DRIVR

FutuRetro: Honda Motor Compo (+ Video)

Het salon van Tokio is voor Japanners ook dit jaar weer het perfecte excuus om eens goed los te gaan met concept cars en andere geinige gadgets. Opmerkelijk: de Honda Motor Compo, een knipoog naar de eighties of, recenter, naar wie op zijn sweet sixteen de schoolpoorten onveilig maakte met een Honda Dax of Monkey.

motorcompo01

Voor wie mijmert bij de gedachte aan de ploffende viertaktmotoren van zijn puberteit toch even dit: de Motor Compo past volledig in de huidige Zeitgeist. Hij wordt aangedreven door een lithium-ion batterij die je kunt verwijderen en inpluggen in andere elektrische apparaten. Je snelheid, rijbereik en andere informatie lees je af op de Smart Connect, een soort iGadget in een dock op het midden van het stuur. Als je dat stuur opvouwt, past de Motor Compo overigens precies in de eveneens elektrische Micro Commuter, een futuristisch ogende Smart met een 1+2-zitconfiguratie.

motor-compo-04

honda-microcommuter-concept-motor-compo-1motorcompo04

Compacte tweewieler in compacte stadsauto? Klinkt inderdaad bekend, net als de naam: in 1981 verkocht Honda de Motocompo. Wanneer je het stuur, het zadel en de voetsteunen van die trunk bike dichtklapte, paste hij precies in de koffer van de toenmalige Jazz. De Motocompo kreeg een tweetaktmotor van 49 cc, waarmee je 30 kilometer per uur haalde. Revolutionair, aldus Honda, dat prompt hoopte dat hun dealers er 10.000 stuks per maand van aan de man konden brengen. De Japanners lagen er echter niet van wakker: toen de productie in 1983 werd stopgezet, waren er zo’n 53.000 Motocompo’s verkocht. De Jazz was wel een schot in de roos.

Zoals het een goed conceptmodel betaamt, zijn de Motor Compo en Micro Commuter vooral bedoeld als showcase studies voor technologie en toekomstig design. En toch: een Honda Dax voor de iPhone generatie, waarom niet? Al moet hij dan wel zijn karakteristieke viertaktgeknetter missen. Maar wie weet vindt Honda daar nog wel iets op. Daar blijft het tenslotte Japan voor.

motocompo-04

Share Button

7 Responses

 1. Stijn says:

  Van het origineel is trouwens reeds een tijdje een 1/18-versie (AutoArt) te verkrijgen.

  Voor hyperdrukke Aziatische steden zie ik het nut in. In onze contreien zie ik eerder een omvangrijkere wagen, die achtergelaten wordt aan de stadsrand, in combinatie met een kleine tweewieler kans op slagen hebben.

 2. Jeeside says:

  Een Honda Jazz klinkt als muziek in de oren. Erg handig “in the City”. Ach ja, Honda Madness. 02.09.2010

 3. Ken Divjak says:

  Zoals Jeeside in zijn comment insinueert,
  is dat inderdaad de Britse skaband Madness op die onderste reclamefoto.

  Geen idee hoe die link ooit tot stand gekomen is
  (bij mijn weten werd de Motocompo enkel in Japan gecommercialiseerd),
  maar Madness staat dus in de originele verkoopsbrochure zoals HIER te zien.

  Het Hondaatje op die beelden is inderdaad de Japanse City aka Jazz waarvan er zelfs turboversies bestonden:

  hondacityturbo

  The City Turbo was the brainchild of Hirotoshi Honda, son of Honda founder Soichiro Honda as well as founder and owner of Mugen. In the early 1980s Mugen was a small tuning company that was beginning to make its mark producing performance parts for motorcycles and automobiles, but was yet to gain recognition outside of racing circles. When he created the City Turbo, Hirotoshi took one of Honda’s most unassuming vehicles and successfully turned it into an aggressive street rocket, considered to be well ahead of its time. Impressed, Honda took Hirotoshi’s idea and made a production version, introduced in September 1982. A few months earlier, Honda staffers took two City Turbos on a gruelling 10,000 km round trip of Europe, all the way from Sicily to Karasjok in the arctic north.

  In November 1983, the intercooled Turbo II joined the lineup. Flared fenders, wings, sideskirts and graphics combined for a much more pugnacious appearance, making its “Bulldog” nickname very fitting. In late 1984 the original Turbo was discontinued while the Turbo II continued in production until the City was replaced in late 1986. [Bron: Wikipedia]

  Boeiend spul!

 4. JDM says:

  Welcome to the Jeeside, son.
  JDM

 5. JDM says:

  “In the City” is sowieso een nummer van Madness.
  De stap naar een reclamespot is zo natuurlijk snel gemaakt. Natuurlijk is Madness en Honda City sowieso een perfect match.

  De motocompo combinatie nooit in onze contreien geweest maar was/is – zoals ik al lang beweer – een erg vooruitstrevende aanpak voor duurzame mobiliteit in Aziatische monstersteden.

  Trouwens, als je het toch over de City Turbo II hebt, moet je zeker ook eens de cabrio versie bekijken. Dan zwijg ik nog over de maniakale one-make-races die er destijds in Japan mee gehouden werden.

 6. Ken Divjak says:

  🙂

  En inderdaad – zelfs met een vrouwencup!

 7. Wim Bervoets says:

  Ik kan het misschien te ver gaan zoeken, maar Madness – en de hele 2-tone ska in de 80s – heeft af en toe duchtig met de mod- en scooterrevival geflirt. Lijkt me niet zo gek dat dat toen tot in Japan is doorgedruppeld.

Leave a Reply