DRIVR

Column: Het status-quo van Interieurdesign (+video)

Zoals vele andere bezige Belgen met een baksteen in de maag, bouw ik een huis. Als het op een dag klaar zal zijn, moet het een warm nest worden voor vrouw en kroost, een plek waar we na een dag zweten en zwoegen kunnen uitblazen met de zapper links, een blauwe Chimay rechts en een portie gemengd op de salontafel. Of om het met Pink Floyd te zeggen: “When I come home cold and tired, it’s good to warm my bones beside the fire”.

Sla er een interieurboek op na en je vind steevast strakke, cleane livings zonder de rommel die in real life al na twee dagen de boel ontsiert: mooi, maar niet (lang) praktisch dus. Het andere uiterste zijn cottage interieurs met kandelaars en cosy kussens… Bij auto’s lijkt men ook niet weg te komen van een aantal vastgeroeste cliché’s. Zo reed ik onlangs in een Jaguar XF, een drieliter diesel maar dat doet hier weinig terzake. Ik hou wel van de nieuwe Jag’s. Eindelijk gedaan met het copy paste werk van een op zich fantastische XJ uit lang vervlogen tijden of het teruggrijpen naar de meest sensuele sigaar uit de geschiedenis. Jaguar mag dan al een rijk verleden hebben, het heeft dit opgebouwd door vooruit te kijken en niet achterom. Nu men deze lijn heeft voortgezet met de nieuwe XJ en de facelift van de XF, ziet de toekomst er goed uit. Groot was mijn teleurstelling dan ook toen ik de zwarte XF naderde en vaststelde dat het interieur beige was, met godbetert walnotenhout all over the place.

jaguar-xf-interieur-beige-11

Waarom bouw je een naar traditionele maatstaven vooruitstrevend getekende wagen, met dito interieur en biedt je hem vervolgens aan in exact dezelfde kleur- en materialencombinatie als die uit het verleden waarvan je tracht los te komen? Het is een beetje hetzelfde als witte geknoopte gordijntjes voor de ramen van een hippe loungebar hangen met als uitsmijter een sanseveria op de vensterbank. Ik voelde meteen de drang om een fout zijden sjaaltje rond m’n nek te knopen en tweed te dragen. Blijkbaar wil men geen (oude) klanten voor de borst stoten en kiest men de weg van de minste weerstand, die van het meeste hout dus.

ford-mondeo-houtinleg

Het moet trouwens gezegd dat er op vlak van interieurdesign zelden grote innovaties zijn geweest. Bij 99% van de wagens heb je vooraan 2 personen zitten, daartussen een middenconsole vol knoppen, een pook en een handrem (en door Amerikaanse invloeden ook een armsteun en bekerhouders). De bestuurder heeft doorgaans een koepeltje voor zich daaronder steeds meer info en omdat al die info niet meer op 1 scherm past, is er tegenwoordig een tweede koepel met nog een scherm. De passagier kijkt op een heuvel plastic met een sierstrip en een veel te klein handschoenkastje (de naam alleen al). Het dashboard is in essentie dus geen haar veranderd, alleen meer en meer overladen. I-drive en consoorten maakten een grote inhaalbeweging door een berg schakelaars overbodig te maken, maar deze geïntegreerde systemen dreigen het slachtoffer te worden van hun eigen succes: er komen immers alsmaar meer toepassingen, functies en ‘apps’ waardoor navigeren er niet makkelijker op wordt.

honda

Over enkele jaren zou het dashboard en daarmee het volledige interieur van onze auto er wel eens behoorlijk anders kunnen uitzien. Autoglass is namelijk van mening dat het dashboard in de huidige vorm overbodig wordt doordat alle informatie op de voorruit zal verschijnen. En dan hebben ze het niet alleen over een ordinaire head-up display die je vandaag ook in een Prius kan vinden, maar een kingsize model alsof je Terminator Vision hebt. Je zal kunnen zien hoe snel je rijdt (echt waar), maar ook of dit te snel is, of er een voetganger in de weg loopt en om het je nog makkelijker te maken, krijgt de brave burger ook nog een pijltje boven het hoofd. Flitspalen worden geseind en als de tank bijna leeg is, zegt je voorruit zelfs dat je een tankstation nadert, als dat geen service is. Mocht er een steen in de ruit vliegen, dan licht de hele winkel rood op en wordt je vriendelijk gevraagd de dichtstbijzijnde dealer te bezoeken.

Weg met die berg plastic, knoppen en schermpjes voor je neus dus. Maar tot we zover zijn, blijft het staren op nephout, nepaluminium, grijs of beige plastic en een berg knoppen. Laat ons duimen voor de ingenieurs en de creatieve koppen als Niels om de cliché’s te doorbreken en resoluut voor innovatie te gaan.

Share Button

8 Responses

 1. ElmoTheElk says:

  Tof, doe mij maar zoeen voorruit. Weg met alle knopjes, schermpjes, metertjes, schuifjes, schakelaars, tellers en andere troep. Meer plek voor de hond!

