DRIVR

Bespreking & Video: Top Gear S18E01 (+ Extra’s)

Laten we er geen doekjes om winden: afgaand op jullie commentaren was de kerstspecial in India, die als proloog voor het nieuwe Top Gear-seizoen gold, meer dan een tikkeltje teleurstellend. Vooral de overmatige scripting, getelefoneerde humor en kleine rol voor de auto’s zelf konden op felle kritiek rekenen. Het lijkt wel alsof producer Andy Wilman DRIVR leest, want geen van die minpunten was terug te vinden in de eerste ‘klassieke’ aflevering van seizoen 18.

Die bestond, afgezien van het nieuws en de obligate Star in a Reasonably Priced Car, nochtans eveneens uit één lange roadtrip – in dit geval met drie supercars door Italië. Hoewel we dit soort avonturen wel vaker hebben gezien op Top Gear, bleef de kijker deze keer gespaard van de typische valkuilen. Ondanks de aanzienlijke lengte werd er amper tijd verspild aan nevenactiviteiten die niet om het rijden zelf draaiden. Zo zochten de heren de kombaan van Nardo en het circuit van Imola op, waar ze spanningen beleefden die wij zelden zo effectief vertaald hebben gezien naar het kleine scherm. Dikke pluim voor het montagewerk bij de BBC. Maar oordeel vooral zelf:

Zoals de afgelopen jaren wel vaker het geval was, bundelt het productieteam exclusieve extra’s, verwijderde scènes en behind-the-scenes footage op TopGear.com. Al moet je, eveneens naar aloude gewoonte, even zoeken voor je ze daar vindt. Om je die inspanning te besparen, hebben we de eerste drie bonusfragmenten van het huidige seizoen hieronder verzameld. Rest jullie alleen nog alles te bekijken en jullie ongezouten mening te spuien in de commentaren.

James en Jeremy stellen het nieuwe seizoen voor:

Andy Wilman over de échte reden achter het succes van Top Gear – zijn onderbroek:

Popster en modeontwerper Will.i.am op het testcircuit:

Share Button

6 Responses

 1. Mee says:

  Die Wilman toch… zou helemaal niet slecht staan naast de 3 musketiers :).
  (zoals hij in de oude Top Gear al deed)

  Die Will.i.am (come on!) was de slechtste gast in Top Gear ooit als je het mij vraagt. En ik heb ze allemaal minstens 2 keer gezien. Ongelooflijk…

  De supercars op Imola maakte alles wel weer ruimschoots goed.

 2. Pieter Ameye says:

  Ik was aangenaam verrast na de aflevering. Maar aub afschaffen die SIARPC en meer fait divers van de challenge.

  De trailer voor de rest van het seizoen zag er trouwens bijzonder gelikt uit!

 3. W0ut says:

  Lag het aan mij of waren Clarkson zijn meningen deze keer een beetje ingetoomd?

  Ik hoop het. In de India x-mas special heeft ’em me meer op mijn zenuwen gewerkt dan geentertaind.

 4. AnthonyG says:

  Pareltje van een aflevering.

  Geen belachelijke overdreven scripts, gewoon 3 supercars naast elkaar zetten en ze rijden op de snelweg, stad, kombaan en een circuit. Het was entertainment en informatief tegelijkertijd. De Noble die de gevestigde waarde een run for their money geeft( en gewoon vaak de betere auto is), de vuurspuwende lambo, de falende remmen van diezelfde lambo en de McLaren die een tikkeltje te klinisch is en toch niet zo’n hogere gebruikswaarde heeft dagelijks…

  Hopelijk worden we de rest van het seizoen evenzeer verwend, deze aflevering blijft hoe dan oom in mijn geheugen gegrift.

 5. Stijn says:

  SIARPC moet niet meteen verdwijnen van mij, maar wel focussen op sterren die werkelijk een voorliefde voor wagens hebben. Te vaak komen er mensen langs die een film of nieuw album in de kijker te plaatsen hebben. Maar personen à la Jay Leno, Jerry Seinfeld, Rowan Atkinson, Nick Mason mogen zeker eens langskomen en hun (auto)verhaal doen. Maar deze rubriek kan bijvoorbeeld terug gebracht worden naar 1 maal per twee afleveringen, om de kwaliteit hoog te houden. Deze keer met Will.I.AM(.BAD.@.MAKING.MUSIC) was beneden alle peil en deed sterk twijfelen aan de intelligentie van de beste man….

  De rubriek die me (nog) meer tegen de borst stoot is ‘The News’. De Maserati Kubang en Alfa 4C als nieuwtjes bestempelen, dan moet je een programma voor holbewoners aan het maken zijn. Door het beperkt aantal afleveringen en de omvangrijke spreiding tussen twee (deel)seizoenen merk je dat ze het bij TG altijd over ‘last weeks news hebben’/ermee onderweg zijn (Aventador).

  De trip was goed zonder meer. Enkele scènes, zoals met James op die romeinse weg, lijken nog steeds zo ingestudeerd als een toespraak van ons koningshuis in het Nederlands. Tevens lijkt JC steeds vaker plaatsen die goed meevallen vanuit zijn DVD’s later in TG te verwerken. Wacht evenwel nog steeds tot de dag dat ze ode brengen aan Spa.

 6. VishnuSixDix says:

  Beste TG aflevering in tijden. Dit is waarom Top Gear Top Gear is ipv Fifth Gear…
  De laatste aflevering die zo leuk was als deze, was die richting de brug van Millau.

  Alsjeblieft alsjebliet meer van dit!

Leave a Reply