DRIVR

Video: Top Gear – India Christmas Special (S17E07)

Jullie mogen veel beweren, beste DRIVRs, maar niet dat we jullie geen audiovisueel vertier voorschotelen deze kerstperiode. Naast het (bijna) volledige twintigste seizoen van Fifth Gear, een F1-docu with a twist en de eindejaars-dvd’s van Clarkson én Top Gear, staat vanaf heden ook de India Special van laatstgenoemde klaar. Daarin trekt het trio – in drie oer-Britse auto’s – op handelsmissie naar de voormalige kolonie, “because we sell less to India than even the Belgians do”.

Share Button

10 Responses

 1. Pieter Fret says:

  Wel nog een woordje van waarschuwing: de reacties op de India Special zijn, op zijn zachtst uitgedrukt, gemengd – ook op de DRIVR-redactie. Op the internets is zelfs een discussie losgebarsten over de rekbaarheid van het TG-concept. We kunnen alleen maar het volgende voorstellen: bekijk deze special met een open geest, en laat ons gerust weten wat jullie bevindingen zijn.

 2. Christophe says:

  Mijn mening: ze konden deze nog net redden, de slogans op de treinen, het toilet op de Ja(aaaaaaaa)g, het viel allemaal nog mee. Maar net wanneer the home stretch in zicht was, kon Clarkson het niet laten om in een Indisch dorpje door de megafoon te verkondigen “People of India, the British are back – I mean here!”. Sorry jongens maar dat tipte de weegschaal over naar niet grappig voor mij. Hij mag het nog steeds zeggen enzo, iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting en als Jeremy dit grappig vond, des te beter. Maar voor mij was die mop te wansmakelijk. Of hij nu helemaal niks meer mag zeggen ofzo, is een andere discussie, en ook een meta-discussie: je kàn iemand toch niet verbieden te lachen met iets? En dit laatste is dan ook mijn standpunt in die discussie. Maar to make a long story short; die laatste mop vond ik helemaal niet fijn, en het hele idee vond ik al wansmakelijk om eerlijk te zijn. None the less zullen er wel mensen zijn die dit grappig vonden, en ah, mij maakt dat niet uit.

 3. Niels VDW says:

  Ik vond het eigenlijk wreed saai en tergend voorspelbaar. Dat feestje, wát was dat? Zelfs qua beeld was het maar magertjes (iets wat de vorige specials nog wel rechthield)

  Dat de nieuwe afleveringen maar rap beginnen. Die zijn ook al lang niet meer wat ze ooit geweest zijn, maar er komt tenminste leuk metaal in voorbijscheuren.

 4. Niels says:

  Helaas is Top Gear verworden – naar mijn bescheiden mening reeds ver voor deze India Special – tot een karikatuur van zichzelf. De programma makers weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen met alsmaar grotere budgetten.

  De enige reden voor mij om te kijken naar Top Gear zijn de mooie shots van prachtige automobielen gemonteerd door de beste editors en regisseurs onder zeer fraaie muziek. De drie heren mogen ze wat mij betreft (veel) minder in beeld brengen…

 5. Pieter Ameye says:

  Ik was slechts matig gecharmeerd door deze special. Het kleine (en spontane?) optreden op de trein was op zich top, met als hoogtepunt de hill climb met de locals.

  Maar verder was het een episode om snel te vergeten. Back to basics als het kan zoals in seizoen één tot vier à vijf.

  How hard can it be?

 6. Pieter Fret says:

  Ik vond de India Special zelf iets te weinig rond auto’s draaien en iets te veel rond voorbereide grappen. Het feest was gewoon beschamend en voorspelbaar. Ook de epische grandeur van pakweg de Botswana Special en de South America Special ontbraken volkomen. Maar toch heb ik vaak met een smile op mijn gezicht naar de tv gekeken.

  Het probleem is wat mij betreft, zoals hierboven ook al aangekaart, de neiging van het team om alles te plannen en in te studeren. En dat is niet nieuw – ik heb er drie jaar geleden al een volledig artikel aan gewijd:

  http://drivr.be/2008/12/20/de-essentie-van-top-gear/

  Ik citeer mezelf:

  Toen de serie in 2002 hervat werd met een nieuw format, sloeg de unieke combinatie van auto’s, humor en sensatie in als een door Jeremy Clarkson opgeblazen bus. Sindsdien werd elk seizoen nog spectaculairder (en duurder) dan het vorige, en dat was fantastisch voor de kijker. Tot men op een bepaald moment de pedalen leek kwijt te raken. Nadat de jongens een Reliant Robin als space shuttle in een baan om de aarde hadden trachten te lanceren, leek het toppunt bereikt. De originele ideeën raakten stilaan uitgeput en de show werd meer en meer een aaneenschakeling van weliswaar erg knap gemonteerde, maar vaak vrij voorspelbare en ingestudeerde scenario’s.

  En dat is er sindsdien niet bepaald op verbeterd.

 7. Pietel says:

  Ging voor geen meter over auto’s. Ook het road trip gevoel was er uit. Zuid Amerika was leuk, Viëtnam en Afrika ook. Maar het gaat teveel over een groep oude mannen en er is geen ‘excitement’ over het ‘on the road’ zijn met gemotoriseerde vierwielers.

  Flauw. Pijnlijk flauw.

 8. Ken Divjak says:

  Pas net kunnen bekijken,
  en ik moet zeggen dat dat qua zondagochtend-1-januari-TV best meeviel.

  De specials gaan voor mij dan ook nooit over de auto’s,
  eerder de sights & sounds,
  en daar heeft India duidelijk geen gebrek aan.

  Kortom: zeker niet de beste special ooit,
  maar nog altijd beter dan 99% van wat er op TV komt.

 9. Pieter Jan De Queker says:

  (via facebook)

  De specials in Vietnam, de Noordpool en Bolivie waren de moeite – deze veel minder. Overdaad aan flauwe (gescripte) ‘humor’.

 10. Bart Spiessens says:

  (via facebook)

  Beter dan hun Noordpool special zullen ze waarschijnlijk nooit maken, maar ik vond hem toch goed de India Special. Toch een paar keren goed gelachen en ja die gescripte humor hoort er nu eenmaal bij 🙂

Leave a Reply