DRIVR

Kort Getest: MINI Clubman Cooper D ‘Hampton’ (AT)

SPECIFICATIE

Dat MINI niet vies is van een speciale editie op tijd en stond, hebben we al eerder mogen merken. Twee jaar geleden werd de vijftigste verjaardag van het merk gevierd met de uitvoeringen Camden en Mayfair voor de Hatch; dit jaar is de Clubman aan het feest. Het is immers precies vijftig jaar geleden dat de Morris Mini Traveller en de Austin Mini Countryman, de verlengde versies waarop de huidige Clubman geïnspireerd is, het levenslicht zagen. Dus bundelt MINI onder de naam van de chique Londense wijk Hampton een scala aan nieuwe kleurtjes, velgen, stripings en logo’s.

hampton5_1000

RIJGEDRAG

Voor ons meteen de ideale gelegenheid om de nieuwe Cooper D-motorisatie uit te testen. Sinds de facelift in 2010 heeft BMW immers een eigen 1.6 in de MINI gedropt, die het samen met PSA ontwikkelde blok vervangt. En het moet gezegd: die doet verdraaid geraffineerd aan. Het koppel van 270 Nm – meer dan de Cooper S – is alomtegenwoordig, maar de motor klimt gezwind in de toeren zonder daarbij overdreven luid of storend te klinken. Integendeel, met wat goede wil valt zijn brom zelfs onder de noemer ‘sportief’ te classificeren. Bij acceleratie vanaf lage snelheden voelt de Cooper D dan ook veel sneller aan dan de officiële 10,6 seconden van 0 tot 100 km/h doen vermoeden. Benut dat potentieel en het verbruik loopt echter snel op: 6,6 l/100km valt, op een traject met hoofdzakelijk snelweg, niet bepaald zuinig te noemen voor een compacte diesel.

hampton1champton2_1000hampton3_1000

VERLEIDINGSKRACHT

Een en ander heeft te maken met de in onze testwagen gemonteerde automaat (€ 1.570), die een pak meer verbruikt dan de versie met handbak, en zo de CO2-uitstoot van 103 naar 138 g/km duwt. Weg overheidspremie. Over de werking ervan echter geen slecht woord. Het schakelen verloopt zacht en romig, zelfs in de wat assertievere sportstand. De vraag is alleen of je dat wilt in een MINI, die bekend staat om zijn sportieve inborst. Want ook deze relatief zware Clubman gaat door de bocht alsof hij op rails staat. De ophanging geeft geen krimp, terwijl het stuur hele epistels naar de bestuurder doortelefoneert. Ook de minpunten zijn grotendeels dezelfde als in andere MINI’s: het comfort is summier, de ruimte (zelfs in een Clubman) beperkt en de prijs hoog. Zeker als je voor de Hampton-editie opteert, die voor een meerprijs van 4760 euro weinig meer biedt dan specifieke velgen, wat chroom- en kleuraccenten, lederen zetels en een automatische airco. Smaakvol oogt het pakket echter beslist. Met zijn suicide door aan de passagierszijde en zijn kastdeurtjes achteraan is de Clubman altijd al een wagen geweest voor gimmicklievende yups, die graag wat extra betalen voor een exclusief lifestyleproduct. De gelimiteerde Hampton speelt nog verder in op de wensen van die markt.

hampton4_1000

MINI CLUBMAN COOPER D ‘HAMPTON’ (AT)

Plus Min
+ Rijdynamiek – Comfort
+ Nieuwe dieselmotor – Meerprijs en -verbruik automaat
+ Exclusiviteit Clubman & Hampton – Tegenintuïtieve stuurbediening automaat
+ Look Hampton-editie – Prijs

Weggecijferd

Motor 1.6 4-in-lijn turbodiesel
Aandrijving Voorwielen
Vermogen 112 pk
Koppel 270 Nm
Gewicht 1290 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 10,6 s
Topsnelheid 192 km/h
Gem. testverbruik 6,6 l/100 km
CO2-uitstoot 139 g/km
Prijs 29.480 euro
Fiscale PK 9