 2. Pieter Ameye says:

  Met innovatie heb ik allerminst een probleem, maar tegenwoordig zie je vaak ‘innovatie’ die niet noodzakelijk een verbetering is t.o.v. het origineel. En dat kan toch de bedoeling niet zijn.

 3. Niels van Roij says:

  Gefilmd in mijn huidige home town, zie ik…

  Altijd interessant om te horen hoe mensen over huidige auto’s denken. Interieurs worden vaak als ondergeschoven kindje gezien en werden tot maar een jaar of 15 geleden ook vaak als dergelijk behandeld. Er werd weinig in geinvesteerd door diverse fabrikanten. Tegenwoordig is er een specifieke vraag naar gespecialiseerde automotive interior designers.

  Anyway.
  Een interieur is een complex geheel van, zoals je al beschrijft, een hele wastlijst aan voor veel automobilisten onmisbare elementen. Praktische interieurs zijn er toch ook wel. Diverse MPV’s hebben bijvoorbeeld niet enkel opbergruimte in dashboard en deurpanelen, maar ook in het dak en in de vloer.

  Walnotenhout en andere traditionele materialen komen inderdaad regelmatig voor, maar ook vooral door de vraag die ernaar bestaat. Volvo heeft met de C30/S40/V50 geëxperimenteerd met het middenconsole. Dat is naast aluminium, hout en kunststof te verkrijgen in een doorzichtige kunststof die de achterliggende technoligie laat zien.

  Grote innovaties zijn er wel, zoals het geheel valk opbergen van achterstoelen in de laadruimte, maar komen vaak dermate eenvoudig over dat ze niet direct als dusdanig worden betiteld.

  Natuurlijk valt er veel winst te behalen, maar veel wordt gedicteerd door beperkingen door wetten enerzijds en kostenbesparingen door de autofabrikant anderzijds. Zo heeft de technologisch zeer geavanceerde Nissan Leaf een heel goedkoop ogend en aanvoelend interieur.

 4. car-nut says:

  Kijk er door zo’n ruit nog wel iemand naar het verkeer of alleen naar de pijltjes?

  • Stijn Sioen says:

   Dat was precies ook mijn gedacht toen ik het filmpje bekeek…
   En dan nog reclame voor bepaalde zaken die je passeert en je bent idd meer bezig met je voorruit te lezen dan op te letten wat er gebeurt !
   Als gsm’n al dodelijk is, wat is dan zo’n voorruit?

 5. yves Ferket says:

  Nooit gesnapt waarom dat allemaal zo moilijk is. Waarom betaal ik bakken vol geld aan een Audi MMI systeem dat , in vergelijking met een iPhone/iPad maar een mager beestje is. Maak voor mij maar een groot gat in m’n dashboard voor een iPad docking station met daarop de apps ontwikkeld door de fabrikant (of 3th parties). Moet goedkoper zijn, en veel flexibeler. Laat de fabrikant zich concentreren op de interfacing met de verschillende diagnostics van de wagen.

 6. FrX says:

  Gah. Ziet me er niet ZO veelbelovend uit. Overload aan informatie, lijkt me. Dat is voor mij eveneens niet minimalistisch.

  En daarbij, zijn de camera’s in 2020 goed genoeg voor het herkennen van fietsen, voetgangers en flitspalen in een drukke stad als Londen (zoals in het filmpje geïllustreerd)?
  En is zo’n stad niet té druk om te voorkomen dat je overal pijltjes en flikkerende lichtjes op je voorruit ziet?

  Leuk idee, maar ik denk niet dat het werkt. Ik denk dat de weergave van bijkomende (en dus niet essentiële) informatie beter op een centraal scherm getoond wordt of auditief doorgegeven wordt. Dan houdt je tenminste beter je aandacht op de weg.

  Van zodra auto’s compleet autonoom rijden, is zo’n windscreen (of 360 graden omcirkelende koepel) wel interessant, zeker voor het weergeven van omringende gebouwen en activeiten.

 7. Flaminia says:

  Binnenkort zijn al die “info’s” op de vooruit overbodig.

  Wagens worden “verstandig”, ze lezen de verkeersborden, zien obstakels, remmen vanzelf… waarom is zo’n klote-voorruit met al die “info” nog nodig? Er zou enkel een melding moeten komen als er een probleem te melden valt. Als er promoties enzo op te voorschijn komen of de menukaart van het restaurant iets verder dan vraag ik me toch af waar we mee bezig zijn… Plezanter zal het niet worden.

  Dit doembeeld kan ieder moment komen: De GPS bepaalt je max snelheid, trap je toch harder op het pedaal dan stuurt je “verstandige auto” een signaal naar de centrale computer van de politie. Die mailt automatisch een boete naar je e-mail en je hangt! De “zwarte doos” houdt bovendien alles bij, je hebt dus geen been om op te staan bij een eventuele twist. Het zal nog zover evolueren dat we enkel nog moeten gaan zitten en wachten tot we zijn aangekomen…

Leave a Reply