DRIVR

Webtip: Castrol Driver Rankings

Heb je je ooit al afgevraagd wie nu eigenlijk de beste racepiloot is: Sébastien Loeb of Fernando Alonso? En welke natie de meeste toppiloten voortbrengt: Duitsland, Finland, het Verenigd Koninkrijk? Een moeilijke kwestie, want racers uit verschillende sporten vergelijken is niet evident. Toch is dat precies wat Castrol op wekelijkse basis doet in haar EDGE Driver Rankings, die 2381 piloten uit 74 landen en 47 kampioenschappen classificeert. En daar blijkt het oliebedrijf zelfs een mathematische formule voor gevonden te hebben.

edge1_1000

Het werkt als volgt: punten worden toegekend voor start- en finishposities in elke race, maar ook voor o.m. de snelste ronde, het aantal rondjes aan de leiding en het aantal gewonnen posities gedurende de race. Die totaalscore wordt vervolgens gewogen met een factor die afhankelijk is van het niveau van de sport. Zo zal een internationale rally zwaarder doorwegen dan een nationale, en staat de Formule 1 als koninginnenklasse logischerwijs helemaal bovenaan het lijstje.

De gewogen score van elke piloot wordt wekelijks toegevoegd aan een rollende tabel, die rekening houdt met de prestaties gedurende de laatste twaalf maanden – een beetje zoals de ATP- en WTA-rankings in de tenniswereld. Op die manier wordt vermeden dat piloten buiten hun raceseizoen uit de lijst worden verdrukt. Als indicator van hun huidige vorm wordt echter ook elke maand een ‘Performer of the Month’ verkozen. En rond Nieuwjaar wordt telkens de beste piloot van het afgelopen jaar bekend gemaakt. Dat die titel in 2010 – toen de Castrol Drivers Rankings het levenslicht zagen – naar F1-kampioen Sebastian Vettel ging, zal je niet verbazen.

Ook de landenrankings zijn interessant. Zo blijkt de beste Belg niet F1-rookie Jérôme d’Ambrosio (148), maar IRC-leider Freddy Loix (104). Nederland doet het overigens beter, met GP2-rijder Giedo van der Garde op 84 en een twintigste plaats op de landenlijst – België volgt als 22ste. De grootste racenatie blijkt Duitsland, het traditioneel sterke Finland staat enigszins verrassend maar achtste.

Zin in meer statistiekjes? Check CastrolDriverRankings.com.

Share Button

5 Responses

 1. Mee says:

  Tja, helemaal nietszeggend als je het mij vraagt omdat het (in de F1 althans) vooral afhangt van de wagen. Je gaat niemand overtuigen dat Webber beter is dan een Hamilton of Alonso, en toch staat hij daar op de 2de plaats…

  • Stijn says:

   Wacht Hamilton was dat niet de rijder die zichzelf nooit heeft moeten bewijzen bij een kleiner team maar meteen in een concurrentiële wagen mocht plaatsnemen? Die door eigen geflater een eerste wereldtitel in rook zag opgaan en in 2008 toch nog net na een zwakke race een wagen wist te passeren om zo die felbegeerde wereldtitel te behalen?

   • Mee says:

    Daar gaat het uiteraard niet over, ik wil juist zeggen dat ik niemand ken die Webber de 2de beste racepiloot ter wereld vindt.

    Zelfs Vettel hoort niet op P1 imo, en dat komt dan van een Vettel-fan.

    • Mee says:

     Of zoals een journalist ooit zei:
     “The greatest driver in the world is a woodsman who livies in Siberia. The problem is, he’ll never find out and neither will we.”

Leave a Reply