DRIVR

F1 Review: Shanghai, China (Race 3 2011)

De Grand Prix van China lijkt wel een patent te hebben op spektakel. Precies een jaar na de regenachtige race in 2010 begon het drama deze keer immers al in sessie 1 van de kwalificatieritten. Red Bull toonde zich té zelfzeker en stuurde Webber twee keer de baan op met een ondermaats presterende set harde banden. Resultaat: P18 voor de ervaren Australiër. En zijn teammaat Vettel? Die bevestigde zijn vorm met zijn derde pole position van het seizoen, voor de McLarens van Button en Hamilton.

shanghai-race2_1000

En dat was niet het einde van de opschudding vóór de race. Luttele minuten voor de start moest Hamilton ondervinden dat zijn McLaren niet meer startte. De oorzaak werd gevonden in een brandstoflek, dat de luchtfilter blank had gezet. Een knap staaltje crisismanagement van de mecaniciens zorgde ervoor dat hij toch nog op de grid geraakte, zo’n 30 seconden voor het sluiten van de pitlane.

Niet dat het de Brit leek te deren, want bij start gingen Button en hij meteen voorbij een slecht weggekomen Vettel. De drie splitsten zich al snel af van de tweede kopgroep, gevormd door Rosberg, Massa en Alonso. Michael Schumacher toonde ondertussen dat zijn reflexen nog steeds op punt staan, met een bliksemstart die hem in één ronde vijf plaatsen opleverde – P9 voor de Duitser. Webber verging het minder goed achterin: hij won slechts enkele plaatsen, om ze vervolgens weer kwijt te spelen aan wagens die wél op het KERS-systeem en de zachte banden konden rekenen.

shanghai-race8_1000

Rond de tiende ronde opende het venster voor de eerste pitstops. Toch vond de meeste actie op de baan plaats: terwijl een losgekomen wiel van een Toro Rosso een baanpost bombardeerde, ging Vettel in de voorlaatste bocht voorbij Hamilton. Vijf seconden later dook de regerende wereldkampioen, samen met leider Button, de pits in. Die bleek echter iets te veel oog te hebben voor de knopjes op zijn stuur, en stuurde prompt zijn McLaren in de Red Bull-box. Wanneer hij zijn vergissing had ingezien, was hij zijn plaats al kwijtgespeeld aan Vettel.

Een rondje later: déjà-vu. Hamilton werd opnieuw ingehaald in de voorlaatste bocht, dit keer door Massa, waarna beiden meteen de pits opzochten. Bij het buitenkomen was de rangorde danig door elkaar gegooid. Vooral de Mercedes-rijders hadden geprofiteerd van hun vroege stop om op verse banden plaatsen goed te maken: Rosberg leidde voor Vettel, Button, Massa, Hamilton, Schumacher en Alonso. Die laatste was duidelijk sneller dan de zevenvoudige wereldkampioen, maar passeren bleek moeilijk. Dat had alles te maken met de ho(ogst)e topsnelheid van de Mercedes, de korte toegelaten DRS-zone en het uitstekende verdedigingswerk van de Duitser, die misschien wel zijn beste Grand Prix sinds zijn comeback reed. Webber was ondertussen opgerukt tot een elfde plaats.

shanghai-race7_1000

Halfweg koers werd duidelijk dat niet iedereen de verwachte driestopstrategie volgde. Vettel, Massa en Alonso sloegen een pitstop over, waardoor zijn vooraan het pak terecht kwamen. Op hun oude banden bleken zij echter veel trager dan de driestoppers. In geen tijd werden ze ingehaald én voorbijgestoken door Rosberg, terwijl diens teammaat Schumacher hetzelfde trucje probeerde in het drukke middenveldverkeer. Toen iedereen twee stops achter de rug had, waren de kaarten dus opnieuw grondig herschud. Rosberg was nog steeds de leider, maar werd nu op de hielen gezeten door Hamilton, die zijn McLaren-collega Button op de baan was voorbijgegaan. Vettel was vierde, gevolgd door Massa, Schumacher, Webber en Alonso.

En nog was het laatste woord niet gezegd. Na de laatste reeks pitstops stak Hamilton Rosberg voorbij, die net via zijn radio de verontrustende boodschap ‘fuel critical’ had te horen gekregen. Ondertussen werden opnieuw de tweestoppers, die veel vroeger hun laatste bandenset had opgelegd, ingehaald door de piloten die drie stops hadden gemaakt – duidelijk de juiste keuze dit weekend. Terwijl Vettel zijn leidersplaats moest afstaan aan Hamilton, bleek een herboren Webber plots de snelste man op het circuit. In de laatste twee ronden ging hij nog voorbij Rosberg én Button, om alsnog een onverhoopte podiumfinish veilig te stellen.

shanghai-race6_1000

TOP
+ Hamilton op zijn best: spectaculair, agressief en vooral razendsnel
+ Webber reed de perfecte inhaalrace, dankzij een uitgekiende bandenstrategie
+ Mercedes toonde dat het mee kan strijden voor GP-winst
+ Onze landgenoot d’Ambrosio was het hele weekend sneller dan teammaat Glock
+ De Pirellibanden lijken garant te staan voor veel inhaalspektakel

