DRIVR

VRAAG: 2 Wielen beter dan 4 voor een Roadtrip ?

Ik ben De Bende van Wim aan het herbekijken. Het eerste seizoen uit 2002, toen de onderwerpen spontaan en de foto’s nog analoog waren. Maar dat blijkt alles behalve productief; elke genoten aflevering doet me meer zin krijgen om onderbroek en tandenborstel in te pakken voor een onvervalste roadtrip en – erger nog – inzien dat ik misschien wel in het verkeerde vak gestapt ben…

bendevanwil

Hoe langer hoe meer ben ik ervan overtuigd dat tweewielers beter geschikt zijn om te roadtrippen dan vierwielers. Ze zijn compacter, snediger en zoveel spannender dan wat we dagelijks rijden. Avontuurlijker ook, en dat betekent dat autoliefhebbers al iets speciaals op de kop moeten tikken om diezelfde rush te ervaren. Wat mijn fantasie ondertussen naar Richard ‘Evo’ Meaden’s heerlijke Caterham Fireblade heeft doen afdwalen, ook al is die waarschijnlijk zo compromisloos dat je het in Parijs voor bekeken houdt.

Daarom deze vraag:
Kan er überhaupt iets aan tweewielers tippen als het op roadtrippen aankomt?

Share Button

13 Responses

 1. Stijn says:

  Zeker, de pure sportwagen?
  Zoals de Peppers al zongen: “Road trippin’ with my two favorite allies. Fully loaded we got snacks and supplies.”
  Wat is er net zo geweldig aan een road trip? De conversaties onderweg over wat je ziet en meemaakt. Met je vriendin over de omgeving keuvelen of met je makker(s) de auto in kwestie bespreken. Met de moto gaat dit minder goed, tenzij je een fenomenaal geheugen hebt en je reisgenoten ook (en nu wil ik niets over headsets horen dat hoort zeker niet bij de road trip spirit).

  Bovendien hebben zelfs pure sportwagens vaak 100 liter of meer stouwruimte. Alles wat je wenst kan je meenemen. Ik neem dagelijks de fiets en het openbaar vervoer, autorijden is dus nog iets speciaals voor me. En al helemaal met een leuk rijdende kar…

 2. Duckie 'RS says:

  De perfecte mix: bagage met een (je eigen?) fijne DRIVR meegeven en afwisselend van 2 / 4 wielen genieten…

 3. frank says:

  Hallo moto vrienden!,

  Ben reeds alle 20 afleveringen van “de bende van Wim” aan het bekijken dus seizoen 1 & 2 op dvd!. heerlijke tv!
  Heb deze dvd’s aangeschaft op tweedehands.be

  Groet,
  Frank

 4. Davide says:

  Ik zou je “Long Way Round” aanraden, Ken.
  Ewan McGregor en Charley Boorman die van London naar New York rijden, maar hiervoor de “lange weg rond” nemen.

  Zo veel beter dan DBVW.
  Indien je geïnteresseerd bent, kan je de DVD wel effe lenen.

  (Long Way Down is het vervolg,… don’t bother)

 5. Ken Divjak says:

  The Long Way Round destijds gezien en zeker goed bevonden.

  Al gaat het mij in deze niet zozeer over beter of slechter,
  maar het gevoel dat motoren vs. auto’s oproepen om op reis mee te gaan:

  Of het ermee te maken heeft hoe alledaags auto’s voor je geworden zijn?

  • Duckie 'RS says:

   De onmisbare “white van” al na 15s in beeld…
   (mijn passie voor moto’s is trouwens de hoofdreden dat ik die ooit gekocht heb)

 6. AR says:

  Voor mij twee totaal verschillende dimensies. Met de auto ben ik minder bezig met het rijden. Vrij rondtoeren, praten, wegdromen, muziek luisteren, eten…comfortabel. De auto is dan eerder een middel.

  Met de moto draait alles meer intens om het rijden zelf en alles wat er bij komt kijken. Een doel op zich. Ik ben dan meer gefocust op alle handelingen, het geluid van de motor, het voelen van de weerelementen, het ritueel van je pak, helm en handschoenen aan- en uittrekken, zelfs het zeulen met de motokoffers als je toekomt aan het hotel. Motorrijden doe je samen alleen. Alle twee op hun manier even fijn.

 7. andries says:

  De titel van dit artikel zou beter zijn; is er een motard die liever met de auto een roadtrip maakt… Misschien met een oldtimer waar je ook in moet werken om er te geraken?

 8. swies says:

  Ik heb beiden al gedaan, valt echt niet te vergelijken. Beiden zalig op hun eigen manier, idem met de nadelen.
  Als er een auto is die moto’s evenaart (caterham, atom etc.) zou ik er geen roadtrip mee willen maken. De moto zal nog altijd spannender en leuker zijn.
  Mijn aanbeveling: doe een roadtrip met de moto als je nog jong bent, het is f* lastig! :-p

 9. Lieven says:

  Samen met J.C. nog ooit met de Gsx-r en de Rsv1000 naar Zuid-Frankrijk getript. Alleen goede herinneringen aan buiten die keer dat ik mijn botten kon uitgieten van de regen.

  Auto en motor zijn volkomen anders, bijna niet te vergelijken. Ze hebben alle 2 iets, al zou ik nu eerder met de wagen gaan, I’m getting old 😉

 10. bAAx says:

  🙂 leuk onderwerp.. in feite 4 leuke onderwerpen.. motos, autos, roadtrips en rijden.
  Veel getoerd vroeger: frankrijk, noorwegen, alpen.. mn laatste fiets (GSX-R 750) staat nu op verkopen wegens te oud en stram en het beu zijn altijd maar die pakken’n bottn aan te doen..
  Wat ik meest onthou van motorijden is de geur van het landschap waar je doorrijdt, de wind in je gezicht en de blootstelling aan de elementen. Je zit niet in een hermetische kokon, je voelt je wat “naakter”, ..minder beschermd maar meer “alive”.
  Maar motorijden is ook een perfecte voorbereiding op “sportief” autorijden. Kijktechniek, terugschakelen met tussengas: twee dingen die ik op de moto geleerd heb en waar je evenveel profijt van hebt in de wagen.
  Er zijn trouwens wagens die zich laten rijden als een motorfiets, en waar roadtrippen op 4 wielen in bijna niets (integendeel) moet onderdoen voor de bikes.. de elise is er één van, en wat mij betreft het beste compromis tussen “bewoonbaarheid” en puur, ongefilterd stuurgenot.
  Wat mij betreft is die kar het nirvana: nog steeds zon op mn snoet (of regen en koude wind, naargelang de goesting), roadtrips waar het rijden centraal staat (ik herinner mij een fijne episode met Duckie ‘RS trouwens ;-)), en verder eigenlijk geen “ongemakken”: gewoon aan een gezellig café parkeren (zelfs al is dat in Parijs) en chillen..

Leave a Reply