DRIVR

RIP: SAAB vraagt Faillissement aan in Zweden

UPDATE: Herbekijk de historische persconferentie in de commentaren.

Twee jaar heeft het sprookje van SAAB-topman Victor Muller geduurd, maar nu is het over en uit: moederbedrijf Swedish Automobile NV (Swan) legt de boeken neer. En daarmee komt er abrupt een eind aan maanden van speculatie omdat voormalig eigenaar GM het been stijf houdt en SAAB zo de doodsteek geeft. Een gevolg van conflicterende belangen met de nieuwe Chinese investeerders Youngman & Pang Da die wat graag willen betalen voor Opel-techniek, maar de kans dus niet krijgen.

saablineup

Het probleem zit in het feit dat zowel de 9/3 als vernieuwde 9/5 doorspekt zijn van GM-know how; een gevolg van de jarenlange onderwaardering en kostenbesparing die het ooit zo roemruchte merk naar de afgrond hebben gebracht. Van echte SAABs is er immers al lang geen sprake meer, tenzij op de marketingafdeling. Muller’s goede voornemens ten spijt is er ook nooit volume gedraaid; geen sinecure met verouderde modellen, dito techniek en een verloren identiteit. Zelfs de deal met BMW over het gebruik van motoren heeft het tij niet kunnen keren, waardoor het van kwaad naar erger is gegaan met de Chinese zwanenzang tot gevolg. Niet dat iemand ooit geloofde dat GM zijn techniek zou overlaten aan de Chinezen zou – daarvoor is de gele markt veel te lucratief en zijn de cijfers in GM’s boekhouding iets te rood.

Uit het persbericht

‘Zeewolde, The Netherlands, 19 December 2011 – Swedish Automobile N.V. (Swan) announces that Saab Automobile AB (Saab Automobile), Saab Automobile Tools AB and Saab Powertrain AB filed for bankruptcy with the District Court in Vänersborg, Sweden this morning.

‘After having received the recent position of GM on the contemplated transaction with Saab Automobile, Youngman informed Saab Automobile that the funding to continue and complete the reorganization of Saab Automobile could not be concluded. The Board of Saab Automobile subsequently decided that the company without further funding will be insolvent and that filing bankruptcy is in the best interests of its creditors. It is expected that the Court will approve of the filing and appoint receivers for Saab Automobile very shortly.

‘Swan does not expect to realize any value from its shares in Saab Automobile and will write off its interest in Saab Automobile completely.

Vraag is nu of het überhaupt nog verder kan met de SAAB-naam. Veel hangt af van dat andere SAAB, de vliegtuigbouwer die vooralsnog de rechten bezit en vast niet happig is op verder getouwtrek en de bijhorende negatieve PR. En dan is er opnieuw GM dat ook daar kan gaan dwarsliggen. In ieder geval: too little, too late voor een van de meest innovatieve merken uit de autogeschiedenis – toch voor zover daar nog iets van overschiet. Of de Svenska Aeroplan Aktiebolaget hiermee volledig uit de rekken verdwijnt zoals het ook Rover anno 2000 vergaan is?

Share Button

15 Responses

 1. lexus is 300 says:

  vind ik niet leuk 🙁

 2. Ken Divjak says:

  Herbekijk de persconferentie hier:

 3. Niels VDW says:

  Triest, doet denken aan de MG-Rover-saga. Weer een stapje dichter bij de automobiele eenheidsworst.

 4. Niels VDW says:

  En is er uberhaupt eigenlijk 1 nieuwe 9-5 Estate ingeschreven geweest?

  • Pieter A. says:

   Die zijn er zeker. Eentje haalde de Belgische bodem. Maar dat werd wat geheim gehouden, de zaken gingen toen al (te) slecht. Of die in België ingeschreven werd lijkt me onwaarschijnlijk, allicht een Zweeds exemplaar.

  • Ken Divjak says:

   (Een lezer van) De Autogids heeft er ooit eentje op de A12 gekiekt:

   saab95estate

   Het merendeel van de 120 nog te leveren Saabs in België zullen wel van deze Estates geweest zijn; importeur Beherman betaalt ze stuk voor stuk integraal terug, maar moet ondertussen wel 24 werknemers laten gaan. De gesprekken om voortaan Mitsubishi’s in te voeren, zouden al vergevorderd zijn.

 5. Pieter Ameye says:

  Mooi foto-overzicht op de site van BBC

  Saab in pictures: A car that inspired devotion

  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16252503

 6. Ken Divjak says:

  Ik realiseer mij trouwens net dat ik nooit fatsoenlijk met een Saab gereden heb…

  Crap 🙁

 7. lexus is 300 says:

  dan raad ik u eens aan om een 9000, 9-5 aero te proberen.
  trekt als een gek en gemakkelijk 350 pk uit te persen

 8. Ken Divjak says:

  Ondertussen draait de geruchtenmolen vierkant.

  Volgens de een wil de Zweedse overheid Saab onderbrengen bij Volvo (en dus de Chinezen van Geely), volgens een ander wapperen zowel Youngman als de Turkse overheid (!) met flappen om het nieuwe Phoenix-platform op de kop te tikken.

  Daar steekt immers 650 miljoen euro in (waaronder heel wat van Youngman),
  maar ook 10% know-how van GM…

  Het merk mag dan wel failliet zijn, de soap is nog lang niet voorbij.

 9. Wim Bervoets says:

  Troost je, Ken, ik ook nog nooit. Wel’ns enkele keren met een Cadillac 9-3 TTiD, maar een klassieke Saab, zoals de 900 die m’n overbuur tot drie jaar terug had, jammer genoeg niet.

Leave a Reply