspool van de MINI – een rijdynamisch triumviraat van grip, stuurscherpte en communicatie – onverminderd aanwezig is. Wel lijken het ontkoppelingspedaal en het stuur iets lichter geworden, waardoor dat laatste nog wat directer overkomt.

MINI Cooper S Facelift

AANTREKKINGSKRACHT

Je kan je de vraag stellen of de MINI’s wel een facelift nodig hadden. Het ontwerp staat immers nog steeds als een huis en de verkoop loopt op wieltjes. De uiterlijke wijzigingen, zoals de extra chromé luchtinlaten in de bumpers en de led-ringen in de achterlichtblokken, lijken dan ook een beetje bij de haren getrokken en compliceren nodeloos het sierlijke design. Binnenin een ander verhaal: de instrumenten op het stuur en de middenconsole, vroeger in aluminiumkleurig plastic, zijn nu niet alleen uitgevoerd in knap matzwart, maar voelen ook meer solide aan. De knoppencluster voor de radiobediening werd op een logischere manier gehergroepeerd en voorzien van zachtere materialen. Ook het navitainmentscherm, optioneel in te bouwen in de enorme centrale speedo-klok, werd geüpdatet, terwijl de gekleurde sfeerverlichting uitgebreid werd met de rest van de regenboog. Hoe klein ook, het zijn verbeteringen waarvoor het MINI-publiek gevoelig is. Misschien kan het hen doen vergeten dat de prijzige stadsmus alweer 500 euro duurder geworden is – de Cooper S rondt nu de kaap van de 25.000 euro. Maar de beste turbohatch van het B-segment is dan ook nog een tikkeltje beter geworden.

MINI Cooper S Facelift

MINI COOPER S FACELIFT

Plus Min
+ Dé turbo-DRIVR van het B-segment – …laat zich duur betalen

Weggecijferd

Motor 1.6 4-in-lijn turbo
Aandrijving Voorwielen
Vermogen 184 pk
Koppel 260 Nm
Gewicht 1215 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 7,0 s
Topsnelheid 228 km/h
Gem. testverbruik 8,1 l/100 km
CO2-uitstoot 136 g/km
Prijs 25.010 euro
Fiscale PK 9

Verdict

9 op 10

Share Button

4 Responses

 1. JDM says:

  Janette charet.

 2. Johnnyboy says:

  Voor da geld koopt ge een echte auto!

 3. Ken Divjak says:

  Ik had al zo een vermoeden, en heb daarnet het eerste vrijgegeven beeld van de Cooper SD (da’s de sportieve dieselversie met 143pk en 305Nm die eraan komt) eens vergeleken met het bochtenshot van de Cooper S hierboven:

  shopminicoopersd

  En jaja, Mini doet een Lanciake – maar vergeet zelfs om het kenteken om te shoppen…

 4. Fons says:

  Janet charet? nee, nee ..benieuwd met wat gij rijdt!?
  (de S is voor mannen!!)

  en uhm .. wat is dan nen echten auto??? meer lengte en minder persoonlijkheid mss?? ah, ja ziets als ne skoda superb, ja dat kan voor die prijs!! daar ga je veel grieten mee scoren!! hahahhah of mss nen scenic of zo ja ook super cool!!

Leave a Reply