DRIVR

Kort Getest: Ford Mondeo 2.2 TDCi Clipper 200

SPECIFICATIE

Rekenen we tegenwoordig een jaar of zes jaar per modelcyclus, dan moet de huidige Ford Mondeo nog tot eind 2012 meegaan. En dat is het ideale moment om de ouderdomsrimpels op te trekken, de binnenkant op te frissen en het motorenpalet op te waarderen. Bijvoorbeeld met een 2.2 liter grote viercilinder turbodiesel van 200pk die – naast de 240pk sterke Ecoboost benzine – het Mondeo-gamma bovenaan afsluit voor evenveel centen als de Duitsers onderaan vragen.

kortgetestfordmondeoclipper22a

RIJGEDRAG

“Insturen gaat fluks, schakelen gezwind en remmen consequent waardoor je zelden het gevoel hebt met een grotere auto dan de Scorpio onderweg te zijn”. Zo staat het in onze test van de oude Mondeo 2.5T, en dat herhalen we graag voor deze Clipper van 1.800 kilo. Dat de nieuwe Duratorq TDCi weinig moeite heeft om die massa in 8,3 seconden naar de 100 te katapulteren, zegt veel over de grootte van de turbo – maar ook over de manier waarop die te werk gaat. Anders dan vroeger heeft de 2.2 geen sequentiële turbo’s meer, maar één de Big Bang van 420Nm (en zelfs 450 in overboost) aan 1.750 toeren. Wanneer die koppelmomenten vrijkomen, heeft de vooras toch even bedenktijd nodig – net als de turbo die zich na elke schakelbeurt weer op gang moet zwengelen om van kaboem te doen. Geen erg voor tussensprints in pendelverkeer, maar toch een stoorzender op verlaten achterafwegeltjes. Dat de Mondeo Mk4.2 ondanks die aandrijfperikelen nog altijd heerlijk is om mee te ravotten, zegt meer dan genoeg over de rest van de rijdynamiek die (ondanks zijn jaren) bovenaan de voorwielaangedreven ladder blijft staan. De Titianium S-versie heeft zelfs recht op adaptieve dempers die een prima middenweg tussen comfort en sportiviteit bieden, wat de knopjeswinkel van Comfort over Normal tot Sport meteen overbodig maakt.

kortgetestfordmondeoclipper22b

VERLEIDINGSKRACHT

Met deze facelift kruipt Ford weer een beetje dichter bij de Duitse premiumconstructeurs. Daarvoor tekenen obligate ecofeatures (zoals de Active Grille Shutter van de nieuwe Focus), smaakvollere interieurmaterialen (die komaf maken met het Tandy-aluminium van weleer) en subtiele stijlaanpassingen (zoals de hertekende voor- en achterkant) terwijl het basisrecept van de Mondeo onveranderd blijft – namelijk massa’s ruimte en dito rijplezier. Of de 2.2TDCi evenwel het neusje van de zalm is, durven we te betwijfelen; daarvoor is het blok te onstuimig en de fiscale penalty te groot, ook al zou de recent gelanceerde Durashift-automaat daar verandering in kunnen brengen. Zoals de kaarten nu liggen, is de Mondeo nog altijd een topper – zij het iets minder met deze motorisatie.

kortgetestfordmondeoclipper22c

FORD Mondeo 2.2 TDCi Clipper 200

Plus Min
+ Beste voorwielaandrijver in zijn klasse – Niet de beste diesel in zijn klasse

Weggecijferd

Motor 2.2 4-in-lijn turbodiesel
Aandrijving voorwielen
Vermogen 200 pk
Koppel 420Nm (450 in overboost)
Gewicht 1.793 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 8,2 s
Topsnelheid 230 km/h
Gem. testverbruik 7,9 l/100km
Prijs testwagen 35.000€
Fiscale PK 12
Verdict 7 op 10
Share Button

5 Responses

 1. Johnnyboy says:

  Ah voila se!! Ik had het voorspeld… De auto met de uitstraling van een toupet. De auto voor het middenkader van een firma die wegenwerken doet.

  Wel een proper dashboard moet ik zeggen.

  Yowkesss

 2. Hänzell says:

  Heeft iets van een Subaru Legacy , dè wagen voor de startende aannemer. Let’s go smiley ;-/

 3. Ken Divjak says:

  Vandaag in CAR Magazine:

  There are many more unsung heroes: the Honda NSX (one of the biggest step-ahead supercars and one of the most trend setting – it begat the breed of fast cars that were also easy to drive). It was cruelly under-estimated when new (including, I’m not proud to admit, by me).

  There’s the Ford Focus Mk1 – commercially successful but not celebrated with the verve that is deserves (find me a better everyday hatch that is more fun to drive!). Many Mondeos, equally, could be added to the list (better to drive than many contemporary BMWs, and better to steer than almost all Audis). So could the first Lexus, the gloriously refined LS400 saloon, cruelly ignored by badge-conscious Europeans.

 4. Johnnyboy says:

  Allez, als het in de CAR Magazine staat zal het wel waar zijn!!

 5. Benny Herdewyn says:

  Jammer dat de 2.2 blijkbaar niet overtuigt. Al zou dat met een achttrapsautomaat in de achterwielaangedreven Jaguar XF wel anders kunnen aanvoelen.
  Akkoord over het onderstel, dat bij de vorige Mondeo al fantastisch was, maar spijtig dat Ford niet nog meer vooruitgang boekt op vlak van afwerkingskwaliteit.

Leave a Reply