DRIVR

Fotografie: Dakar Rally 2012

Na twee weken ploeteren, zweten en vooral heel veel rijden mogen de piloten weer even op rust: de Dakar-rally zit erop. Bij zijn eerste deelname domineerde MINI meteen de competitie. Het zoveelste bewijs van het grote rallypotentieel van de Countryman – al ziet BMW dat anders – dankzij de tiende eindoverwinning van de 46-jarige Fransman Stephane Peterhansel. Motorrijder Cyril Despres maakte het Franse feestje compleet, terwijl het Nederlands-Belgische duo De Rooy-Colsoul zegevierde bij de trucks.

Editie 2012 herinnerde ons er echter ook opnieuw aan dat de woestijnrace na 33 jaar nog steeds even gevaarlijk is. Eén deelnemer en twee toeschouwers lieten al in de openingsdagen het leven. Misschien is het net dat wat de mythische rally zo tot de verbeelding doet spreken: het blijft een mogelijk fatale uitputtingsslag voor mens en machine, ver van de veilige, bewoonde wereld.

Dat heroïsche aspect is ook hetgene wat fotografen van heinde en verre naar Zuid-Amerika trekt om de actie te vereeuwigen. Wij gingen op zoek naar de beelden die dat Dakar-gevoel weten te vatten, of het nu gaat om de isolatie, de wanhoop, de technische uitdaging, het prachtige decor of de liefde voor motorsport. Jouw taak? De beste eruit kiezen.

TIP: Klik op de eerste foto om galerijgewijs door de (grote) beelden te bladeren!

Jacky Naegelen (Reuters):

Martin Bernetti (AFP/Getty Images):

Jérôme Prevost (Associated Press/Pool):

Frederic Le Floch (Associated Press/Pool):

Bryn Lennon (Getty Images):

Martin Mejia (Associated Press):

Philippe Desmazes (AFP/Getty Images):

Share Button

6 Responses

 1. Gideon says:

  Men rept van de eerste deelname van Mini, maar vergeet niet dat de Dakar Mini een doorontwikkeling is van de BMW van vorig jaar. Niet zo heel verrassend dus, die overwinning…

  • Pieter Fret says:

   Ja en nee – wie de Dakarrally wint, is altijd onvoorspelbaar. Maar het feit dat Volkswagen, dat vorig jaar het volledige podium bezette en als enige BMW (en Peterhansel) achter zich kon houden, dit jaar zijn kat stuurde, vergrootte MINI’s kansen wel.

   Soit, het ging hier over de foto’s. Favorieten? 🙂

   • Ken Divjak says:

    1 als foto, 8 als sfeerbeeld.

    Maar je moet ze absoluut groot zien, want zo lijken sommige wat flets.

    Helikoptershots zijn altijd interessant wegens hun niet-alledaags standpunt, maar natuurlijk iets gemakkelijker.

 2. Ruben says:

  Ik vond het zelf niet zo erg dat VW dit jaar ontbrak… Eindelijk was er terug wat concurrentie (de vorige jaren kon niemand VW volgen). Alhoewel de kans groot was dat Mini met de overwinning zou gaan lopen bleef het toch tot de laatste etappes spannend tussen de Mini van Peterhansel en de Hummer van Gordon.

  Moeilijk om hier een foto uit te kiezen, elke foto bevat een typisch Dakar beeld… Ik kies dan toch voor foto 7 🙂

 3. Ken Divjak says:

  Inderdaad:

 4. Jeroenp says:

  Moeilijk kiezen voor de beste foto. Ik heb me drie keer bedacht terwijl ik dit hier typte.
  Foto… 4, of 5. En 7 vind ik ook schitterend.

Leave a Reply