DRIVR

Filmreview: Senna (2010)

Woensdag 19 en vrijdag 21 oktober programmeert het Filmfestival van Gent de documentairefilm ‘Senna’, over de legendarische F1-piloot. Een Belgische première, en toch prijkt naast bovenstaande titel het jaartal 2010. De film werd immers voor het eerst getoond tijdens de Grand Prix van Japan vorig seizoen, om vervolgens druppelsgewijs de rest van de wereld aan te doen. Op vele plaatsen is hij inmiddels reeds beschikbaar op dvd, waardoor wij aan de vooravond van de Belgische release al ons oordeel kunnen vellen.

drivr-senna_1000

En ‘wij’, dat is de voltallige DRIVR-redactie, voor de gelegenheid bijeen gekropen voor het grootste tv-scherm dat we konden vinden. De verwachtingen waren voor aanvang hoog gespannen, want Ayrton Senna heeft voor iedereen die ook maar vaagweg in snelle wagens geïnteresseerd is een haast mythische status. Zelfs al was de helft van de redactie tijdens Senna’s hoogdagen nog te jong om er zich veel van te herinneren. Een film die zichzelf promoot als dé ultieme Senna-docu kwam dus als geroepen.

Wat volgde, was dik anderhalf uur vol aha-erlebnissen, stil ontzag en sterke emoties. Toch leek de algemene concensus na de eindcredits er een van lichte teleurstelling. Omdat Senna’s racecarrière vóór zijn opstap naar de Formule 1 onbelicht bleef, omdat er niet dieper gegraven werd in zijn persoonlijke motivaties en relaties, omdat er niet meer verschillende standpunten aan bod kwamen, en vooral omdat regisseur Asif Kapadia zich tevreden leek te stellen met een vrij droge opeenvolging van in mindere of meerdere mate bekende televisiebeelden.

senna-poster1_1000

Enig opzoekingswerk leerde echter dat de film die in het Westen in de bioscoop en op dvd verspreid wordt een om commerciële redenen ingekorte versie is. Maar liefst een uur aan belangrijke achtergrondinformatie ging verloren in de hermontage. Senna’s betekenis voor zijn verarmde vaderland Brazilië, zijn onwrikbare geloof in God en zijn relatie met Alain Prost – drie bepalende factoren in zijn carrière en persoonlijke leven – worden daardoor amper aangekaart.

Niet zo in de original cut die in 2010 in Suzuka getoond werd, toen nog onder de langere naam Senna: Beyond the Speed of Sound. De beelden uit de paddock worden daarin geregeld (zij het soms behoorlijk abrupt) afgewisseld met getuigenissen van motorsportjournalisten, toenmalig McLaren-teambaas Ron Dennis, FIA-dokter en goede vriend Sid Watkins en last but not least viervoudig wereldkampioen Alain Prost. Senna’s eeuwige rivaal werd in de theatrical cut nagenoeg vergeten en daardoor nogal eenzijdig afgeschilderd als de slechterik, terwijl hij in de langere versie uitgebreid zijn kant van het verhaal mag vertellen.

Het maakt de film een stuk completer, al hadden best nog wat meer piloten uit die tijd aan het woord mogen komen. Nelson Piquet, Nigel Mansell, Rubens Barrichello, Michael Schumacher, … Allen hadden ongetwijfeld interessante persoonlijke inzichten kunnen toevoegen. Zelfs na twee uur en drie kwartier – waarvan de laatste 45 minuten integraal gewijd zijn aan de fatale race in Imola – lijkt het volledige verhaal dus nog niet verteld. Dit de ultieme Senna-docu noemen, gaat ons daarom te ver. Maar het is wel het meest complete overzicht van Senna’s F1-carrière, en een ideale manier om (opnieuw) kennis te maken met de beste F1-piloot aller tijden. Want één feit blijft na zeventien jaar onveranderd: voor ‘s mans talent en toewijding kan je alleen maar diep respect opbrengen.

[Info & tickets voor de Belgische premiere via Filmfestival.be]

Share Button

17 Responses

 1. Gideon says:

  Dus als ik hem koop, moet ik de 2dvd-versie hebben?

 2. Thomas says:

  I’ll be there!

 3. ElmoTheElk says:

  Heb de 106 minuten-versie gezien en alhoewel ik niet vond dat bijvoorbeeld Prost er louter negatief in werd neergezet had ik wel het gevoel dat er meer in had gezeten. Ook ik had graag meer geweten over de carriere voor de F1. Maar zelf in korte versie vond ik hem de moeite waard.

