DRIVR

Eerste Test: Lotus Evora S (2+2)

Stellen dat we Lotus een warm hart toedragen, is een understatement van formaat. Wat twijfelachtige pr-acties ten spijt is hun portfolio nog altijd onomwonden DRIVR-georiënteerd. Precisie-instrumenten met maar één doel voor ogen: het prikkelen van de zintuigen in al hun facetten voor maximaal rijplezier. De vraag is alleen of het Britse merk overeind blijft wanneer ze het duo Cayman/911 in het vizier nemen. Schampschot of regelrechte voltreffer? We zijn benieuwd.

lotus-evora_s_2011

lotus-evora_s_2011_1280x960_wallpaper_10lotus-evora_s_2011

De rauwe cijfers eerst: 3,5 liter V6 met supercharger, 350pk bij 7.000 toeren, 400Nm bij 4.500 toeren, 1437kg en een uniek 2(+0 of +2) middenmotorconcept met dwars geplaatste V6 vlak voor de achterwielen. Op het vlak van packaging is de Evora in ieder geval een zonderlinge machine. Iets wat geaccentueerd wordt door het lijnenspel van onze landgenoot Steve Crijns; een van die uitzonderingen die in the metal – of beter: in de combinatie kunststof en aluminium – helemaal overtuigen. Zonder meer uniek, op en top Lotus en een visuele verademing van de bravere concurrenten. Top tip: opteer voor felle kleuren zoals Solar Yellow.

Nog beter wordt het wanneer je plaats neemt achter het kleine stuurtje van de intussen kwalitatieve cockpit. De lay-out is simpel maar net daardoor ravissant. Noem het gerust dat jachtpilootgevoel; met een kleine, bolle voorruit, een lage zit en brede deurdrempels die cruciaal zijn voor de stijfheid van het ontwerp. De constructie is volgens Lotus zelfs dubbel zo stijf als die van een Ferrari F430… Starten doe je gewoon met een normale sleutel in een gewoon contact. Heerlijk is dat, zonder startknop of andere onzin. De Toyota V6 klinkt dociel in zijn normale stand, maar een stuk agressiever in sport. Bovendien verhoogt de toerenlimiet daardoor van 7.000 naar 7.200 toeren en wordt het gaspedaal wat feller, maar nooit  agressief. De hydraulische stuurservo blijft daarentegen onveranderd, en is een ware verademing in tijden van elektrisch bekrachtigde units.

lotus-evora_s_2011

lotus-evora_s_2011_1280x960_wallpaper_45lotus-evora_s_2011_1280x960_wallpaper_1a

Ondanks de visuele verwennerij toont de Evora (S) zijn echte kwaliteiten pas in beweging. Dan wordt duidelijk hoeveel R&D er in de tactiele componenten steekt. De wijzigingen tegenover de standaard Evora zijn minimaal, maar ogenblikkelijk valt op hoe ongewoon comfortabel deze versie glijdt. Kortom: een ongeziene rijmachine. Een die bochten verslind zoals een walvis plankton verorbert, met een motor die zowel laag als hoog in de toeren schittert. En dan is er nog het geluid van de optionele sportuitlaat: zonder twijfel een must uit de optielijst! Nog gezwegen van de remmen, het Dynamic Performance Management (DPM) en de hoge merkbeleving. Minpunten? De manuele zesbak die in de toeren soms twijfelt van twee naar drie. Maar je zou hem er niet voor laten staan. Bovendien is de variant met automaat (IPS) geen echt alternatief. Petje af voor dit intoxicerend apparaat.

LOTUS Evora S

Plus Min
+ Een vat vol superlatieven… – …doet de kilo’s vergeten

Weggecijferd

Motor 3.5 V6, wet sump
Aandrijving Achterwielen
Transmissie 6-bak, manueel
Supercharger Harrop HTV 1320
Vermogen 350 pk (@7.000 tpm)
Koppel 400 Nm (@4500 tpm)
Gewicht 1437 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 4,8 s
Topsnelheid 277 km/h
Gem. testverbruik 14,7 l/100km
CO2-uitstoot 235 g/km
Prijs 75.050 euro

Verdict

10 op 10

Share Button

11 Responses

 1. Uw Moeder says:

  Oké, die is goed voor mij. Hebben ze die ook in het roos?

