DRIVR

Video: Wheeler Dealers – Toyota MR2 Mk1 (AW11)

Het is een publiek geheim dat ik een oldskool (en dus betaalbaar) Japannertje kan smaken. Vorige maand nog stootte ik via Kapaza op een in goede staat verkerende 1st generation Toyota MR2. Eentje met kleine 1500cc middenmotor, T-bar roof en stuurcapaciteiten om duimen en vingers bij af te likken. Deze bonzaisporter koppelde dan ook het karakter van een sportwagen met middenmotor aan legendarische Japanse betrouwbaarheid, en dat werd in de jaren ’80 door zowel pers als publiek lovend onthaald. Hoewel niet supergoedkoop bij de lancering zijn er vandaag goede exemplaren voor een leuke prijs beschikbaar, getuige daarvan deze aflevering van Wheeler Dealers. Of mijn Miata zich dan toch zorgen moet beginnen maken?

[Thumb: Skaughtto]

Share Button

11 Responses

 1. Pieter Ameye says:

  Geinig ding en hoogstwaarschijnlijk veel value for money, maar die achterkant… brrrrrr

 2. Best een fijne autootje! Maar persoonlijk zou ik liever een eerste generatie MX5 rijden. En voor wat betreft de MR2 zou ik voor de tweede generatie, die van ’89 tot ’99 werd gemaakt, opteren. Aan de laatste MR2 is heel weinig te beleven, die mist mijns inziens een hoop karakter. Voor dat geld is er een hoop leuker spul te koop.

  • Stijn says:

   De tweede generatie was mooier (mini-Ferrari) maar flink zwaarder zodat de prestaties tegenvielen. De laatste MR (de cabrio) was misschien een estetische tegenvaller (vage Boxster look-a-like) maar een echte rijderskar, wordt in diverse Engelse magazines als een van de betere middenmotors naar voren geschoven.

   Van de eerste MR2 staat een leuke video op autoweek, in de categorie blits bezit:
   http://www.autoweek.nl/video/1734/blits-bezit-toyota-mr2

 3. Ken Divjak says:

  De laatste staat mij ook voor als pure rijdersauto:

  Allemaal blijken ze wel venijnig qua lift-off overstuur op nat wegdek…

 4. Niels van Roij says:

  @Stijn: Die episode van Blits Bezit ken ik. Leuk inderdaad. Die MR2 ziet er, op beeld in ieder geval, absoluut als nieuw uit!

  De laatste MR2 mist een hoop van de durf en eigenheid die Toyota toonde met de eerste MR2. Qua proporties inderdaad in Boxster vaarwater, maar de esthetische kwaliteiten er mijlen ver van verwijderd.

  • Stijn says:

   Klopt, de MR kwam er in 1999 net een tijdperk waarin Toyota op designvlak goed bezig was, de Avensis zorgde voor een stijlbreuk met de Carina’s, de RAV4 kende succes (en later zelfs imitatie: Vitara), de Yaris was minder saai dan de Starlet en de Previa was strak ontworpen. Nog verbazingwekkender wordt het wanneer je denkt dat deze wagen werd gelanceerd tegelijk met de Celica T230. Beide waren zéér leuke wagentjes om mee te rijden, de Celica was dan wel voorwielaangedreven maar tevens licht, voorzien van stuurgevoel en een schitterende versnellingsbak (tel daarbij nog eens een ruime koffer en veel binnenruimte bij op en je hebt een schitterende coupé). Maar waar de Celica, zowel langs binnen als buiten, keurig was vormgegeven bleef de MR op dit vlak in de kou staan. Onbegrijpelijk dat je tegelijk zo’n goed en daarnaast zo’n inspiratieloos werk kan afleveren.

 5. JDM says:

  MR2 W10 > MX5

 6. dieter says:

  ‘n Leuk weetje: in de francophone landen heet het karretje “MR” ; in de andere landen “MR2”.
  Want een eM-eR-Deux van een Toyota, dat wil niet verkopen natuurlijk…!
  ;o)

  • Stijn says:

   Ik dacht dat de eerste twee generaties MR2 heette, en de laatste simpewel MR (omwille van die reden) maar dit overal…

 7. chris says:

  En de derde generatie heette in Japan MR-S.
  Toepasselijk, geproduceerd bij “Central Motors” :-).

  Over die motor van de eerste (zie tekst boven: “1500 cc”): er was in Japan wel een 1.5 l verkrijgbaar, maar die was niet populair (http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_MR2). In de meeste gevallen, zat er een 1.6 l-motor in, met name de befaamde 4A-GE, bekend van o.a. de Corolla AE86.
  Later hebben ze die ook nog gemaakt met een supercharger erbij, maar die was niet te koop in Europa.

Leave a Reply