 4. joeri says:

  Eens je quasi heel z’n carriere kent is de film inderdaad een schijnbare teleurstelling, hoe moeten ze ooit al die beelden van voor z’n f1 tijd in een commercieel verantwoord formaat krijgen. Mij lijkt het een zeer mooie introductie naar het grote, auto gerichte publiek. Echte fanaten kunnen op meerdere kanalen hun gading vinden.

 5. Stijn says:

  Stemt overeen met andere geluiden die ik over de film hoor. Mogen we hopen om deze eveneens in andere bioscopen te zien of gaat het enkel (het verre) Gent worden?

  Piquet mag absoluut niet vergeten worden, wat een kleurrijk figuur en durfal:

  • Stijn says:

   Kleine update. Heb de film gisterenavond gezien in Cinema ZED in Leuven. En als mens is hij in mijn achting sterk gestegen. Bleek een sympathieke, misschien intieel licht naïeve, kerel te zijn. Zéér open en direct ook met de pers, een hemelsbreed verschil met wat vandaag de dag courant is. Miste nog flink wat racebeelden maar de film leent zich zo uitermate voor personen die niets hebben met autosport. Hoorde zelfs enkel positieve geluiden van meisjes rondom mij die F1 verafschuwen. Op die manier vind ik de film wel geslaagd, de legende van Senna dichter bij het grote publiek te brengen. Als overzicht van zijn racecarrière schiet het wel wat te kort. Uiteindelijk toch een aanrader, nog te zien in Cinema ZED in Leuven nu zaterdag en komende maandag.

 6. Kristof says:

  Op de UK bluray + dvd staat zowel de normale cut als de extended cut. Je merkt wel dat de extended cut niet ‘afgewerkt’ is, beeldkwaliteit is betrekkelijk lager, er staan workprints in het beeld etc etc..

  http://www.amazon.co.uk/Senna-Triple-Production-Blu-ray-Digital/dp/B0057DI624/ref=sr_1_2?s=dvd&ie=UTF8&qid=1318923010&sr=1-2

 7. Mee says:

  Schitterende review mannen, ik ben blij dat jullie niet op de kar sprongen van het eindeloos ophemelen van deze film. Aangename film natuurlijk, maar een topper durf ik hem niet noemen.

 8. Pieter Fret says:

  ‘Senna’ heeft inmiddels de publieksprijs gewonnen op het Filmfestival van Gent, net als in Melbourne, LA en op Sundance:

  http://www.filmfestival.be/about2.cgi?go=detail&id=1481&lang=nl

 9. Michael says:

  Om eerlijk te zijn. Ik had hem van iTunes geraapt voor de vlucht naar de Eicma. Zelfde avond in hotel het reststukje van 45 minuten afgekeken en…. Tsja, voor mij had hij ook echt niet langer moeten zijn. Af en toe simpelweg een te droge seizoensterugblik. Wat achterbleef na het kijken was het gevoel naar de compilatie van 10 seizoenen F1 te hebben gekeken. Ik denk dat het voor de niet autoport fan moeilijk te verteren zal zijn. Ik denk dat een docu die goed gemaakt is, over een onderwerp met genoeg diepgang iedereen zou moeten kunnen boeien met een gezonde algemene interesse. Persoonlijk denk ik dat het ‘onderwerp’ boeiend genoeg is, de docu zelf (helaas) niet.

 10. Ken Divjak says:

  Zondag 27/11/11 is er nog een vertoning in de Roxy van Koersel-Beringen:

  http://www.theroxytheatre.be/

 11. JDM says:

  Ik weet niet welke versie ik net gezien heb ( was met Prost, en over Brazilie en inclusief de link met God) maar het was zeer goed. Top, zeker in het prachtige kader van Roxy. De persoonlijke touch van de organisator en de getuigenis over zijn ontmoeting met Senna maakte het helemaal af.

  • Duckie says:

   Als het ruim 2u40 geduurd heeft én slecht zat qua overgangen was het de lange versie…

  • Ken Divjak says:

   Organisator Andy heeft zelfs nog een door Senna gesigneerd petje om die ontmoeting te onderschrijven:

   sennapetjeanyjaenen

   Of droeg hij dat misschien tijdens de voorstelling? 😉

   De andere twee namen zijn die van Stefan Bellof & Martin Brundle, zoals getekend op Zolder in 1984!

 12. AnthonyG says:

  Vanavond op Canvas trouwens.

Leave a Reply