 2. heidekonijn says:

  Puntje bij paaltje : dit of een gt-r?

  • Ken Divjak says:

   Probleem is dat Pieter niet met de GT-R en ik niet met de Evora gereden heb
   (door conflicterende agenda’s).

   Maar ik vermoed dat de verschillende quotering (4,5 voor de GT-R, 5 voor de Evora S) genoeg zegt.

   Alleen onvoorstelbaar dat ‘onze’ Evora ongeveer even duur was als de GT-R…

   http://drivr.be/2011/12/08/test-nissan-gt-r-r35-my2011/

   • Pieter Fret says:

    Ik heb ook niet met de GT-R gereden, maar wel (kort) met de Evora, en voor mij zouden de hakerige versnellingsbak en het lichte stuur toch dealbreakers zijn. Lotus durft al eens te vergeten dat in een DRIVR’s car niet alleen chassis en balans, maar ook de bedieningsorganen goed moeten zitten. Zeker voor de prijs die ze voor de Evora S vragen, want daarvoor heb je evengoed een Cayman R.

    Ik zou het voor de Evora S dus eveneens op 4,5 R’en gehouden hebben, want perfect is hij niet. Maar bij zo’n wagens spreekt natuurlijk niet alleen de ratio… 😉

    • Pieter Ameye says:

     Vond je de besturing te licht?? Die indruk had ik verre van, integendeel zelfs. Alle bedieningsorganen zijn imho zelfs vrij zwaar (zeker naar hedendaagse normen).

     Al is het stuurgevoel inderdaad niet zo gedetailleerd als bij een Elise en bedien je de remmen met een peulenschil minder gevoel als bij diezelfde Elise. Maar het zijn dan ook verschillend georiënteerde auto’s.

  • VishnuSixDix says:

   Mag ik hierbij aanvullen:

   Evora – GTR of BMW 1M

   (allen zelfde prijsklasse)

   • Ken Divjak says:

    Dan antwoord ik graag (snel): 1M.

    Want bij mijn weten is die met 51.000€ meer dan 20K goedkoper dan de Lotus, en bijna 40 onder de GT-R.

    • VishnuSixDix says:

     Oei. Ik baseer me teveel op de prijzen die ik lees op Hollandse sites, vrees ik 🙂

 3. Mee says:

  Veel overhelling in de bochten als ik die foto’s zo bekijk…

 4. Benny Herdewyn says:

  Hoe was de kwaliteit van het interieur Pieter? Dit was bij de eerste versies blijkbaar een zwak punt. Als je met een Cayman wil concurreren…

  • Pieter Ameye says:

   Die was behoorlijk op punt moet ik zeggen. Alles zit intussen goed vast (heb beelden gezien van wankele handremhendels en dergelijke), maar daar is intussen dus geen sprake meer van. Verder zitten er overal zachte materialen (leder, alcantara) en voelen de knoppen met alu-look ook min of meer zo aan.

   De hendels voor de ruitenwisser en de richtingaanwijzer komen in tegenstelling tot bij de Elise, waar ze nog van de Astra F zijn, van bij Ford (o.m. van de huidige Fiësta). Maar daar is weinig mis mee, en je moet het bovendien ook al weten.

   Dat het op zich geen ergonomisch wonder is en dat zaken als automatische airco ontbreken neem je voor lief.

   Het infotainmentsysteem dat bij ‘mijn’ exemplaar nog van Alpine was wordt voor MY2012 bovendien vervangen door een unit van Pioneer, en ook meegespoten deurklinken (echt wel een must) en xenons zijn dan standaard.

   Een minpunt is wel dat er geen vierde voetsteun (noch plaats) naast het koppelingspedaal is. Een hoop meer style dan substance dus. T’is maar waar je voorkeur ligt.

Leave a Reply