DRIVR

Eerste Test: BMW 530d xDrive

In München worden de laatste tijd steeds vaker heilige huisjes gesloopt. BMW heeft al een voorwielaangedreven instapper aangekondigd, bij de M-divisie zorgt de introductie van drukvoeding en binnenkort zelfs diesel voor een polemiek onder puristen, en nu bieden de Beiers ook vierwielaandrijving aan op de huidige 5-reeks. Wij testten dat laatste systeem in de 530d xDrive.

530xd1_1000

Blasfemisch of niet; ze hadden weinig keuze bij BMW. Audi’s Quattromodellen knabbelen al jaren aan hun marktaandeel, vooral in landen met strenge winters. Wie ooit een Beemer een besneeuwde helling heeft zien opstuntelen, begrijpt waarom. Maar vierwielaandrijving – xDrive in marketinglingo – werpt niet alleen bij vorst zijn vruchten af. Ook in het nat of bij het uitaccelereren van korte bochten geeft de onverstoorbare tractie het vertrouwen om veel vroeger en harder op het gas te gaan. De levendigheid van een RWD gaat dan misschien wel verloren, maar daarmee duidelijk niet de DRIVR-aspiraties van de 5-reeks.

530xd2_1000

Een en ander heeft te maken met het optionele Adaptive Drive (3.450 euro), dat het karakter van motor, automaat en onderstel in een oogwenk kan transformeren van Comfort over Normal tot Sport(Plus). Kalm cruisen of hels hoeken; de wagen past zich zonder morren aan het humeur en de rijstijl van zijn bestuurder aan. Het systeem wordt bovendien geleverd met Dynamic Damping Control, dat de rolneigingen van de koets onder controle houdt. Het gevolg is dat onze 5 nooit zo groot of zwaar aanvoelde als de cijfers poneren (4,9 op 1,86m, 1.865 kg). En dat zónder de nieuwe vierwielsturing (Integral Active Steering), die niet alleen de draaicirkel maar ook de wendbaarheid en stabiliteit op snelheid ten goede komt.

530xd4_1000

Verder bleek zowat elk snufje op de optielijst aangevinkt. Een hoegenaamd niet exhaustieve selectie: adaptieve cruise control (1.580 euro), parkeersensoren en camera’s rondom (samen 2.100 euro), lane change warning (695 euro), head-up display (1.420 euro), adaptieve xenonkoplampen met hogedrukreiniging (samen 1.730 euro). Al die luxevoorzieningen doen hun werk naar behoren, al is geen ervan echt onmisbaar te noemen. Behalve misschien de tot in het oneindige verstelbare comfortzetels (2.350 euro), die het lichaam teder maar stevig knuffelen als een zorgzame moederbeer. Alleen een beetje krenterig dat BMW dan nóg een surplus aanrekent voor zetelverwarming en/of -ventilatie.

530xd6_1000

Het gevolg van dat typisch Duitse optiebeleid is een totaalprijs van 90.260 euro voor onze testwagen, terwijl de 530d xDrive naakt voor 57.500 euro de showroom verlaat. Zelfs dat basismodel kan echter altijd rekenen op de beste zelfontbrander in zijn klasse – een drie liter grote zes-in-lijn die in deze configuratie 258 pk en 560 romige Nm’s produceert – en een al even verfijnde achttrapsautomaat. BMW’s aandrijfgeheel blijft wat ons betreft het beste in de business, ongeacht hoeveel wielen er precies aan gekoppeld zijn. Meteen dé reden waarom de Fünfer nog steeds onze voorkeur wegdraagt tegenover zijn concurrenten.

BMW 530d xDrive

Plus Min
+ Ook met 4×4 dé DRIVR in het segment – Met een lange en (te) dure optielijst

Weggecijferd

Motor 3.0 6-in-lijn turbodiesel
Aandrijving 4×4
Vermogen 258 pk
Koppel 560 Nm
Gewicht 1865 kg
Acceleratie (0-100 km/h) 6,1 s
Topsnelheid 250 km/h
Gem. testverbruik 8,3 l/100km
CO2-uitstoot 150 g/km
Prijs 57.500 euro
Fiscale PK 15

Verdict

8 op 10

Share Button

4 Responses

 1. Stijn says:

  Vierwielaandrijving (X-drive) is toch al veel langer verkrijgbaar (van de E30 was er bijvoorbeeld ook de 325Xi)? Toegegeven BMW en Mercedes (4MATIC) bieden dit op een beperkter aantal modellen aan dan Audi en niet elk land krijgt recht op ze allemaal…

  Van zo’n prijs inclusief opties val je toch achterover, zeker als je weet wat daarvoor allemaal te koop is…

  • Ken Divjak says:

   Klopt Stijn, vierwielaangedreven BMW’s zijn er al sinds de 325iX van 1985:

   Maar ondertussen is de nieuwe F10 5-Reeks dus ook beschikbaar met xDrive.

   • Stijn says:

    Leuk filmpje (die speelse E30 wordt op slag ogenschijnlijk flink wat braver), bedankt!

 2. Benny Herdewyn says:

  De E36 3 reeks had dan weer geen recht op 4WD (of vergis ik mij?), dat pas terugkwam op de E46.
  Wilde je in de jaren 90 ook helpende voorwielen op een BMW, dan was je verlplicht om een (uiterst zeldzame) E34 525iX te nemen.
  Momenteel verkopen de X-drives bij BMW als zoete koek… tijden veranderen

Leave a Reply