DRIVR

ShootOut:
Nissan Juke 1.6T vs. Mini Countryman Cooper S All4

shootoutnissanjukevsminicountryman0

Ben je van het nuchtere type, dan zijn crossovers gewone auto’s met SUV-trekjes. Ben je eerder cynisch van aard, dan zijn het compacte SUV’s zonder terreincapaciteiten. En ben je Nissan, dan is het niet minder dan je eigen uitvinding. Het gerucht doet zelfs de ronde dat Nissan Jidōsha Kabushiki-gaisha (om het merk eens bij zijn volledige naam te noemen) de term ‘crossover’ gecoined heeft bij de introductie van de Qashqai, maar vergeten is een verklaring mee te geven. Of BMW misschien raad weet?

shootoutnissanjukevsminicountryman

Serieus nu: crossovers zijn hot. In die mate zelfs dat Mini zijn USP veracht om een Maxi te creëren en een stuk taart mee te souperen. Naar eigen zeggen van de Nissan Cashcow – maar aangezien die maximaal 140 benzinepaarden heeft, hebben wij de kleinere Juke ontfutseld voor een dubbeltest met de Countryman. De Juke is namelijk te koop met een direct ingespoten 1.6 turbo van 190pk die naar alle waarschijnlijkheid de volgende Clio RS aandrijft, terwijl de Cooper S inmiddels ook 184pk produceert. De enige haar in de boter olie is de vierwielaandrijving van de Mini; wil je die in de Juke, dan krijg je er willens nillens een continu variabele transmissie (CVT) bij. En daar zijn we niet zo tuk op. Toch niet als Nissan voor 3.200€ minder een handbak aanbiedt om de voorwielen te commanderen.

shootoutnissanjukevsminicountryman4

shootoutnissanjukevsminicountryman2shootoutnissanjukevsminicountryman5

Doe je ogen dicht en je voelt veel Clio in de Juke — door die handige zesbak, de sportieve pedalen en het lichte stuur dat niet in de diepte verstelbaar is. De rijhouding is dan ook gecompromitteerd, net als de voorstoelen die steun missen voor het betere bochtenwerk. En daar is de Nissan ondanks zijn hoge bouwwijze tot op zekere hoogte toe in staat; de neus is gewillig, de gripgrens hoog en het ESP ruimdenkend genoeg om het geheel karakter te geven. Want zeg nu zelf: hoeveel crossovers zwier je over een rotonde met een rokend binnenwiel en de toerenteller in het rood? Tot grote verbazing van dieselrijders trouwens, aangezien de Juke bijna sneller aanvoelt dan zijn achtsecondensprint doet vermoeden. Daarvoor tekent dat nieuwe blok met een dubbel variabele intercooler (zowel op de in- als de uitlaat) en 240Nm van 2.000 tot 5.800 toeren. Fijn speelgoed dat in deze toepassing enkel een stem mist om lang te entertainen.

shootoutnissanjukevsminicountryman3shootoutnissanjukevsminicountryman6

De Juke 1.6 DIG-T serveert dus een serieuze portie fun, maar is niet helemaal zonder fouten. Euvels die normaal in de klassieke media aan bod komen, maar zelfs ons met het mes tussen de tanden opgevallen zijn. Zo is het Dynamic Control System dat de bestuurder laat kiezen tussen Eco, Normal & Sport even irritant als het overbodig is. Irritant omdat het dezelfde display gebruikt als de airco-instellingen (die dan niet zichtbaar zijn), en overbodig omdat enkel ‘Normal’ een eerlijk gevoel biedt. De gewaagde snoet staat eveneens ter discussie; van binnenin is het namelijk wennen aan de twee puisten van koplampen die desoriënterend werken aan de apex of in smalle passages. En dan is er nog de algemene graad van afwerking die duidelijk in een andere klasse zit dan die van de Mini. Prima demping wel, en een meer dan aanvaardbaar testgemiddelde van 10,9 liter per 100 sportieve testkilometers.

shootoutnissanjukevsminicountryman7

shootoutnissanjukevsminicountryman8shootoutnissanjukevsminicountryman12

Na de Juke voelt de Countryman substantieel aan. Door zijn betere materialen en Golf Plus-dimensies, maar ook door het feit dat deze ALL4 zomaar even 250kg zwaarder is dan de klassieke Mini. 70 daarvan gaan op naam van de vierwielaandrijving (in feite een elektronisch differentieel dat maximaal 50% van het vermogen naar de achterwielen stuurt) en dat voel je vanaf de eerste meters. Want waar andere Mini’s met het gekende turboblok al eens onstuimig durven worden, blijft deze ALL4 zo stoïcijns als Zeno. Het weggedrag is er dan ook één van comparatieven beter dan superlatieven, alsof het volume een goede slag teruggedraaid is. En dat zorgt voor een volwassen rijbeleving waar de ruige kantjes vanaf geschaafd zijn; eentje waar weinig op aan te merken valt, maar ook weinig over te stoefen. Met uitzondering van de demping dan, want die is op zeventienduimers beter dan ooit dankzij de langere veerwegen – zij het nog altijd aan de harde kant.