FLOP
Ferrari ontgoochelde met een foute pitstopstrategie voor beide piloten
Button toonde zich weinig gefocust: een domme fout in de pits en een gebrek aan snelheid
– Na twee podiums verwachtten we meer van Renault dan P9 en P12

RESULTAAT RACE 3:

Pos No Driver Team Laps Time/Retired Grid Pts
1 3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 56 1:36:58.226 3 25
2 1 Sebastian Vettel RBR-Renault 56 +5.1 secs 1 18
3 2 Mark Webber RBR-Renault 56 +7.5 secs 18 15
4 4 Jenson Button McLaren-Mercedes 56 +10.0 secs 2 12
5 8 Nico Rosberg Mercedes 56 +13.4 secs 4 10
6 6 Felipe Massa Ferrari 56 +15.8 secs 6 8
7 5 Fernando Alonso Ferrari 56 +30.6 secs 5 6
8 7 Michael Schumacher Mercedes 56 +31.0 secs 14 4
9 10 Vitaly Petrov Renault 56 +57.4 secs 10 2
10 16 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 56 +63.2 secs 13 1
11 15 Paul di Resta Force India-Mercedes 56 +68.7 secs 8
12 9 Nick Heidfeld Renault 56 +72.7 secs 16
13 11 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 56 +90.1 secs 15
14 18 Sebastien Buemi STR-Ferrari 56 +90.6 secs 9
15 14 Adrian Sutil Force India-Mercedes 55 +1 Lap 11
16 20 Heikki Kovalainen Lotus-Renault 55 +1 Lap 19
17 17 Sergio Perez Sauber-Ferrari 55 +1 Lap 12
18 12 Pastor Maldonado Williams-Cosworth 55 +1 Lap 17
19 21 Jarno Trulli Lotus-Renault 55 +1 Lap 20
20 25 Jerome d’Ambrosio Virgin-Cosworth 54 +2 Laps 21
21 24 Timo Glock Virgin-Cosworth 54 +2 Laps 22
22 23 Vitantonio Liuzzi HRT-Cosworth 54 +2 Laps 23
23 22 Narain Karthikeyan HRT-Cosworth 54 +2 Laps 24
Ret 19 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 9 Wheel 7

WK-STAND PILOTEN:

Pos Driver Nationality Team Points
1 Sebastian Vettel German RBR-Renault 68
2 Lewis Hamilton British McLaren-Mercedes 47
3 Jenson Button British McLaren-Mercedes 38
4 Mark Webber Australian RBR-Renault 37
5 Fernando Alonso Spanish Ferrari 26
6 Felipe Massa Brazilian Ferrari 24
7 Vitaly Petrov Russian Renault 17
8 Nick Heidfeld German Renault 15
9 Nico Rosberg German Mercedes 10
10 Kamui Kobayashi Japanese Sauber-Ferrari 7
11 Michael Schumacher German Mercedes 6
12 Sebastien Buemi Swiss STR-Ferrari 4
13 Adrian Sutil German Force India-Mercedes 2
14 Paul di Resta British Force India-Mercedes 2
15 Jaime Alguersuari Spanish STR-Ferrari 0
16 Jarno Trulli Italian Lotus-Renault 0
17 Rubens Barrichello Brazilian Williams-Cosworth 0
18 Jerome d’Ambrosio Belgian Virgin-Cosworth 0
19 Heikki Kovalainen Finnish Lotus-Renault 0
20 Timo Glock German Virgin-Cosworth 0
21 Sergio Perez Mexican Sauber-Ferrari 0
22 Pastor Maldonado Venezuelan Williams-Cosworth 0
23 Vitantonio Liuzzi Italian HRT-Cosworth 0
24 Narain Karthikeyan Indian HRT-Cosworth 0

WK-STAND CONSTRUCTEURS:

Pos Team Points
1 RBR-Renault 105
2 McLaren-Mercedes 85
3 Ferrari 50
4 Renault 32
5 Mercedes 16
6 Sauber-Ferrari 7
7 STR-Ferrari 4
8 Force India-Mercedes 4
9 Lotus-Renault 0
10 Williams-Cosworth 0
11 Virgin-Cosworth 0
12 HRT-Cosworth 0

[Foto’s: AP / Getty]

Share Button

2 Responses

 1. Mee says:

  – Red Bull die de winst voor Vettel verknoeid door halstarrig vol te houden aan 2 pitstops al was hij voor de McLarens na de eerste stops.

  • Ken Divjak says:

   – Red Bull die de kansen van Webber (bijna) verknoeit door te denken dat de harde band snel genoeg zou zijn om de concurrentie op zachte/option-banden in de quali af te troeven.

   Niet dus, maar contradictorisch genoeg tijdens de race wel juist gokt om Webber van P18 naar een ongelooflijke P3-podiumplaats te sluizen…!

   + Webber reed de perfecte inhaalrace, dankzij een uitgekiende bandenstrategie.

   Ik vermoed dat ze bij Red Bull toch nog even vergaderd hebben achteraf;)

Leave a Reply