Verdict

7 op 10

Share Button

10 Responses

 1. Andries says:

  Hoeveel km had deze testwagen al op de teller? Onze clubman had in het begin (tot 20 000 ) ook een verbruik van 6l, maar zat tegen de 70 000 eerder tegen de 5l

  • Pieter Fret says:

   Niet exact gecheckt, maar meestal zit dat ergens onder of rond de 10.000 km bij perswagens. Kan er iets mee te maken hebben, maar reken toch maar de automaat als grote schuldige. Die doet immers zelfs het gemiddeld normverbruik stijgen van 3,9 naar 5,2 l/100km!

   Tel daarbij de meerkost (1.570 euro), het verdwijnen van de ecokorting door de hogere CO2-uitstoot en de weinig sportieve aard van een klassieke automaat, en de conclusie kan alleen maar zijn: gaan voor die handbak. Tot MINI een DCT in de catalogus zet.

 2. Duckie 'RS says:

  Heb een manuele, met opvallend lange verhoudingen, in m’n directe omgeving rondbollen.
  Hij ‘trekt’ er nochtans verbazend goed mee, maar ‘t blijft eigenaardig.

 3. Ken Divjak says:

  1.6D’s met automaat beginnen populair te worden in CO2-bewuste middens (lees: leasing), zeker als ze even zuinig (en soms zelfs beter) doen dan hun manuele equivalent.

  De Citroën C4 1.6 eHdi is zo’n case in point; die produceert tien gram minder dan zijn manuele tegenhanger met identiek vermogen. VAG doet onderhand hetzelfde met zijn DSG-bakken en ga zo nog maar een paar constructeur door.

  Binnenkort allemaal automatisch zeker?

  • puhpuh says:

   “automatisch” … ‘k ga even moeilijk doen. In het geval van Citroën en VAG zijn het gerobotiseerde bakken, dus geen klassieke automaat met planetaire tandwielstelsels.
   Een kleine nuance maar een groot verschil voor sommigen :-$

   • Pieter Fret says:

    Klopt puhpuh – zie ook het ‘Techtalk’-artikel dat ik over dat onderscheid geschreven heb.

    Gerobotiseerde bakken zijn inderdaad vaak zuiniger dan handbakken, omdat ze sneller schakelen (zeker met dubbele koppeling) en zo het rendement verhogen. Klassieke automaten zijn doorgaans eerder wat dorstiger, wat te maken heeft met de vloeistofkoppeling, die een deel van het vermogen ‘absorbeert’ en ook bij stilstand aangedreven wordt – vandaar de noodzaak om een voet op de rem te houden.

    • STxN says:

     Dat kan ik alleen maar beamen uit ondervinding (helaas)
     Automaat op een Clubman Cooper S: gemiddeld zo’n 9,8l/100km :-/

 4. Pieter Ameye says:

  Kan het interieur wel smaken moet ik zeggen.

 5. Peter says:

  Heb de Hampton van bij de releaseweek bij de dealer mogen bewonderen. In het “Reef Blue Metallic” wat echt een prachtig kleur is. Verder is het interieur ook echt m’n ding. Had ik het geld in m’n achterzak zitten, ik had em meteen gekocht. 😀
  Ik had er al wat spijt van dat we in dec 2010 één van de laatste stock Mayfair S’en gekocht hebben. Deze Hampton staat absoluut nog een plaatsje hoger in de rang. Misschien ooit…
  Zelf rij ik een Clubman Cooper D (firmawagen) van maart 2011. Verbruik met toch af en toe sportieve momenten ligt na 15000km op 4,9L/100km. Manuele v-bak.
  Heb 2 jaar geleden nog eens een Cooper D testgereden, maar die viel dik tegen. De nieuwe motoren nu kan ik best beamen en zijn absoluut geen frustratie om mee te rijden.

 6. Swb says:

  Knap interieur

Leave a Reply