shootoutnissanjukevsminicountryman11shootoutnissanjukevsminicountryman13

shootoutnissanjukevsminicountryman14

Ook lovenswaardig is de afstelling van de Sport-knop die het gewicht van het stuur vooreerst niet overdrijft en de gasrespons doenbaar houdt. In die stand zou de manuele ALL4 S in 8,2 seconden naar de 100 moeten gaan, maar dat zit er met ons tot 163pk teruggeschroefde exemplaar niet in. Eerlijker nog: deze Countryman voelt nooit écht snel aan, wat sowieso in het voordeel van de lichtere voorwielaandrijver spreekt. Bovendien is 4×4 voor ons landje erover, hoe efficiënt het vermogen daarmee ook naar de grond kan. De standaard Countryman S biedt immers genoeg stuurplezier om het C-segmenters als de Golf lastig te maken, maar niet om de speelse Juke van de crossover-troon te stoten. Tenminste niet deze verrassend genietbare 1.6 DIG-T Tekna die voor 22.000€ op je inrit staat.

[Foto’s: Jeroen Peeters & Ken Divjak]

NISSAN Juke 1.6 DIG-T Tekna

Plus Min
+ De eerste hot crossover – Materiaalkeuze en afwerking

MINI Countryman Cooper S ALL4

Plus Min
+ De eerste gezins-Mini – Te stoïcijns met 4×4

Weggecijferd

Nissan Juke 1.6T
Mini Countryman S ALL4
Motor 1.6 4-in-lijn turbo 1.6 4-in-lijn turbo
Aandrijving voorwielen 4×4
Vermogen 190 pk 184 pk
Koppel 240 Nm 240 Nm
Gewicht 1283 kg 1455 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 8,0 s 8,2 s
Topsnelheid 215 km/h 210 km/h
Gem. testverbruik 10,9 l/100 km 11,8 l/100km
CO2-uitstoot 159 g/km 157 g/km
Prijs 21.950 euro 29.960 euro
Fiscale PK 9 9

Verdict

Nissan Juke 1.6T 8 op 10
Mini Countryman S ALL4 7 op 10
Share Button

11 Responses

 1. Gideon says:

  De foto’s zijn gaaf, leuk met het licht gespeeld. Waar ik mij zo aan erger bij deze auto’s is dat het interieur geen rust uitstraalt. Wat dat betreft is het interieur van de Peugeot 5008 een stuk beter, en daar zijn ook mooiere materialen in gebruikt. Alleen jammer dat er dan weer zo’n patatsnijder voorop moet zitten…

 2. Pieter Ameye says:

  Kudos voor de foto’s J 😉

  • Jeroenp says:

   Bedankt! Maar minstens evenveel lof aan het adres van Ken Divjak wat betreft deze fotoshoot! Hij vond de locatie en 6 van de bovenstaande beelden zijn door hem gemaakt.

 3. Stevendm says:

  Die expohal heeft bijna evenveel lampen als die Juke!

  Knappe fotoreeks, nummmer 13 is mijn favoriet.

 4. JDM says:

  Van mij moogt ge der een cross over maken. 😉

 5. Superfijne locatie J&K! De lichtgaten geven een leuk effect…

 6. FrX says:

  Die locatie geeft me goesting om een gelijkende render te maken 🙂

  Waar ligt die hal trouwens? Schone constructie. Het zou cool zijn moesten op elke van die gaten op de buitenkant bolle koepels zitten.

  Grappig ook dat meer mensen over de locatie dan over de wagens praten. Is dat een statement op zich?

  Dit is zeker een: De Juke is cooler dan de Mini. Net omdat hij gedurfder en frisser oogt, en niet een platgetreden design.

 7. gijs says:

  Als ik me niet vergis lijkt dat verdacht hard op de nekkerhal.

  Fantastische shoot van 2 belachelijke matchboxkes, vooral de jukebox met de lichten bovenop de motorkap vind ik weinig aantrekkelijk.

 8. aaron says:

  Wow… Thanks for great review and the fantastic photos! They are among the best MINI Countryman shots I’ve encountered with.

  Could you please make a wallpaper image out of that super awesome rear 3/4 shot of the Countryman?

  I would like to feature this review as well on the blog.

  Great job!!!

 9. Flaminia says:

  Die Mini Countryman heeft toch een rare styling… is het nu een kleine auto die groot lijkt of een grote auto die klein lijkt?

 10. Ken Divjak says:

  Hangt er maar vanaf wat je erlangs zet 😉

  car_photo_369484_25

Leave a Reply